Оливер Ивановић убијен у Косовској Митровици

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић подлегао је повредама после упуцавања у Косовској Митровици. Оливер Ивановић је са више прострелних рана доведен у косовскомитровачку болницу. Покушај реанимације није успео. За подне у Београду заказана хитна седница Савета за националну безбедност

Оливер Ивановић (Фото; Драган Кујунџић/Танјуг)

Марко Ђурић, директор канцеларије за КиМ, оценио је ово убиство као терористички чин. Атентат су осудили представници сепаратистичке приштинске владе, представници Еулекса, Европске уније, као и низ истакнутих политичких личности.

Александар Карађорђевић: Убиство Оливера Ивановића има ”много редитеља”

Танјуг преноси да је принц Александар Карађорђевић оценио како је убиство Оливера Ивановића ненадокнадив губитак свима којима су правда и мир на срцу.

Он је оценио да оно “има много извршилаца и још више редитеља”.

“Они који су покренули хајку на Ивановића, они који су саучествовали у његовом неоправдано дугом боравку у затвору, они који су имали слуха за све и свакога осим за невоље српског становништва на Косову и Метохији, они који и данас верују да се проблеми најуспешније решавају одстрелом политичких супарника, они су поново преживели и настављају свој злочиначки поход,” навео је Карађођевић.

11:58 –  ДСС: Сурово смакнуће Оливера Ивановића, шок за отрежњење

Демократска странка Србије саопштила је да је шокирана вешћу о убиству Оливера Ивановића испред просторија његове странке оценивши да је то брутална опомена о стању безбедности српског народа на Косову и Метохији.

11:36 –  ЕУ: Снажно осуђујемо убиство, све стране да покажу уздржаност

Европска унија је “снажно осудила” убиство Оливера Ивановића и позвала све стране да покажу ”мир и да се уздрже”, како би закон и правосуђе на Косову обавили свој посао.

11:25 – Еулекс осуђује убиство Ивановића и тражи да се пронађу убице

ЕУ снажно осуђује убиство Оливера Ивановића које се догодило јутрос и позива институције на Косову и Метохији да учине све напоре да се пронађу починиоци, речено је Танјугу у Еулексу у Приштини.

Сепаратистичка влада у Приштини оштро осудила убиство Ивановића

Како преноси београдски лист Данас влада у Приштини оштро је осудила убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици. Она је нагласила како је ово злодело претња владавини права и успостављању реда на целој територији Косова.

11:08 – Марко Ђурић: Убиство Оливера Ивановића је терористички чин

Ђурић, који је директор канцеларије за КиМ, изјавио је за Радио телевизију Србије да је ”убиство Ивановића злочиначки, терористички чин са циљем да се на северу Косова изазове хаос и да се се цео народ на КиМ и Србија гурну у пакао сукоба.”

Подсећамо, Марко Ђурић је у ранијем периоду, као државни чиновник Републике Србије учествовао у политичкој кампањи против Ивановића. Између осталог изјавио је: ”Глас за Оливера Ивановића је глас за разбијање српског јединства на Косову и Метохији и, очигледно, глас против очувања органске везе државних институција Србије са српским народом у покрајини.”

10:30 – Адвокат Ивановића: Немогуће сада рећи ко одговоран за напад

Адвокат убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, Небојша Влајић, за Спутњик је изјавио да је тренутно немогуће говорити о томе ко је одговоран за напад, као и да је рано коментарисати какве ће наредне кораке он лични и породица преминулог предузети поводом трагичног догађаја.

Упитан да ли је Ивановић добијао претње на основу којих је овај напад могао да се наслути, Влајић је рекао да му то није познато.

10:20 – Аутомобил „опел астра“ пронађен запаљен недалеко од места атентата. Полиција је блокирала комплетну територију северне Косовске Митровице

10:14 – Ђурић: Напуштамо дијалог

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је делегација Београда напустила дијалог у Бриселу и да се враћа у земљу због убиства Оливера Ивановића.Ђурић је рекао да је циљ напада на Ивановића био да се Срби гурну у „пакао сукоба“.„Ко год да стоји иза овога, албански, српски или било који други криминалци, мора да одговара“, рекао је Ђурић.

Српска делегација у Бриселу прекида данас поново започете преговоре и хитно се враћа за Београд због убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици.

Како сазнајемо, због убиства Оливера Ивановића, председник Србије Александар Вучић у 12 сати заказао је хитну седницу Савета за националну безбедност.

09:44 – Ивановић подлегао повредама.

Место погибије Оливера Ивановића (Фото: Андрија Вујић/РТС)

Оливер Ивановић подлегао је повредама, потврдио је за КоССев његов адвокат и страначки колега, Небојша Влајић.

Влајић каже да је Ивановић преминуо највероватније још пре доласка у болницу, те и да је имао пет рана у грудном кошу.

“Реанимацију су покушали и најбољи митровички лекари, чак и професори који су се из Београда задесили ове, али ништа нису могли да учине,” рекао је Влајић.

Убијен је на исти дан када и кандидат за градоначелника Северне Митровице и лични пријатељ и саборац Оливера Ивановића – Димитрије Јанићијевић пре четири године.

У време када је његов пријатељ и саборац Димитрије Јанићијевић убијен на данашњи дан пре четири године, као кандидат за градоначелника Северне Митровице на првим тадашњим косовским локалним изборима на Северу, он је такође као кандидат за градоначелника ухапшен под оптужбама за ратни злочин.

Непознати нападачи су јутрос на њега испалили три хица када је улазио у просторије странке.

Како незванично сазнајемо, нападачи су највероватније користили ватрено оружје са пригушивачем.

Извори: Вечерње Новости/Коссев/РТС/Спутник/Танјуг



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Милена Ивановић, супруга лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, пошто је од лекара чула стравичну вест да јој је муж убијен, смогла је снаге само да изговори: “Опет ми га узеше, нисам могла да га сачувам” (Вечерње новости).

    Оливер Ивановић није имао подршку своје државе, није имао подршку Запада, остао је сам, на брисаном простору, а против себе је имао и албанску и српску власт и мафију, и страног окупатора.

    Није се плашио, није се повукао.

    Сигурно није био човек без мане, али они који су га убили су право зло.

    Бог да му душу прости.

  2. Господ грехе да ти опрости, Оливере, и да те помене у Царству Своме када дође. Оливера Ивановића убио је александар вучић и његов коалициони шиптарски партнер на окупираним територијама рамуш харадинај. Више не презају, све је дозвољено издајницима и зликовцима….

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading