Војислав М. Станојчић: Председник свих грађана – победник локалних избора

Безбројни поступци и изјаве садашњег председника Републике Србије стварају несумњив утисак да је он као свој главни задатак схватио да треба да буде председник свих грађана чланова и симпатизера СНС-а

Илустрација: Srbija Danas

Убедљива победа напредњака на општинским изборима у Пећинцима (77,7% освојених гласова), Мионици (65,33%), Костолцу (62,5%) и Неготину (70,53%) није никакво изненађење за свакога ко зна какво је стање у српским медијима и чије су могућности за коришћење државних финансијских извора неупоредиво веће.

Да би јавност добила потпуну слику о овом тријумфу напредњака, било би неопходно да зна и колико је грађана уопште изашло на биралишта, али су јој доступни само проценти. Изузетак је Прешево, пета општина у којој су прошле недеље одржани локални избори и за коју је објављено колико је гласова добила свака странка, и где је српска листа заузела последње место.

Координатор предизборне кампање напредњачке коалиције и председник Републике Србије био је веома задовољан резултатима избора у прве четири општине, али није далеко од претпоставке да је у четири ока строго прекоревао месне активисте што број напредњачких гласова није бар 99%, као што се некада бележило у Тунису на изборима за Хабиба Бургибу.

Председник Републике Србије и председник Српске напредне странке, иако, разумљиво, усхићен великом победом, показао је и умерену дозу самокритичности, замеривши себи што резултати напредњака у Неготину и Костолцу нису били бољи, јер те општине он није стигао да обиђе „због државних обавеза” – како је објаснио да грађани не би случајно заборавили да је њему Србија изнад свега.

Као што се могло непогрешиво претпостављати, AV није пропустио прилику да уз победничку еуфорију настави и своје вежбање подругљивости на политичким противницима, па је замерио Покрету слободних грађана (ПСГ) и Народној странци што су бојкотовали локалне изборе у ових пет општина, а нису најавили да ће одустати и од београдских избора. „Зашто не бојкотују београдске изборе?“, питао се Мали Алек. И одмах одговорио: „Зато што им треба велика каса, јер у Београду могу да краду.” (Очито је да је и напредњацима веома стало до те београдске велике касе, али они су, наравно, поштени и не краду.)

А пошто је у Мионици коалиција СНС-а, СПС-а и ЈС названа црвено-црном коалицијом, AV се запитао зашто нико није подршку ПСГ и Народне странке кандидатури Драгана Ђиласа за градоначелника Београда назвао назвао жуто-риђом коалицијом.

Није потребна велика проницљивост да се схвати како он непрестано води предизборну кампању; било где да се налази и у сваком тренутку, његове мисли и акције посвећене су неким наредним изборима које намерава да добије. Тако се и сада већ увелико припрема за победу на изборима за Градску скупштину Београда, и лако је претпоставити чиме ће се све служити како би у томе успео, колико ће блатити кандидате опозиције и шта ће све писати и говорити против њих његови послушни медији, разни „независни политички аналитичари” и прелетачи. Колико ће се новца (и чијег?) уложити у ову кампању, разуме се, остаће ће непознато. Као што се неће дознати ни одакле су плаћени аутобуси сендвичара који су кружили Србијом за време предизборне кампање за председника Републике, или о чијем је трошку АВ водио предизборну кампању своје странке и њених коалиционих партнера за прошлонедељне локалне изборе у пет општина Србије.

Безбројни поступци и изјаве садашњег председника Републике Србије стварају несумњив утисак да је он као свој главни задатак схватио да треба да буде председник свих грађана чланова и симпатизера СНС-а и њених коалиционих партнера, и да му подређује све своје делатности.

ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 1. 1. 2018. у 20:06 – исправљене су словне грешке у презимену Хабиба Бургибе.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

6 replies

  1. Сам текст, исписан нећириличким писмом србскога језика говори пуно.
    Дакле, Србски језик писан ћириличким писмом

    Ако је до националних мањина, нека буде на писму и језику те националне мањине (15%).
    Чему то стално и изнова и стално и стално трпање
    ( противуставно) конкретног нећириличког писма?
    ПС.
    Читав Београд је противзаконито обележен ” и латиничним” ?!?! писмом, у испитивању улица града. Случајно? Не.
    И, нико да то промени, да буде по Уставу.

  2. Данас 10 јануара у Шапцу су се састали опозициони лидери Саша Јанковић, Вук Јеремић и Борко Стефановић и одлучили да подрже ДРАГАНА ЂИЛАСА за градоначелника Београда

    Предпостављам да ће председник Србије – бивши Милошевићев министар информисања – као и пре 20 година, донети нови Закон о јавном информисању који забрањује говор супротан државним интересима и који осуђује особе у служби неких светских снага које воде специјални рат против Србије.

  3. Чим се појавио озбиљан кандидат опозиције, Александар Вучић је изјавио (у Политици од 11 01 2018) да “опозицију не интересују Мионица и Костолац већ град Београд јер је ту каса пуна, да је буџет велики, да има пара, па би да их поделе и бацају, да опет краду, да напуне своје џепове . . . “
    У овој изјави откривамо :

    Прво – како председник републике види своје колеге политичаре који су тренутно у опозицији а који ће можда сутра бити на власти.
    И друго – колико је њему важна београдска каса. Он зна да онај ко држи касу држи власт има моћ има све.

    За разлику од уређених држава ЕУ, у којима се књиговодству и рачуноводству придаје највећи значај, у данашњој сиромашној Србији је то последња брига. Врх божићне јелке од 83 000 Е је само врх леденог брега.

  4. Избори за Београд у недељу 4 марта, су избори ЗА или ПРОТИВ Александра Вучића. ЗА или ПРОТИВ “Београда на води”.

    Сваке четврте године бира се Скупштина града која има 110 одборника. Пре 4 године, Вучићева СНС је добила 63 одборника, Дачићева СПС 16 одборника, што значи да су заједно имали 79 од 110 одборника. Комотну већину.

    Одборници бирају градоначелника тајним гласањем. Ако Вучић добије већину, Синиша Мали остаће градоначелник.

    Вучић зна да у Београду нема велике шансе. Међу кандидате је убацио нестраначке познате личности. То су особе које плаћа држава или особе које воде установе које плаћа држава (тј Вучић). Особе које немају ни везе са политиком, ни времена за политику. Особе које поред искусних ајкула типа Синиша Мали, Весић или Фолић, делују као украсни фикуси.

  5. Госн Ђоле,

    Према неким проценама СНС-СПС и опозиција комплет Ђилас/Јанковић/Јеремић-Пашић су легал. Шапић каже да неће да учествује у политичкој трговини. Шта год то значило. Узгред, знамо да је идејна табула раза и да би много волео да буде градоначелник. Сумњам да Вучић тако нешто не може да прогута.

    Видећемо на шта ће то дизиђе.

  6. БГД ИЗБОРИ

    Ко држи Београд, држи Србију !
    Београд чини скоро половину (тачније 40%) привреде Србије. Буџет Београда (око 90 милијарди динара) три пута је већи од буџета Новог Сада, Ниша и Крагујевца заједно.

    Александар Вучић зна да у Београду нема велике шансе, па је на изборне листе своје странке (поред Синише Малог, Горана Весића и Андреја Младеновића), убацио нестраначке личности (директоре и управнике државних установа) које примају плату од државе и које зависе од његове добре воље. Те личности немају везе са политиком великог града а немају ни времена да се тиме баве. Оне су прихватиле привремену декоративну “фикус” улогу, можда у нади да ће то помоћи њихову установу или њихову каријеру.

    Почетак кампање је обележен трагичним убиством Оливера Ивановића. Обзиром да је Ивановић био политички противник Вучићевих људи, ни њихове крокодилске сузе на сахрани ни Вучићева посета Косову нису подигле углед СНС.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading