Стеван Гајић: Забрињава Путинова изјава да ће Русија бити сагласна са било којом одлуком Београда о Косову

Косово није Србија: Вучић спреман да преда националне интересе?

Српска влада, налазећи се под јаким притиском, не иде у корак са вољом српског народа. У датој ситуацији важно је схватити шта је стратешки интерес Русије: подржати политичку елиту, која има врло индиректан однос према Србији и Русији и може се променити у сваком моменту, или заштитити народ који вековима сматрамо нашом блиском браћом. У сваком случају, када буде падао последњи српски бастион, по овом питању последња реч о Косову неће бити донета у Београду него у Москви, стоји у анализи руске ТВ Цариград

(ТВ Цариград)

Дубоке контрадикције, акумулиране  последње деценије у српском друштву, полако излазе на површину. Медији извештавају да је по први пут у савременој историји Србије стварна опасност да се руководство земље сложи са признањем отцепљења Косова и Метохије.

Забринутост је увећала патриотска Демократска странка Србије која сумњичи председника државе Александра Вучића да намерава предају за све Србе свете земље. У изјави, коју су потписали бројни представници српске јавности, постоје страховања за будућност региона:

„Будуће генерације неће постати несрећније ако ми оставимо то питање нерешено, али ће сигурно постати несрећније ако ми и себе и њих обешчастимо навек тиме што се одричемо Косова и Метохије, своје части и свога Јерусалима. То никада није учинио ниједан народ. Сагласивши се са таквим преседаном, Србија би свим Србима нанела срамоту а себи задала смртни ударац.“

Смртоносни ударац – то је можда најтачнија дефиниција за могуће признавање независности Космета од стране Београда. У једном од интервјуа Вучић није искључио могућност да Србија неће спречити Косово да добије столицу у УН-у. И сада може бити потписан такозвани Општи споразум о нормализацији односа између Србије и Косова, који треба да  измени карактер односа међу Београдом и Приштином.

Председник се налази под огромним притиском: с једне стране, Запад тражи признање независности ове покрајине а са друге стране је српски народ који му не би опростио такав потез и можда би било покренуто питање његове смене. Не искључују се могућни масовни немири ни државни удар.

Принципијелну позицију по овом питању заузима Српска православна Црква. Један од потписника Апела – митрополит црногорско-приморски Амфилохије – уверен је да је Србија потиснута на исти пут као и Црна Гора која је недавно насилно прикључена НАТО пакту.

„Свима је добро познато каква је позиција наших главних непријатеља – НАТО и САД – и у односу на Србију и у односу на Црну Гору. Они су успели да присиле црногорске власти да се одрекну порекла своје државности. Сада то исто захтевају од Вучића и од Србије. Нажалост, такав пут, који Вучић бира у својим политичким комбинаторикама и неповерење у мере и кораке које предузима јесу главни мотиви за израду овог Апела.“

Србија се заиста налази у непријатељском окружењу. Са свих страна, дуж њених граница налазе се чланице НАТО, организације која је пре 19 година бомбардовала Србију, као и Црну Гору чије је руководство учинило овај бивши део Југославије 29. чланом НАТО алијансе.
Вучић током своје политичке каријере покушава да балансира између Запада са једне стране и српског народа и Русије са друге. У последње време су притисци на Београд по питању Косова изразито повећани и постоји могућност да се Вучић преда. Тада би последња шанса за очување свете косовске земље за Србе била тешка реч Русије.

Но и ту није све тако једноставно. Москви ће бити тешко да помогне Србима у косовском питању ако се од њих окрене Београд.

Стеван Гајић

Доктор политичких наука, сарадник београдског Института за европске студије Стеван Гајић сматра да треба раздвојити вољу власти Србије од воље народа: „Што се Русије тиче, нас забрињава изјава председника Путина о томе да ће Русија бити сагласна са било којом одлуком Београда о Косову. То допушта могућност да се Москва, уколико званични Београд донесе антидржавотворну одлуку, сложи с таквом одлуком, јер би то био званични став Србије.“

Српска влада, налазећи се под јаким притиском, не иде у корак са вољом српског народа. У датој ситуацији важно је схватити шта је стратешки интерес Русије: подржати политичку елиту, која има врло индиректан однос према Србији и Русији и може се променити у сваком моменту, или заштитити народ који вековима сматрамо нашом блиском браћом. У сваком случају, када буде падао последњи српски бастион, по овом питању коначна одлука о Косову неће бити донета у Београду него у Москви. А она мора бити прецизно одмерена.

Са руског посрбили: Стефан Космајац/Стање ствари

ИСПРАВКА: Промењен је сам крај овог чланка 15. 1. 2018. у 14:48 – хвала коментаторима Данилу (што је указао на проблем) и Дубињину (што је дао решење).



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. не ваља вам превод задње реченице… није, унапред, позив на помирење са одлуком, ма каква била, а позив на доношење праве одлуке

    Носећи “изгубљено у преводу” потпуно различиту поруку има преведени у односу на оригинални текст

    поправите, смисаоно и стилски, нас и аутора ради

    Верую во единаго Бога Отца, Вседержителя, Творца небу и земли, видимым же всем и невидимым. 2И во единаго Господа Иисуса Христа, Сына Божия, Единороднаго, Иже от Отца рожденнаго прежде всех век; Света от Света, Бога истинна от Бога истинна, рожденна, несотворенна, единосущна Отцу, Имже вся быша. 3Нас ради человек и нашего ради спасения сшедшаго с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы, и вочеловечшася. 4Распятаго же за ны при Понтийстем Пилате, и страдавша, и погребенна. 5И воскресшаго в третий день по Писанием. 6И возшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца. 7И паки грядущаго со славою судити живым и мертвым, Егоже Царствию не будет конца. 8И в Духа Святаго, Господа, Животворящаго, Иже от Отца исходящаго, Иже со Отцем и Сыном спокланяема и сславима, глаголавшаго пророки. 9Во едину Святую, Соборную и Апостольскую Церковь. 10Исповедую едино крещение во оставление грехов. 11Чаю воскресения мертвых, 12и жизни будущаго века. Аминь.

    http://www.pravoslavie.ru/104596.html

    http://www.pravoslavie.ru/sas/image/102681/268109.p.jpg

  2. Ево и комплетног превода у писаној форми емисије са ТВ Цариграда. Интересантан је коментар господина Гајића, но ја са њим нисам сагласна. Не можемо лоптицу пребацивати у руско двориште. Да би се на Србе у овом тренутку рачунало, у правом смислу, потребно је да се наш глас чује уједињеније и јаче. Апел је по кренуо процес за који сам већ неколико пута рекла да је незаустављив. Зашто? Зато што су до сада све технике маскирања процеса предаје КиМ могле проћи, сада је услиједила реакција институције која је носилац српске државности кроз сву историју – Српске православне Цркве. Реаговао је низ епископа за које се више не могу наћи сумњиви или прљави моменти из прошлости и уцјене и притисци ће све мање играти улогу. Међутим, да би наш глас добио снагу и подршку потребно је да покажемо да смо у стању да личне међуобрачуне, страначка трвења и борбу сујета оставимо по страни тако што ћемо дјеловати најприје црквено уједињени, као што смо показали да можемо много пута кроз историју.
    О српској судбини одлучиваће Срби!

  3. У завршном делу посрбљеног текста постоје две речи (које сам истакао ВЕЛИКИМ словима), а оне унеколико мењају смисао руског текста, што је важно за боље разумевање ауторове намере:
    1. (посрбљено): “… ПОСЛЕДЊА РЕЧ о Косову неће бити донета у Београду него у Москви. И са њом се морамо ПОМИРИТИ“.
    2. (руски оригинал)“…. окончательное РЕШЕНИЕ по Косово будет приниматься не в Белграде, а в Москве. И оно должно быть ВЫВЕРЕННЫМ.“

    А. РЕШЕНИЕ би само у преносном смислу могло значити ПОСЛЕДЊА РЕЧ, међутим овде би то требало да гласи: КОНАЧНА ОДЛУКА.
    Б. ВЫВЕРЕННЫМ (од глагола ВЫВЕРИТЬ) значи ПРЕЦИЗНО ОДМЕРЕНО.

    ЗАКЉУЧАК: Сматрам да би посрбљени део текста о коме је реч требало да гласи: “КОНАЧНА ОДЛУКА о Косову неће бити донета у Београду него у Москви. А она мора бити ПРЕЦИЗНО ОДМЕРЕНА.“

    Зато се слажем са примедбом @Данила.

  4. “КОНАЧНА ОДЛУКА о Косову неће бити донета у Београду него у Москви. А она мора бити ПРЕЦИЗНО ОДМЕРЕНА.“

    Ако већ до сада није ”ПРЕЦИЗНО ОДМЕРЕНА” , онда rуска елита нема јасан
    став по питању Косова и Метохије, за разлику од НАТО елите која зна шта
    хоће, и на томе истрајава још од 1999.!!!

    Драган Славнић

  5. Русија је јасно рекла да ће подржавати став Србије у вези КиМ….. …..све до оног тренутка када Председник наше Отаџбине не одлучи да је дошло време да учини државни преседан којим ће Србија, као чланица УН, да се одрекне од дела своје територије оружаном побуном и агресијом отете!!!
    Јер његов задатак је да стара о миру о региону, за добросуседске односе, за аутопут Ниш – Драч, за заједничко тржиште, за бесплатан роминг, за поклоњен телефонски код +383 за „географску област“, (што рече директор Марко), за формирање Царинске уније на Балкану, за функционисање Регионалне канцеларија за сарадњу младих између Косова, Албаније, БиХ, Црне, Горе, Македоније и Србије, за Фонд за Западни Балкан, за фомрирање ЗСО по законима косовских власти, итд, итд…..и још на крају има задатак да изгура “….свеобухватну нормализацију односа између Србије и Косова, у форми правно обавезујућег споразума….” , и онда ће од Србије остати само слово С!!!!!! https://getosrbija.wordpress.com/2017/11/17/%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BDa-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading