Арно Гујон: Телевизија „Н1“ покушала да ме демонизује и да покаже да сам лош момак

О мом тринаестогодишњем раду причали само три минута а о хуманитарној ситуацији у енклавама ни минут – констатује француски хуманитарац Арно Гујон и наглашава да је остатак времена морао да одговара на нападе новинарке

Познати хуманитарац који годинама уназад помаже Србима на Космету, млади Француз, Арно Гујон, саопштио је у суботу да је недавно доживео непријатности гостујући на телевизији “Н 1” односно да га је новинарка те телевизије оптужила да је српски националиста!

Наиме, напомињући да је почетком недеље добио позив од поменуте телевизије из које су навели да желе да са њим разговарају о хуманитарном раду, Гујон је у саопштењу навео да се његово гостовање на поменутој телевизији свело на све – осим на причу о хуманости!

– Био сам пресрећан што ћу коначно имати прилику да говоримо својим хуманитарним акцијама на поменутој телевизији и да објасним гледаоцима у каквој се нехуманој ситуацији налазе Србина КиМ, пошто се на том каналу ретко говори о томе, али смо о мом тринаестогодишњем раду причали само три минута а о хуманитарној ситуацији у енклавама ни минут – констатује Арно и наглашава да је остатак времена морао да одговара на нападе новинарке, која је покушавала да оцрни и њега и његов хуманитарни рад, доводећи га, како каже, и везу са „идентарцима у Француској и националистима у Србији” јер је својевремено учествовао у Видовданском маршу 2009 године, када је петнаест дана ишао пешке од Београда до Газиместана.

– Очигледно је да су се пажљиво припремили за те нападе у да су имали намеру да ме демонизују како бих испао као лош момак. Пошто нису успели у томе , онда су цензурисали интервјуу и нису га објавили на свом сајту – истиче овај добротвор из Француске иза којег како напомиње, стоји 12.000 донатора из читаве Француске и чија се помоћ Србима на Космету у претходних 13 година, када како оцењује, делује аполитички, већ хуманитарно, мери милионима евра.

Новости, Д. Зечевић
Опрема: Стање ствари
(Искра, 2. 12. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

4 replies

  1. Добро, не видим ништа лоше у овом разговору. Водитељка је питала шта је занимало, у складу с профилом своје емисије/телевизије, и добила је добре одговоре од госта. Гост је имао прилике да одговори практично на све и каже шта има.
    Каквих све водитеља, емисија и телевизија има, ово је било у границама пристојног и професиналног.
    Не видим разлога да се од овога прави било какво питање.

  2. @ србски
    Мени се ипак чини да има штошта лошег у овом разговору. Контекст је био такав да се каже, аха, ти помажеш Србима на Косову, јер си екстремни десничар и мрзиш муслимане, а дружиш се и са 1389. Дакле, брале ниси ти никакав хуманитарац, него си исламофоб, хомофоб, екстремиста и помажеш Србе на Косову из мржње према Албанцима. Одатле следи и други (логичан) закључак, а то је да Гујон воли Србе због Сребренице. Дакле, нити је моралан он, нити Срби.

    Е, то јесте проблем и против тога мора да се реагује. А можемо и другачије. Да ли иста та телевизија испитивала мотиве разних других хуманиста? Па неће бити. На пример, Сорош је хуманиста и филантроп и крај приче. У његове мотиве се никада не улази, као што се не пита и о мотивима и идеолошком усмерењу оних силних заштитника избеглица, феминисткиња и сличних. Свако ко пита, да ли је могуће да су можда неки од тих бораца за права миграната можда ипак повезани са левоекстремистичким групама добија етикету да је не зна, антихуман. Да ли су Наташе и Соње стварно борци за права или патолошки мрзитељи Срба? Дакле и ту је поента јасна. Ко помаже Србе, а не мигранте мора да има неки скривени мотив. А можемо и даље. Сваку светлу тачку треба свући у блато и огадити. Зато Гујон мора бити исламофоб, црква педофилска, војска злочиначка, омладина хулиганска… Мислим да постоји име за ту врсту “новинарства”…

  3. Ево на брзину, скраћено, њених питања (и његових одговора):
    “Шта Вас је подстакло да помажете баш Косово, из Француске …”
    (није прекидан у одговору)
    “И да им живот постане лакши … Како прикупљате новац?”
    (одговори су му знатно дужи од питања, има прилику да каже шта хоће)
    Ви ћете пред студентима ФПН говорити и о … али нисте говорили о Вашим политичким опредељењима”
    (објашњава, каже да политика не улази у њихову причу)
    “Помоћ коју сте успели да прикупите за Србе, и држава Србија Вам је одала признање за то … Француски блок Идентитарац се не декларише ни као леви, ни као десни, зато Вас питам, да ли студенти имају права да знају …
    (каже да блок више не постоји, да је био окупио неколико стотина чланова, да је он био у њему шест месеци, има право да се развија и мења; оно што сте рекли у вези с њима није тачно, организовали су у вези ЛГБТ, што ја не подржавам …)
    (Учествовао сам на демонстрацијама против рата у Либији, они су били за рат, ми смо били за мир)
    Поводом терористичког напада …
    (кад сам говорио о томе у треба разликовати исламизам од остатка муслимана)
    (објашњава разлику између фундаменталног исламизма и муслимана)
    “Видовдански марш, 1389., учествовали сте и на њиховим скуповима …”
    То нема везе ни са једним покретом, видео на телевизији, питао да ли могу да учествујем, учесници марша, млади људи … То нема везе с Видовданским маршем
    (Да ли знате да су Ваше говоре и слике објавили на свом сајту …
    Објавили су многи, националисти и грађанисти, свако, без обзира на политичко опредељење, и да ли је на власти, ми не делимо, већ кроз акцију окупимо људе, то сам увек радио, никога нисмо поделили, у Србији нас подржавају многи …)
    После разговора биће и хуманитарни концерт …”
    То је тај ланац солидарности, сваки чин је значајан, семе које никне, студенти ће прикупити помоћ …

    И ја бих га питао већину тих питања, имао је прилику да детаљно одговори, и даље не видим ништа лоше. Јесу питања малко претенциозна, али су у складу с том телевизијом. Све у свему, коректније од многих других. Ко га је први пут слушао, из разговора је чуо шта ради, како је почео, зашто то ради, да ли то има везе с политиком, какав ће бити разговор на факултету … Све позитивно.

  4. Свака професија има своје ризике, па тако је и са новинарском, рецимо,
    шта рећи за новинаре – ратне извептаче са лица места!
    Свесно сте постављали тендециозна питања, били тога потпуно свесни,
    свесно то прихватили од свог Уредника, Газде, па сада се њима обратите
    за помоћ, да вас заштите од беса јавности.
    Да сте били мало коректнији, без очекивања како ћете својим питањима
    “згромити” /с*ебати/ саговорника, направити новинарски бум, ово вам се
    не би десило!
    Свега сте били свесни, добровољно на то пристали, па , онда, трпите
    то што вас је снашло.
    Ако се плашите да ће Вам неко претити на улици, онда не излазите неко
    време, избегавајте гужве скупове…док се све то незаборави.

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading