Владимир Путин: Комунисти поштују Лењинову мумију као што хришћани поштују свете мошти

Председник Владимир Путин је у интервјуу за филм „Валаам“, чији је одломак приказан у програму „Вести недеље“ на телевизији „Россия 1“, упоредио комунизам са хришћанством, а поштовање Лењинове мумије у маузолеју са поштовањем моштију светитеља.

Фото: ЕРА

Руском председнику је постављено питање како су се грађани Русије у моралном смислу изменили од периода када је земља била у расулу током револуције и после ње, када је манастир Валаам био затворен, и да ли је вера (не само православна) одиграла неку улогу у томе.

„Можда ћу рећи нешто што се некоме неће допасти, али рећи ћу оно што мислим”, одговорио је Путин. „Пре свега, та вера нас је увек пратила. Она је постајала све јача када је нашој земљи и нашем народу било посебно тешко. Било је врло тешких година богоборства, када су убијани свештеници и уништавани храмови, али у исто време је стварана нова религија”.

Шеф руске државе је додао да је комунистичка идеологија заправо веома слична хришћанству, јер проповеда слободу, братство, једнакост, правду, тј. све што је утемељено још у Светом Писму. „Тамо све то постоји. А какав је кодекс градитеља комунизма? То је сублимација, својеврстан примитивни извадак из Библије. Они нису ништа ново смислили”, рекао је Путин.

Руски лидер је упоредио поштовање Лењинове мумије у тој „новој религији” са поштовањем светих моштију у хришћанству. „Тадашња нова власт у суштини није ништа ново смислила. Она је само прилагодила својој идеологији оно што је човечанству већ одавно било познато”, закључио је он.

Иван Мељников, први заменик председавајућег Централног комитета Комунистичке партије Руске Федерације, прокоментарисао је ове Путинове речи, истакавши да оне „врло корисно и аргументовано ублажавају све крајности везане за тему маузолеја“. „У том смислу се његове тезе могу оценити само позитивно“, рекао је он за „РИА Новости“.

Подсећамо да је питање сахране мумифицираних посмртних остатака предводника бољшевичке револуције већ годинама једна од акутелних тема о којима се расправља у руском друштву. Недавно је руководилац Чеченије Рамзан Кадиров предложио да се сахрани оно што је остало од Лењиновог тела. На тај предлог је реаговао председник Комунистичке партије Руске Федерације Генадиј Зјуганов позивајући на „смиреност” и тврдећи да се тело вође револуције чува у складу са православним канонима.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Russia Beyond – Србија. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе портала Russia Beyond – Србија није дозвољено.

(Russia Beyond – Србија, 14. 1. 2018)



Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Оно кад хоћеш да о истом трошку увредиш и хришћане и комунисте.

  2. Мада, када боље прочитам и размислим, Путин хоће да каже да је комунистичка идеологија осиромашена, вулгаризована верзија неких хришћанских учења. Мислим да то у врло широком смислу и може да има некаквог смисла.

  3. Ово је потпуно неприхватљива и нетачна тврдња Путина. Како неко може да пореди балсамованог Лењина који је отишао у смрт због сифилиса и светитеље? Како Путин може да тврди да је Лењин сахрањен на хришћански начин? Тај злотвор је уништавао православље где год је стигао. Побио је свету царску породицу, балсамован је што нема везе са хришћанством. Маузолеј му је сав у окултним симболима. Брине то што Путин после несумњивих заслуга, не даје Русији потребну православну и националну идеологију. Он прави микс црвених и белих у некој размеру. Не може се клањати и Богу и мамону. Интересује ме шта би рекли на ову изјаву ВВ, они који га проглашавају за руског цара.

  4. Како Путин може да тврди да је Лењин сахрањен на хришћански начин?

    Мислим да ово не тврди Путин но нешто слично је рекао Генадиј Зјуганов. Пише: На тај предлог је реаговао председник Комунистичке партије Руске Федерације Генадиј Зјуганов позивајући на „смиреност” и тврдећи да се тело вође револуције чува у складу са православним канонима.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading