Свети Јован Кронштатски, пророк 20. века

Преподобни Јован Кронштатски прослављен је у Руској Заграничној Цркви 1964. године, а 14. јуна 1990. убројила га је у лик светих и Московска Патријаршија

Св. Јован Кронштатски

Данас, 2. јануара по новом календару, Православна црква прославља Светог Јована Кронштатског, великог подвижника у свету и пророка наших дана. Од његовог упокојења прошло је тачно 109 година.

Животни пут оца Јована Сергијева (1829-1908) разликовао се од већине њему сличних људи који су живели у другој половини 19. и на почетку 20. века. Отац Јован није био затворен у своју келију негде у беспућу, излазећи из ње само на послушање и у цркву. Он се са људима носио сваки дан, по цео дан. Провео је 53 године као свештеник на острву Кронштат у Финском заливу надомак Санкт Петербурга, служећи Свету Литургију свакога дана. Предавао је веронауку у локалној школи, градио домове за незапослене, старе, гладне, сиротињу, бескућнике. На улици га је свакодневно салетало мноштво народа, већина њих ту са жељом, молбом, захтевом. Иако у сталној журби, тада је прилазио и обраћао се онима у великој невољи, и саветом или новчаном помоћи помагао, тешио, упућивао. Забележени су многи случајеви исцељења после његове усрдне молитве.

Оженио се да би постао свештеник и цео свој век провео у народу. Са супругом је, по сведочењима, живео као са сестром. Васпитавали су заједно кћи женине сестре. Јелисавета Константиновна била је верни помоћник супругу у свим његовим делатностима.

Популарност баћушке Јована у Русији била је огромна почетком прошлог века. Он је често сам стајао насупрот следбеника Лава Толстоја и скоро целе руске интелигенције, која је прижељкивала промене и револуцију. Називали су га представником “Црних стотина” (рус. Черносо́тенцы – крајњих десничара; данас би то одговарало називу клерофашиста), исмеван је у штампи, чак физички нападан. Припадници многих групација користили су свештеников ауторитет и многобројне легенде о њему да би подржали своје циљеве. Отац Јован сва та искушења подносио је са великим смирењем, молећи се непрестано за целу Русију и за свет.

Пред смрт је предвидео скору велику катастрофу у Русији, и људе непрестано позивао на покајање.

Свети Јован је оставио за собом књигу записа о свом духовном животу, “Мој живот у Христу”, која кратким причама и афоризмима открива тајне духовног живота и даје савете како се борити са злим мислима и поривима, и какав став треба заузети у питањима вере.

Преподобни Јован Кронштатски прослављен је у Руској Заграничној Цркви 1964. године, а 14. јуна 1990. убројила га је у лик светих и Московска Патријаршија. Његове свете мошти почивају у женском манастиру Св. Јована на Петроградском острву у Санкт Петербургу.

Опрема: Стање ствари

(Стражњи дућан, 2. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар