Вучић тражио од Путина укључивање Русије у дијалог са Приштином

Ако Албанци буду тражили да Американци буду посредници у преговорима о Косову онда ћемо ми тражити да се укључи Русија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Београд очекује да Русија буде посредник у решавању косовског питања.

Вучић је на састанку с председницом горњег дома руског парламента, Саветом Федерације Валентином Матвијенко рекао да је Косово било тема разговора с председником Русије Владимиром Путином.

„Питао сам да ли би Русија могла да буде посредник и руски председник се сагласио“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, постоји сагласност да се у случају сукоба прошири формат преговора, притом истакавши да је досадашњи формат са Европском унијом као посредником – „океј“.

„Ако Албанци буду тражили да Американци буду посредници у преговорима о Косову онда ћемо ми тражити да се укључи Русија“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да Србија веома цени подршку Русије у очувању суверенитета и територијалне целовитости.

„Веома је важна политичка подршка територијалној целовитости и суверенитету Србије коју даје руско руководство. За Србију су очување мира и стабилности на Балкану били и остали најважнији“, навео је председник Србије.

Вучић је рекао да и у будућности очекује помоћ и подршку Русије и да је „апсолутно уверен“ да у очувању независности Србија „увек може да рачуна на подршку Москве“.

Извор Бета/Б92, 20. децембар 2017.

(Нови стандард)

Предраг Васиљевић: Најважнија Вучићева реченица Путину

Пресечено је. Владимиру Путину, лидеру велике светске силе, речено је. Обећано је

Геополитички, једна реченица коју је Александар Вучић изјавио у Кремљу пред Владимиром Путином могла би да буде дугорочно најзначајнија по нашу земљу.

Та реченица може да усмери позицију Србије у спољним вихорима кроз које пролази, а изречена је у тренутку када се притисци на Београд појачавају и када је теснац кроз који држава пролази све ужи.

Парадоскално, ту реченицу Вучић и званичници Србије поновили су небројено пута, али баш сада, изречена на овом нивоу, у директном преносу, пред очима светске јавности, она добија једну нову снагу.

Снагу завета.

Та Вучићева кратка реченица гласи:

„Србија никада неће увести санкције Руској Федерацији“.

Председник Србије ову недвосмислену поруку, која не оставља простора за тумачења и интерпретације, изговорио је поред председника Русије. На руском језику, тако да Путину чак ни превод није био потребан.

Та јасна одлука Београда одзвонила је велелепним просторијама Кремља и после ње, тема, да ли ће Србија окренути леђа Русији, хоће ли јој се зарад европске будућности „захвалити“ санкцијама за комплетну спољнополитичку подршку – требало би да буде затворена.

Заувек.

Јер, она више није изречена на домаћим конференцијама за новинаре, где се све чита у матрици унутрашње политике. Она није изречена у медијском наступу, интервјуу, где се многе поруке стављају у шаблон освајања политичких поена.

Она овога пута није изречена ни у разговору са амбасадорима, иностраним средњим и нижим званичницима, европским бирократама, где би могла да се тумачи и као спољнополитички маневар Београда у политици коју многи називају – „седењем на две столице“.

Шта су последице?

Прво – Потпуно је излишно да бриселски представници више подсећају Србију да мора да, дипломатско-еуфемистичким речником, усклади спољну политику са ЕУ. Што у преводу значи, да уведе санкције Русији.

Друго – Чак и ако се као кључни услов европских интеграција, отварања или затварања поглавља, па и чланства у ЕУ, испостави Србији захтев да окрене леђа Русији, она то неће учинити.

Треће – Посете нових америчких надзорника Балкана, било да су то Хојт Ји, Кондолиза Рајс или неко трећи, не морају да буду обележене уценом званом „санкције Русији“ јер је одговор унапред познат.

Такође, и унутрашњополитички ратови у Србији на тему да ли је у току политика „кувања жабе“, која у крајњем циљу има за циљ издају Русије, мора да буде окончана.

Пресечено је. Владимиру Путину, лидеру велике светске силе, речено је. Обећано је. Свака промена тог става зарад било каквих „шарених пакетића“ са било које стране света, значила би да Србија гази саму себе и сопствену реч. И достојанство.

А то се не ради. Такво понашање не опрашта историја. Такав заокрет довео би до тога да нашим државницима више никад нико не би веровао.

Оно што Србија каже у лице Путину, Меркеловој, Макрону, Терези Меј, Ердогану, а сутра и Трампу, мора да буде – уклесано у камен.

Зато се Вучићева порука о санкцијама Русији издваја од свих гостољубивих државничких гестова, економских споразума, анекса уговора, изјава међусобне политичке подршке. Издваја се од свега што смо видели у Кремљу.

Уклесана је.

Извор Спутњик, 20. децембар 2017.

(Нови стандард)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. „Путин потврдио: Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине“
    А пре тога, ако и када дође до укљичивања Русије у дијалог Београда и Приштине, Србија ће постати тоталнно економски развлашћена, потлачена, окупирана и колонизивана.
    И док се чека тај тренутак укључивања Русије…, дотле ће нам деца бити индрок-
    тринирана ЛГБТ идеологијом, вакцинисана свим могућум вакцинама, земља
    немилосрдно запрашивана КЈМТРЕЈЛОВИМА, изворишта пијаћих и лековитих
    минерланих изворишта вода продата у бесцење, рудна богаства дата на више
    деценијску експолоатацију странцима, електропривредни и телекомуникациони
    систем приватизован и распордат, градско грађевинско и пољопривредно
    заемљиште будзашто продато странцима, авио и железнички саобраћај прива-
    тизован…
    Породица и Црква се растурају, и све престаје да буде као пре – СРБИЈАНСКО/СРБСКО!
    Дакле, док дође тај тренутак укључивања Русије у тај фамозни дијалог између
    Београда и Приштине, дотле ништа више у Србији неђе бити – СРБИЈАНСКО/СРБСКО, па има ли онда смисла очекивати да ће и Космет остати СРБИЈАНСКО/СРБСКИ, и поред укључивања Русије у тај “дијалог“.
    Кад се све то збуде, а ова власт, на жалост подржана од Русије, ка томе тежи и на томе ради, онда ће, по следу догађаја и логици ствари, престати било каква политичка потреба за укљаучивањем Русије у дијалог Београда и Приштине, те ће се тако Русија, на миран начин, ратосиљати те беде – дијалога између Београда и Приштине!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading