Марко Јакшић: Клеветници плачу над гробом Оливера Ивановића

Александар Вучић би што се њега тиче давно ратосиљао Косова. Он покушава да задржи север Косова, ако може, што мислим да неће моћи да му успе, јер на овај начин се политика не води. Мафијашка, криминална и шибицерска политика је превише далеко отишла да бисте имали ’ја теби – ти мени’. И ја мислим да док је год Александар Вучић на челу Србије, Косово ће бити све даље и даље од Србије. Дакле, његов долазак је више прање, аболиција за њега за све ово овде што се дешава на северу Косова

„До јуче су пљували Ивановића да је звер и издајник, а сад га сахрањују у Алеји заслужних грађана. Тај сарказам све говори. Не можете тако да радите, људи нису стока“, каже политичар са Косова Марко Јакшић за Дојче веле.

Господине Јакшићу, много је шпекулација, мало чињеница за сада, а већ смо од једног министра у Влади Србије чули да не верује да ће убиство Оливера Ивановића бити разрешено. Шта Ви мислите?

Имајући у виду досадашње искуство, мислим да ће тешко то да се разреши. Знајући да је у Митровици у ових пет година, пре свега од доласка Вучића на власт, запаљено близу стотину возила, велики број оружаних напада на куће, чак и моја кола су запаљена… Ја сам имао прилику да лично овде у Митровици питам Александра Вучића ’да ли ти стојиш иза паљења мојих кола, с обзиром да контролишеш четири обавештајне службе’. Јер, ја то не знам. Ја не могу да тврдим. ’Ако већ контролишеш, имаш обавезу да ми кажеш ко је то урадио имајући у виду да је Митровица мала’.

Нажалост, од тад је прошло скоро пет година, нема ништа од свега тога, тако да сумњам да ће било шта да се открије. Ствар је у томе што је безбедност Срба била много већа када је Министарство унутрашњих послова Србије, пре његове интеграције у оквире Приштине, вршило ове послове. То су радили у цивилу, за разлику од ових сада униформисаних – видите да је град пун свега и свачега. Али и сами видимо да је резултат јако мршав, танак, слаб. Иначе толики број оружаних напада – само да вас подсетим да је на кућу посланика Славише Ристића бачена бомба, пуцано на његову кућу – па није откривено ништа. Према томе, и ово сумњам да ће да се открије.

Јуче је километарска колона у Митровици испратила Оливера Ивановића, а пре тачно три месеца је он у трци за градоначелника добио свега 1.462 гласа. Како то објаснити?

Било је пријатеља који су га жалили, али то је био више један вид протеста. Мислим да је то протест управо због овог стања, овог безнађа у Митровици. Митровица је данас постала Колумбија, јако опасно место за живот. Видели смо масовну тучу за Бадњи дан. Једноставно долазимо до чињенице да народ није задовољан безбедношћу и онда се окупио у тој поворци да покаже револт због самог убиства. Пре је то него да су сви можда политичке присталице Оливера Ивановића.

Погребна поворка на сахрани Оливера Ивановића (Фото: Фејсбук страница Косовска Митровица)

С друге стране, не можемо да се отмемо утиску да је садашња власт у Београду од њега направила мету. Да ли они стоје иза убиства, или не стоје, то би истрага требало да покаже, мада верујем да од тога неће бити ништа – али она га је означила као мету. Сетимо се само изјава председника Републике у више наврата ’Нек Оливер Ивановић каже ко је убио овога, нек Оливер Ивановић каже ко је убио онога’, да га је фактички кривио за смрт пуно људи. Према томе, они га на неки начин носе на души јер су од њега направили покретну мету. А да не причамо о разним спотовима, сетимо се само спота који је ишао на Пинку ’зар Оливеру Ивановићу не значи ништа жртва тога и тога, него му је стало до свог возила…’

Ми нисмо политички истомишљеници са Оливером Ивановићем, али наш народ каже „криво седи, али право збори“, тако да и ја износим само једну истину која је била јако тужна, ружна, имајући у виду да сам са Оливером радио негде од 1999. до 2001. године, заједнички смо бранили овај град, дружили се, имали смо тренутака, и на то дружење никад нисам могао да пљунем. И из тог разлога ми је било мука слушајући ове ствари које су причане о њему.

Поменули сте паљење аутомобила, поменули сте спотове на Пинку, а ту је изјава директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића о томе да је гласање за Оливера Ивановића гласање против Србије. Како то коментаришете?

Јесте, то је причао Марко Ђурић, али је то причао и Александар Вучић. Марко Ђурић понавља оно што му шеф каже. Сетите се само јавних изјава Александра Вучића на државној телевизији кад каже ’Оливер Ивановић нека каже ко је убио Милоша Шћепановића’. Чак је то поновио у више наврата. И мислим да му је власт, да ли свесно или несвесно, нацртала мету. Међутим, председнику Србије се не исплати све ово што се десило. После пораза, Ивановић му није био политички конкурент. Знате шта, ствари се отргну контроли, не можете да контролишете све шта се дешава.

Увиђај након убиства Оливера Ивановића (Фото: Б. Слаковић/АП)

Многи причају о ситуацији на Северу, а мало ко се усуди да помене имена. Али председница Европског покрета Рада Трајковић је јасно именовала Милана Радојичића као господара добра и зла на северу Косова. Како Ви то видите?

Чуо сам за ту изјаву. Око тога не бих знао да вам кажем да ли је он тај, да ли је то можда неко други или неко трећи. Немам неки доказ. Али оно што знам је да је безбедност за Србе овде јако лоша. Сад да вам кажем још једну ствар: наш председник државе је шеф четири обавештајне службе у Србији и мислим да је брука пре свега за ову власт да неће да износи чињенице, имена ни кривце. Оно што сам ја чуо из незваничних извора јесте да се Оливер озбиљно плашио за свој живот и да је он са именима отишао горе и рекао председнику. Нисам присуствовао том разговору, али у Митровици у чаршији сам чуо да је он све то рекао председнику и нажалост све је остало на речима. Видимо како се све завршило.

Ивановић је последњих месеци у више наступа натукнуо да се Срби на Косову плаше од других Срба, џипова без регистрација, спреге политике и криминала… знате ли на шта је тачно мислио?

Битно је што су многи Срби пре свега овде са севера Косова били учесници разних локалних избора по Србији. То су биле чете које су ишле у претње и за потребе власти завршавале потребе на локалним изборима. Чак кажу да је добар део њих био и у Пећинцима кад се све оно дешавало. Како да кажем, систем или стил владања јесте да се одавде иде у друге градове Србије, али из других градова Србије се долази овде кад су разни ти избори.

Нажалост, то је систем хорди који је власт успоставила. Раније нисте имали ту инфраструктуру која није карактеристична само за Митровицу, имате и за Крушевац, и за друге градове – из Митровице иду за Крушевац, из Крушевца дођу овде… ови из Врбаса дођу до Крушевца, па заједно иду у Мионицу – то је такав начин државе. Нажалост, Србија је постала мафијашка држава, она до сада није била таква. С овим режимом је она направљена таква и ово су жртве свега тога.

Рекли сте да је насиље у српским срединама на Косову ескалирало од 2013, да је било више убистава… зашто тада?

Па управо зато што је Александар Вучић направио полумафијашки систем, не само на Косову, него у целој Србији. Људи се боје, страх је завладао у целој земљи. Људи се боје да причају о свему и свачему. Малтене, све се прича шапатом. Чак тога није било ни у време Слободана Милошевића, колико год да га оптужују. Ово је систем власти по методама и принципима Коза ностре. Ако више кажете, обичан народ губи посао, или не може да се запосли, може неко да вам пуца на прозор, може да вам запали кола, и на крају крајева јебига можете да завршите као што је завршио Оливер Ивановић.

Пре пола године сте писали отворено писмо председнику Србије у којем пишете да се „у ваздуху осећа да жели да се ратосиља јужне српске покрајине“. Пратили сте изјаве председника ових дана, како их доживљавате и како доживљавате његову најављену посету?

Председник долази овде да пегла јер целу ову кашу је он замутио. До јуче је причао да нема етнички мотивисаних убистава, па да сад као опет има. У суштини, он води непринципијелну политику. Видим, сада напада ове званичнике, то су његови коалициони партнери. Не треба заборавити да је он дао подршку и Рамушу Харадинају, да је његова Српска листа изгласала Кадрија Весељија за председника Скупштине Косова, да је гласовима Српске листе биран и Хашим Тачи, он се са њима уплео. То је политика која не само што води одвајању Косова од Србије, него од Косова прави мафијашко гнездо. Ова садашња власт је исто имала блиске односе са мафијашком влашћу у Црној Гори, и тај вирус се шири.

Александар Вучић би што се њега тиче давно ратосиљао Косова. Он покушава да задржи север Косова, ако може, што мислим да неће моћи да му успе, јер на овај начин се политика не води. Мафијашка, криминална и шибицерска политика је превише далеко отишла да бисте имали ’ја теби – ти мени’. И ја мислим да док је год Александар Вучић на челу Србије, Косово ће бити све даље и даље од Србије. Дакле, његов долазак је више прање, аболиција за њега за све ово овде што се дешава на северу Косова.

До јуче сте пљували Оливера Ивановића да је звер, да је разбијач, да је издајник, а сад га сахрањујете у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Та малициозност, та заједљивост, тај сарказам једноставно све говори. Не можете тако да радите, људи нису стока да се тако опходите, да их тако жестоко пљујете, да их газите. Од њих направите покретну мету, а онда кад буду убијени, онда од њих правите хероје и заслужне грађане. То је испод сваког нивоа.

Марко Јакшић је члан Председништва покрета Срба са Косова „Отаџбина“. Раније је био члан преговарачког тима Србије у разговорима са представницима Приштине (2006-2008), потпредседник Демократске странке Србије и посланик те странке у Скупштини Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче Веле, 18. 1. 2017)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар