Две трибине о Косову и Метохији (видео)

Две стручне трибине о питању Косова и Метохије, са полемичким тоновима између заговорника владајуће политике (Бриселски споразум и „унутрашњи дијалог“) и опозиционог концепта, одржане на Правном факултету у Београду и у Институту за међународну политику 28. новембра

На Правном факултету у Београду, у организацији студентске организације Номоканон, одржана је 28 новембра стручно-научна трибина о међународним односима на Балкану, где је у првом плану било питање Косова и Метохије. Учесници трибине су проф. др Саша Бован, редован професор Правног факултета у Београду, др Драган Петровић, научни саветник Института за међународну политику и привреду из Београда, и др Дејан Мировић, доцент Правног факултета из Косовске Митровице. Конференцијска сала Правног факултета је била испуњена са око стотину посетилаца, а трибина је имала поред стручног и полемички карактер по појединим питањима политике која се води у вези Косова и Метохије. Професор Бован је заступао становиште о исправности владајуће политике по питању КиМ, док су др Петровић и др Мировић давали озбиљне примедбе Бриселском споразуму, али и даљим уступцима које су најављене.  Овде је цео снимак скупа на Правном факултету који је урадио ТВ Српски колектив.

Истог дана, 28, новембра у Институту за међународну политику и привреду у Београду, одржана је сесија тзв. унутрашњег дијалога у вези Косова и Метохије. На снимљеном материјалу, поред тројице уводничара који су у оквиру владајућих странака (проф. др Миленко Џелетовић, др Владимир Ајзенхамер, др Владимир Трапара), дошло је потом до полемичких тонова присутних научних стваралаца. Интересантно је да су РТС, али и штампани медији (Блиц, Данас и др) пренели углавном само излагање наведених прорежимских уводничара. Политика власти према КиМ је таква да се на моменте чак и у излагањима уводничара, могло чути тога што је критичко према досадашњој политици власти према КиМ, нарочито у излагању др Трапаре, док је др Џелетовић подвукао српски историјски карактер КиМ, што није – или је само делимично – пренето у интерпретацији режимских медија.

Овде дајемо акценат на снимку скупа на дискутантима који су се критички односили према владајућој политици, Бриселском споразуму и намерама у вези „унутрашњег дијалога“. Тако је бивши министар спољних послова Србије и СРЈ Живадин Јовановић указао да се чуди зашто уводничари спомињући правно обавезујуће ствари у вези Косова и Метохије, превиђају за њега највалиднији фактор, а то је резолуција 12 44 где се покрајина третира у оквиру Србије (од 75 до 79 минута снимка скупа). Др Драган Петровић, научни саветник из области међународних односа, скренуо је пажњу Николи Селаковићу, изасланику за „унутрашњи дијалог о КиМ“ председника Александра Вучића, да је приликом израде својих научних радова у вези Бриселског споразума изанализирао све објављене научне радове у Србији везано за ту тему, и да се практично сви аутори слажу да је Бриселски споразум противуставан и против државних интереса Србије. Како га албанска страна не поштује, и званични Београд би требало да одустане од њега, те навео геополитичке факторе који иду у прилог даљој одбрани српског суверенитета у вези Косова и Метохије и за то добио аплауз присутних (од 59 до 64 минута снимка).

Проф. др Радош Смиљковић, редован професор политичких наука, указао је да би даљи уступци по питању Косова и Метохије били недопустиви  (од 88 до 90 минуте снимка). Препоручујемо Вам да погледате управо ова три опозициона мишљења у Институту за међународну политику упућена представницима власти по питању њене досадашње политике око КиМ, и који су практично прећутани у владајућим медијима у Србији.



Categories: Стање фото/видео ствари

Tags: , , ,

2 replies

  1. https://www.youtube.com/watch?v=c2MaHac6Ma4 Заменили су на порталу Владе овај линк другог видеа, и исти поставили овде. Дакле то је снимак ове друге трибине из Института за међу. политику

  2. @Dragi

    Хвала, промењен је линк на видео запис.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading