Реаговања на убиство Оливера Ивановића

Преносимо реаговања на убиство Оливера Ивановића, које се десило јутрос у Косовској Митровици

Оливер Ивановић (1953-2018)

Грађани у Храму Светог Саве пале свеће за Оливера Ивановића

У Храму Светог Саве у Београду вечерас грађани пале свеће за убијеног председника Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда” Оливера Ивановића. Окупио се велик број грађана, а многи од њих стоје испред храма са упаљеним свећама у рукама.

Испред храма су између осталих и председник Демократске странке Драган Шутановац, председник Социјалдемократске странке Борис Тадић, функционери Нове странке Зоран Живковић и Мариника Тепић, функционери Народне партије Вук Јеремић, Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић, бивши градоначелник Београда Драган Ђилас.

Фото: Њуз фронт

Ту су и академик Душан Теодоровић, бивши судија Владимир Вучевић, музичар Огњен Радивојевић, бивши функционер Покрета слободних грађана Србије Срђан Шкоро, представник УНС-а Петар Јеремић, новинар Радомир Почуча, глумац Никола Којо и хуманитарац Арно Гујон.

Осим у Београду грађани су се окупили у Новом Саду и Нишу и још неколико градова у Србији где такође паљењем свећа одају почаст Оливеру Ивановићу. Оливер Ивановић убијен је јутрос у северном делу Косовске Митровице испред седишта Грађанске иницијативе „Србија, правда, демократија”.

(Бета/Политика, 16. 1. 2018)

Русија: Убиство Ивановића је кукавички чин

МОСКВА – Русија је данас најоштрије осудила убиство српског политичара Оливера Ивановића на Косову као кукавички чин и изразила наду да ће оно бити детаљно истражено, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

„Покушаји да се таквим методама постигну политички поени доприносе погоршању атмосфере терора и рецидив је међуетничког конфликта у региону”, наведено је у саопштењу министарства, преноси ТАСС.

Са једног од ранијих протеста због хапшења Оливера Ивановића (Фото: Танјуг)

Русија, како се наводи, позива све међународне мисије на Косову да свој мандат искористе да предузму свеобухватне мере за спречавање евентуалних инцидената у региону.

„Надамо се да ће одговарајуће структуре спровести детаљну истрагу онога што се догодило и открити починиоце који ће добити заслужену казну”, саопштило је министарство спољних послова Русије.

Амбасада Русије у Београду саопштила је да је убиство Ивановића још један покушај застрашивања српског становништва и приказ безакоња које влада Косовом.

Истиче се да је Амбасада дубоко шокирана терористичким нападом у којем је трагично погинуо Оливер Ивановић, човек који је, како се истиче, након агресије НАТО-а на Србију и насилног одвајања КиМ посветио свој живот.

(Танјуг/РТС)

НАТО апелује на уздржаност

НАТО је осудио убиство Оливера Ивановића и апеловао на све стране да покажу уздржаност и омогуће правосудним органима да спроведу свеобухватну истрагу.

“Кфор наставља да гарантује безбедност и сигурност и слободу кретања широм Косова на основу Резолуције СБ УН 1244”, рекла је за Танјуг портпаролка НАТО-а Оана Лонгеску.

Она је додала да НАТО у потпуности подржава дијалог између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

(РТС, 16. 1. 2018)

Двери: Дубоко смо забринути због убиства Оливера Ивановића

Ако по речима Александра Вучића, Србија нема ефективну контролу над Косовом и Метохијом, позивамо га да Република Србија прогласи окупацију дела територије Србије, како би Срби на Космету знали да их држава Србија тренутно не штити и да прекине даље бесплодне преговоре у Бриселу, који су такву губитничку позицију Србије и омогућили

Изражавамо саучешће породици и пријатељима покојног Оливера Ивановића и надамо се да ће ускоро сазнати истина о овом страшном злочину.

Српски покрет Двери изражава дубоку забринутост због атентата и смрти  Оливера Ивановића.

И сами смо боравком на Космету у последњих пар година били сведоци лоше безбедносне ситуације  у јужној српској покрајини и тешких услова у којима живе и раде грађани Србије широм Косова и Метохије,  а што је најстрашније, поготово на северу Косова.

