Патријарх Иринеј: Србија не може да поклони Косово, рано је за долазак папе

„Може Косово да буде отето, да буде окупирано као што јесте данас, али Србија никада не може да каже ‘ми то поклањамо’, јер оно што се поклони заувек се изгуби, а оно што се отме на силу, на исти начин се и врати”, рекао је патријарх Иринеј у интервјуу телевизији Храм коментаришући унутрашњи дијалог о КиМ

Патријарх српски Иринеј рекао је да Србија никада не може да поклони Косово и Метохију, као и да још није време за посету папе Фрање Србији.

„Може Косово да буде отето, да буде окупирано као што јесте данас, али Србија никада не може да каже ‘ми то поклањамо’, јер оно што се поклони заувек се изгуби, а оно што се отме на силу, на исти начин се и врати”, рекао је патријарх у интервјуу телевизији Храм коментаришући унутрашњи дијалог о КиМ.

Он је изразио наду да тако сматра и врх наше државе.

„Колико видим држава чини велике напоре да се Косово сачува у оквиру Србије и да се нађе политичко решење тако да буде на задовољство и једних и других и да остане то што јесте. Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије”, нагласио је патријарх.

Према његовим речима, тај део државе ми тек у новије доба називамо Косово и Метохија.

„То је стара Србија, која је родила овај други део Србије. Косово је наша историја, култура, духовност, сва је испуњена православним светињама”, рекао је патријарх.

Он је подсетио да је Призрен некада био престоница српског народа, као и Скопље, док је Пећка патријаршија резиденција српских патријараха и епископа и историјска кућа наше цркве.

Патријарх је истакао да народ који је свестан себе и своје историје и културе не може себи да дозволи да Пећка патријаршија буде у некој другој држави, као ни друге српске светиње за које се хиљаду година проливала крв. Према његовим речима, КиМ не може за Србију да буде омча, већ веза која нас везује за стару Србију и тамошње светиње.

На питање о када ће поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања посетити Србију, патријарх каже да још није дошло време за то, имајући у виду историјске односе, који су још свежи.

Он је нагласио да и врх државе и народ и Црква желе мир са свима.

„Ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима”, напоменуо је поглавар СПЦ.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 3. 1. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Нека нам је Бог у помоћи.

  2. Иста прича ко и лани, унијата папу брани..

    “Не пада снијег да прекрије бријег, већ да свако покаже свој траг. Иринеј Гавриловић, који се нажалост налази на трону патријарха српског и пећког, сваки дан показује да ходи странпутицом, али и да нашу Апостолску Цркву води у погрешном правцу. Уцијењени, корумпирани и компромитовани великодостојници наше Цркве, попут недостојног Григорија, Пахомија или Иринеја, својим непримјереним понашањем и иступима праве велику штету угледу Цркве у народу и друштву. Умјесто да се бави бројним проблемима у Цркви и среди своје двориште, помогне напаћеним и угроженим Србима на Косову или Хрватској, уради нешто за бројну обесправљену сиротињу, недостојни Иринеј Гавриловић бави се политиком и упорно у кризним моментима подржава оне који су узрок девијација у друштву.

    Никада нико у Српској православној цркви прије Иринеја није продавао индулгенције, и за прљав новац благосиљао и откупљивао гријехове безбожницима који су уништили сопствени народ. Никада нико до сада није изнутра ослабио Цркву и срозао њен углед, као што то дуже времена раде убачени елементи који испод мантије крију чинове Службе која их је поставила.

    О понашању недостојног Иринеја, који се нажалост налази на трону пећких патријарха, сувишно је трошити ријечи и мастило. Црвене линије и границе пристојности су пређене давно, и његове лудости већину више не изненађују. Само се понекад упитам постиди ли се Иринеј својих великих и славних претходника, кад већ нема образа и не може себе да погледа у огледало? Упита ли некад шта би му рекао блаженопочивши наш патријарх Павле, Варнава или Гаврило Дожић да виде шта ради, како разара и срамоти нашу свету Цркву који је утемељио Свети Сава још 1219?

    Патријарх Варнава положио је 1937. године свој живот под чудним околностима борећи се грчевито против Конкордата и споразума са Ватиканом, а недостојни Иринеј и многе владике сада трче у Рим како би пољубили папи руку и прстен! Патријарх Гаврило Дожић са владиком Николајем Велимировићем робијао је у Београду и Дахау, али је спасио свој и образ Цркве одбијајући да изда свој народ и сарађује са окупаторима!

    Све до појаве комунизна, наша Црква није била разарана изнутра убацивањем недостојних елемената који имају задатак да контролишу, ослабе и уруше углед Српске православне цркве. Након отварања тајних досијеа у Бугарској јавност је сазнала да су 11 од 15 бугарских владика били сарадници који су радили за Тајну бугарску службу. Бојим се да је ситуација у нашој напаћеној Цркви још тежа, и зато не треба да нас чуде изјаве недостојних које је Служба убацила у Цркву како би смутила разум напаћеном народу и вјерницима, и по потреби промовисали фаворите Службе. Срећом у нашој Цркви има много достојних и часних насљедника владике Николаја и патријарха Павла, који ће помоћи да Црква оздрави, окрене се вјери и вјерницима умјесту новцу и политици.

    Лустрација је једини спас за нашу Цркву, за наш народ, државу и друштво! Све док се Црква и друштво не ослободи среброљубаца и очисти од убачених жбирова, не доживимо унутрашњу катарзу, тешко ће се направити било какав значајнији искорак и напредак ка уређеном европском друштву 21-ог вијека.”

    Извор: nebojsavukanovic.info

  3. Упућујем радосни Божићни поздрав нашем патријарху, свим архијерејима, свим људима и наравно, свим посетиоцима Стања Ствари.

    МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading