Јелена Гускова: Ако Београд одлучи да КиМ дâ Албанцима, каквог смисла има инсистирање Русије?

„Мислим да ће ова година бити одлучујућа у одређењу спољне политике Србије. Ако она у потпуности испуни све услове Брисела и Вашингтона, тада ће јој можда дозволити да се приближи ЕУ. Значи, она ће се сложити са независношћу Косова, увести санкције против Русије, потпуно ће подржати и трговинске и спољнополитичке оријентире ЕУ, максималну сарадњу са НАТО-ом. А Апел о Косову који су потписале хиљаде људи је нормална појава, он одражава забринутост српског друштва за судбину косовских Срба“, – рекла је Јелена Гускова

Јелена Гускова (© facebook.com)

Процес решавања статуса Косова, који је ових дана добио неочекивани обрт после убиства једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, улази у завршну фазу. То је према мишљењу експерата постало још очигледније после интервјуа председника Србије Александра Вучића српском државном каналу РТС 14. јануара. У њему је Вучић први пут изразио бојазан поводом тога да је решење питања Косова и Метохије немогуће у оквиру постојећег Устава Србије.

За Србију је дошло време да реши питање Косова и Метохије онако, како то захтева Запад, сматра руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова. Према њеном мишљењу, све што смо видели до сада – и Бриселски споразум и преговори са Приштином, представљало је фазу која је претходила главној одлуци. “Мени се чини да ћемо ту одлуку видети 2018. године. Зашто тако мислим? Ако је до данас коначни циљ преговора о Косову и Метохији био скриван, сада Запад отворено говори: ви треба да пружите Косову и Метохији независност. Али како да се то уради да народ схвати „исправно“, да се не буни против власти? Мислим да власт схвата – не сме се у коначном решењу употребити реч „независност“. Највероватније ће Београд тако и урадити, казала је Јелена Гускова новинској агенцији EADaily.

У свом интервјуу председник Србије је алудирао на такво решење: прво треба променити Устав, а затим потписати договор између Приштине и Београда о добросуседским односима. И после тога неизбежно ће бити да се Косову да место у УН, објаснила је експерт.

Јелена Гускова је обратила пажњу на интервју Александра Вучића. Њему су биле непријатне речи о томе да он не брани Србе на Косову и Метохији, а оптужбе митрополита Амфилохија који је потписао Апел против отцепљења Косова, Александар Вучић је поднео врло тешко, био је спреман чак да заплаче, подсетила је Гускова на изјаву председника Србије. “Али као аргумент за своју активну делатност на Косову и Метохији он наводи само једно: за ово време није било жртава међу Србима. Овај аргумент је слаб. Желим да кажем да су Срби на Косову у ствари препуштени сами себи“, – изјавила је експерт.

Према њеним речима, Срби до дана данашњег у низу региона живе иза бодљикаве жице. Они нису слободни. “Када би се Александар Вучић хвалио тиме да су Срби постали слободни, да живе боље, да могу без конвоја да иду у православне цркве и на гробља, да њихова деца уче по српским програмима, да се слободно баве пољопривредом, да сам Александар Вучић може без проблема да долази на Косово и разговара са Србима, тада би заиста могло да се говори о бризи за Србе на Косову. За сада о томе не можемо да говоримо“, – истакла је руски историчар. Према њеном мишљењу, Амфилохије је потпуно у праву да се не сме допустити независност Косова и да косовске Србе треба бранити.

„Поред тога, Срби ипак гину на Косову. 16. јануара у Косовској Митровици је био убијен најпопуларнији политичар покрајине Оливер Ивановић. Он је сметао тиме што је позивао Србе на Косову да бране своја права. И његов план за регулисање косовског питања се веома разликовао од става Београда. Па и међународним организацијама није био потребан „бунтовни“ лидер“, – подвукла је Јелена Гускова.

Вративши се изјавама Александра Вучића датим за време интервјуа српској телевизији, експерт је истакла да његове речи о томе да он жели мир, а сви остали рат није аргумент. “Може се и преговорима постићи то да Срби на Косову осете бригу Србије, да њиховим животима ништа не прети. Управо на то је позивао Оливер Ивановић. А сада, ако буде промењен Устав Србије и Косову буде дата независност, Александар Вучић неће моћи да утиче на положај Срба на Косову и Метохији“, – рекла је Гускова.

Одговарајући на молбу новинара EADaily да прокоментарише изјаву председника Русије Владимира Путина о томе да ће Москва подржати свако узајамно прихватљиво решење које буде постигнуто између Београда и Приштине, експерт је подсетила: став Русије поводом непризнавања независности Косова је данас главни моменат у спољној политици Русије на Балкану.

„И тако ће бити док руководство Србије не промени своју одлуку. Територија Косова и Метохије је српска територија. Зато Русија сада подржава Београд у порицању евентуалне независности покрајине. Али ако Београд одлучи да ту територију поклони или прода Албанцима, каквог смисла има да Русија инсистира на свом ставу? За Москву је природно то да по свим питањима унутрашње и спољне политике Београд сам доноси одлуке. У случају промене става Србије, Русија ће променити и свој став, подржавши сваку одлуку Београда. Скренућу пажњу на то да Русија никада није постављала услове Београду ни у спољној, ни у унутрашњој политици“, – истакла је Јелена Гускова.

Како је подсетила она, Србија има врло озбиљне, блиске односе са ЕУ и НАТО. Европљани и Американци стално постављају нове услове Београду. “А Русија се увек пријатељски односила према Србији. Једноставно Београд треба да одабере ком карактеру односа он даје предност“, – прецизирала је Гускова.

„Мислим да ће ова година бити одлучујућа у одређењу спољне политике Србије. Ако она у потпуности испуни све услове Брисела и Вашингтона, тада ће јој можда дозволити да се приближи ЕУ. Значи, она ће се сложити са независношћу Косова, увести санкције против Русије, потпуно ће подржати и трговинске и спољнополитичке оријентире ЕУ, максималну сарадњу са НАТО-ом. А Апел о Косову који су потписале хиљаде људи је нормална појава, он одражава забринутост српског друштва за судбину косовских Срба“, – резимирала је руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН.

Извор: EADaily
Наслов и опрема: Стање ствари
(МИРРОС, 18. 1. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

9 replies

  1. Доста тога је речено у анализи Јелене Гускове. Ипак, остаје више питања него одговора, а, најприје, налазимо се на терену спекулације онога што може да буде. Текстови и анализе овог типа, који се брзо рашире, и међу руским, и међу српским читаоцима, захтијевају велики опрез – и у избору наслова и, уопште, у представљању одговора које даје аналитичар.
    Ситуација се промијенила, Србија (Београд) то није само власт; Србија – то је народ, то је СПЦ. Сада је јасно да је Апел за одбрану Косова и Метохије јасно показао да, како год да се назове, процес поклањања српске покрајине неће моћи да прође.
    Борба за очување, борба за повратак истинског српског духа, онога који је спреман да се бори до краја, предано, провејава и струји међу српским народом уз сву опструкцију која је на снази! Стога нико не може да каже како ће Русија да реагује, јер су околности промијењене

  2. A gde su tu Srbi sa K i M. Sta smo mi zamorcici. Dali se i mi nesto pitamo,a radi se o nasim sudbinama. Dali se jos neko i seca Refernduma Srbskog naroda,da li se jos neko seca i da li zna da je Srbski narod proglasio svoju autonomiju na Kosovu i Metohiji po ustavu i zakonu drzave Srbije.

  3. @Milana Babić
    Poštovana gospođo, zašto zavaravate i sebe i druge? Proces poklanjanja srpske pokrajine KiM nije pitanje budućnosti, već prošlosti, jer je Srbija Briselskim sporazumima de facto već poklonila KiM šiptarima. Tamo više nema ni tragova srpske države. Imamo klasičnu državnu granicu sa sopstvenom pokrajinom, poseban, međunarodni pozivni broj, srpski policajci nose uniforme sa grbom ,,države Kosovo,, srpske sudije i tužioci se zaklinju pred ,,predsednikom države Kosovo,, i sude po ,,kosovskim,, zakonima i da ne nabrajam dalje, znate sve to i sami. I na sve to taj narod u koga se uzdate i kome i vi i ja pripadamo ćuti, a crkva kojoj verujete ne samo da ćuti već se njen patrijarh zahvaljuje Bogu što nam je dao predsednika koji do svega toga i doveo? Ostaje da KiM poklonimo i de jure, da promenimo ustav i otćutimo prijem tzv države Kosovo u UN, što će se i desiti u narednih godinu ili dve i to je to, bar u dogledno vreme.

  4. Не разумем зашто Руси уопште дају Србији могућност да одлучује о Косову – кад већ Американци не дају? Треба рећи “не да се и – готово”! Ако треба рат – онда рат, али Косово се не предаје.

  5. @Славко
    Уз све поштовање – Косово је свесрпски и свеправославни проблем. Што се тиче преосталих Срба – технички је решиво ваше преселење, српске земље и тако су празне. Али поменути фактори не смеју да дозволе губитак Косова, а у перспективи морају да га прошире до Скадра и Драча.

  6. @Драган
    Да је готово – било би готово, али очито да није!

  7. “Ако Београд одлучи да КиМ дâ Албанцима, каквог смисла има инсистирање Русије?”

    А Русија се уби од ”инсистирања”!
    Само да не добије, не дај Боже – килу, или какву другу болештину, услед толиког ”инсистирања”.
    Видесмо како су ”инсистирањем” спасили Црну Гору од отцепљења, а потом од уласка у нато.
    Тешко је, и крајње увредљиво, слушати ”аргументе” ових арогантних постсовјетских совјета, попут госпође Гускове.

  8. @Порфирије Петрович

    Чиста 10-ка за коментар!!!

    Драган Славнић

  9. Неко злонамеран, и Русима несклон, подсетио би другарицу Гускову на јуначки одлазак Руса са аеродрома Слатина (памтим и данас место где ме затекла та вест, и то ће ми, што би рекли моји стари – ПОМОЋИ УМРИЈЕТИ).
    Него ми Срби нисмо малодушни ни цепидлаке (за разлику од другарице), ми Русе волимо безусловно и (што би реко Кaнт) – безинтересно:)!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading