Завршена израда мозаика на куполи Храма Светог Саве

У Храму Светог Саве у Београду завршени су радови на изради мозаика на куполи, у организацији компаније „Гаспром њефт“.

Пројекат уређења куполе Храма реализовао је уметнички колектив под руководством академика Руске академије уметности Николаја Мухина.

Мозаик на куполи Храма Светог Саве

Специјална комисија, у чијем саставу су представници Министарства културе Руске Федерације, федералне агенције „Росотрудничество“, Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма, високо је оценила квалитет и уметничко остварење мозаичког платна.

Уређење куполе Храма Светог Саве на Врачару представља један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свету, укупна површина платна износи 1.248 квадратних метара.

На изради централне композиције „Вазнесење Христово“, која украшава куполу Храма, радило је 70 руских и српских уметника.

„Русију и Србију повезује вишевековно пријатељство. Наши народи су успоставили односе још у време крштења Русије. И православље је постало једна од фундаменталних основа јединства Русије и Србије. Зато нема ничег необичног у томе што је управо православни храм постао главни симбол српско-руске духовне везе“, навео је члан Извршног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дибаљ, који води пројекат за израду мозаика храма.

Наводи да се Храм Светог Саве подиже заједничким снагама Срба и Руса.

„Заједно са својим руским и српским колегама сам више пута контролисао ток радова на изради мозаика храма. Свима је била пружена могућност да учествују, улагањем свог делића стакла у будућу композицију. И то јесте симболично, јер се Храм Светог Саве заиста подиже заједничким снагама Срба и Руса“, истакао је Дибаљ.

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свету. Изграђен је на месту спаљивања моштију Светог Саве од стране отоманских власти 1594. године.

Храм је пројектован крајем 19. века, али је изградња почела тек 1935. године.

Међутим, изградња је била одложена због Другог светског рата. Подизање куполе је завршено 1989. године, а званично је Храм отворен тек 2004. године, али унутрашње уређење још траје.

Компанија „Гаспром њефт“ је за финансирање мозаичког уређења куполе Храма уплатила четири милиона евра.

(РТС, 13. 12. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. На многаја љета!
    Хвала Мухину!
    Хвала православној браћи!

  2. Данас сам био у храму Св Саве. Мозаик у куполи се још увек не види јер платформе на којима су уметници радили нису уклоњене. Радници су ми рекли да би њихова демонтажа могла потрајати две-три недеље. Можда ће купола синути за Божић.

    Коликогод је храм због радова сив и мрачан, крипта је бајна, пуна боја и светлости. Под је у разнобојном мермеру, зидови и небо у фрескама. Изузетно лепи и зрели ликови из наше историје, познате библијске сцене . . . Свака част нашим фрескописцима !

    После дуже времена, посетио сам данас и цркву Св Марка на Ташмајдану. И био врло пријатно изненађен. Огроман простор који ми је раније деловао празно и недовршено, испуњен је мозаицима на иконостасу и обасјан тек завршеном великом Богородицом са Сином окруженом анђелима, у апсиди. Рад професора мозаика Ђура Радловића.

Оставите коментар