Двери већ више година критикују власт у Београду што није ништа урадила на успостављању система безбедности Републике Србије барем на северу Космета где је већинско српско становништво, већ напротив сведоци смо озбиљне криминализације овог дела државе, недопустиве за савремено друштво и 21. век. Толико се Александар Вучић хвалио да Бриселски споразум гарантује безбедност Србима и да нема етнички мотивисаних убистава на Космету. Не тврдимо да ово јесте, али ни не искључујемо ту могућност.

Питање је да ли ће истрага о овом убиству открити и убице и праву позадину убиства, пошто многе истраге сепаратистичких органа у Приштини и страног протектората у последњих 18 година то нису успеле.

Ако по речима Александра Вучића, Србија нема ефективну контролу над Косовом и Метохијом, позивамо га да Република Србија прогласи окупацију дела територије Србије, како би Срби на Космету знали да их држава Србија тренутно не штити и да прекине даље бесплодне преговоре у Бриселу, који су такву губитничку позицију Србије и омогућили.

Информативна служба Двери

(Двери, 16. 1. 2018)

Ђорђе Вукадиновић: Не знам ко је убио Оливера, али знам ко му је цртао мету

Народни посланик и уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић осудио је убиство Оливера Ивановића и упутио саучешће његовој породици.

„Страшно. Искрено и дубоко саучешће породици несрећног Оливера. Живео је и умро усправно“, написао је Вукадиновић на Твитеру.

„Не знам ко је убио Оливера. Али сви знамо ко му је цртао мету, ко је водио одвратно прљаву кампању, правио скарадне спотове и застрашивао његове присталице и пријатеље. И ко сада лије крокодилске сузе по истим тим медијима са којих је пре пар месеци против њега водио хајку“, написао је Вукадиновић.

(Твитер/НСПМ, 16. 1. 2018)

Велимир Илић: Оливерово убиство брука и за Србе и за Српску листу која је ушла у „Владу Косова“

Председник Нове Србије Велимир Илић, поводом убиства Оливера Ивановића, написао је на свом Фејсбук профилу:

„Србин на северу Косова је убијен и то политичар који је имао низ проблема због политике коју је водио. Oва трагедија демантовала све што се говорило о успостављању добрих односа са Косовом.

Важно да се открије налогодавац убиства Ивановића и коме је он сметао, а сметао и једнима и другима, јер је желео да спроводи политику која је у стварном интересу Срба на Косову.

Ово убиство је брука и за српску полицију и за Србе и Српску листу која је ушла у Владу Косова.

Да ли је могуће да је Стејт департмент упозорио грађане Америке да не иду на север Косова због могућих догађаја, а да Србија преко својих служби не предузме ништа и не заштити Србе на Косову?

Треба прекинути све разговоре са Косовом док се не нађе налогодавац и починилац убиства над једним од лидера косовских Срба.

Такође, нико од представника српских власти није реаговао на изјаву председника косовског парламента Кадрија Весељија, који је у званичном говору у Рачку запретио да ако се Срби врате на Косово, Албанци са Косова ће стићи до Ниша.“

(Фејсбук профил Велимира Илића)

НП Отаџбина: Кампања против Оливера Ивановића била толико прљава да је изгледала као позив на линч

Интересантно је да у времену од 2002. до 2013. године на северу Косова није убијен ниједан Србин. Безбедност су Србима обзезбеђивали припадници министарства унутрашњих послова Србије у цивилу као и припадници цивилне заштите, док их Александар Вучић није интегрисао у сепаратистички систем самопроглашене републике Косово

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ најоштрије осуђује убиство Оливера Ивановића, једног од лидера Срба на Косову и Метохији.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да су чланови „Отаџбине“ заједно са Оливером Ивановићем у периоду од 1999. до 2001. године тешком политичком борбом сачували северни део града Косовске Митровице, односно север Косова, на коме се данас шепуре Вучићеве хорде.

Народни покрет „Отаџбина“ није делио исте политичке ставове са Оливером Ивановићем по питању локалних избора у организацији Приштине. „Отаџбина“ је те изборе бојкотовала, али као објективан посматрач је са стране била сведок једне невиђено бруталне кампање против Оливера Ивановића као учесника избора у режији актуелне власти из Београда. Кампања је била толико прљава да је некада изгледала као позив на линч. Гледајући данас крокодилске сузе које над Оливером Ивановићем лије телевизија Пинк човек не може да се не сети гнусних спотова против Оливера Ивановића које је емитовала управо наведена телевизија.

Необично је да се данас навршава четири године од убиства његовог кума Димитрија Јанићијевића за које, као и за многе друге, садашњи председник Србије каже да нису етнички мотивисана. Како може председник да зна да иза убистава не стоје Албанци ако сам не зна ко су убице.

Пре непуна два дана, председник Србије је на државној телевизији изјавио да је безбедност Срба на КиМ од његовог доласка на власт повећана, кријући од грађана Србије да се само на северу Косова у периоду његове владавине десио велики број насиља. Запаљено је више од стотину возила, убијено петоро Срба, на десетине оружаних напада на политичке неистомишљенике садашње власти а да ниједан виновник није откривен.

Интересантно је да у времену од 2002. до 2013. године на северу Косова није убијен ниједан Србин. Безбедност су Србима обзезбеђивали припадници министарства унутрашњих послова Србије у цивилу као и припадници цивилне заштите, док их Александар Вучић није интегрисао у сепаратистички систем самопроглашене републике Косово.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ захтева од свих да се у интересу мира и спокојства међу Србима на Косово и Метохији открије злочинац или злочинци. Ипак, Народни покрет „Отаџбина“, имајући у виду досадашња искуства, сумња да ће се извршиоци овог злочина открити. Десиће се већ виђено, „истрага је у току“, а од убица ни трага ни гласа.

Косовска Митровица, 16. 1. 2018.

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Оливер Ивановић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Државотворни покрет Србије: Мученичка смрт Оливера Ивановића доказ да су сви Срби мете

После данашњег атентата на Оливера Ивановића и немуштих изјава осуде представника лажне државе Косово, јасно је да виновнике тог чина треба потражити у структурама власти те злочиначке творевине.

Прекид преговора у Бриселу од стране српских власти је недовољан одговор на ћорсокак у ком се Србија нашла, захваљујући предаји свих државних надлежности албанским злочинцима, који више него отворено најављују заузимање Србије до Ниша. Имајући наведено у виду, јасно је да НАТО и Еулекс не желе да заштите грађане Србије на КиМ и да је то једино могуће урадити путем Савета безбедности УН а у складу са Резолуцијом 1244.

Нажалост, мученичка смрт Оливера Ивановића, који је био лидер умерених Срба са КиМ, доказ је да су сви Срби мете и да ма шта они урадили злочинци ће наставити да их терором протерују са Косова и Метохије.

Београд, 16. 1. 2018.
Информативна служба Државотворног покрета Србије



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Обзиром да се атентат десио у врло несигурној и нестабилној области којом владају и пролазе разне војне, полицијске и друге групе, постоји могућност да је атентат извршен за рачун неког удаљеног центра коме сукоби на Косову (или у Европи) одговарају.

    Као пример можемо узети експлозије у џамијама на Блиском Истоку, које су имале за циљ сукобе између сунита и шиита. Налогодавци нису бивали откривени јер су то највероватније били продавци ратне технике или стране државе којима одговарају ратови у муслиманским земљама.

    Увек се треба питати : “коме користи атентат ?”

  2. Оливер Ивановић је био човек мира и дијалога.
    Криминалци и шовинисти не подносе људе који се боре за мир, дијалог и владавину права.

    Убиство Оливера подсетило ме је на убиство Хрвата Јосипа Рајхл-Кира, заповедника осјечке полиције, који је 1991 год све чинио да смири тензије и сукобе између Срба и Хрвата у Ист Славонији. Сам и ненаоружан, одлазио је на барикаде и у касарне и позивао људе на мир.

    Екстремном делу ХДЗа у Загребу се то није допало. Јосипа је из заседе убио хрватски полицајац Антун Гудељ у јулу 1991. Убица није ухваћен, суђено му је траљаво, много касније. Побегао је у Аустралију.

    Јосип Рајхл-Кир је пре свега био човек. Тек после Хрват.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading