Владимир Коларић: Светлост са Истока – да бисмо коначно кренули тамо куда кренути морамо

Биће нам лакше ако коначно заборавимо на Запад као обећање, ако схватимо једначину између Запада и капитализма, и не купујемо га у било ком виду, па ни под именом национализма и деснице. Биће нам лакше ако престанемо да купујемо и геноцидне колективизме, под видом бриге за социјалну правду и боље људске односе

Скити комадају Златно теле

Језа те хвата под оних који рехабилитују Стаљина и који би да укрштају срп и чекић са крстом. Од оних за које је метафизичка идеја револуција једина нада.

Језа те хвата од младих љубитеља европске деснице, хиперкапиталиста и непријатеља једнакости (у Србији!), „аристократа“ који сањају некакву „Стару Европу“.

Језа те хвата од оних који жмуре, који су „аполитични“ или оних који не виде да се ишта променило од њихових љубљених деведесетих. Да је историја ипак некуд кренула, да јој није дошао крај.

Од зачараних Југославијом, нарочито њеним ликом „ровињског социјализма“.

Љубав према вампирима јесте израз изопачене жеље за васкрсењем, али док се не испуни светлошћу, животом и будућношћу, доносиће само смрт.

Идеолошка идентификација свакако више није решење, не зато што живимо у пост-идеолошком свету (што је опет идеолошка конструкција „позног капитализма“), него зато што је овај историјски круг, обележен познатим тролистом идеологија, дошао до свог краја. Промене којима присуствујемо су дубље, и нови круг ће започети новим идеолошким конструктима, а не само варијацијом постојећих.

Биће нам лакше ако коначно заборавимо на Запад као обећање, ако схватимо једначину између Запада и капитализма, и не купујемо га у било ком виду, па ни под именом национализма и деснице. Биће нам лакше ако престанемо да купујемо и геноцидне колективизме, под видом бриге за социјалну правду и боље људске односе.

„Буди храбар и слободан“, рекао је Господ Исусу Навину, а Исус Христос својим васкрсењем нама. Чему сви наши завети ако ћемо робовати „овом свету“, у било ком виду. Ни у виду самозатварања ни у виду укључивања у глобалне системе тлачења.

Не смемо бити жртве времена, ни веровати да време лечи. Само Господ лечи, Светлост са Истока. Општење светлошћу је једно супериорно општење, непосредније од сваког језика, и у сталном напајању са извора.

Сваки од нас је жижак, сви заједно смо огањ, и то је наш језик, наш свет, наше све. Та светлост рашчарава све слике и језике, и иза њих открива слику и реч, којима се морамо вратити, да бисмо искорачили, иступили, да би коначно кренули тамо где кренути морамо.

Херојство синова светлости је најстарије херојство на свету, и последње. После којег више никаква херојства неће бити потребна.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Сјајан, светлоносан текст који у истини стоји. Угрејах се и осветлих се над њим. Благодарим, господине Коларићу!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading