Владимир Коларић о хришћанству и филму (аудио)

Аудио запис гостовања сарадника „Стања ствари“ др Владимира Коларића у емисији „Храм“ Радио Београда 2

Др Владимир Коларић и Душанка Зековић

Андреј Тарковски, аутор ремек-дела светске кинематографије Андреј Рубљов(1966), епског филма о животу најпознатијег руског иконописца, записујe о човеку данашњице: „Чини се да појединац данас стоји на раскршћу, суочен са избором да, или настави са новом технологијом, и бескрајним умножавањем материјалних добара, или да пронађе пут који ће водити духовној одговорности, пут који би на крају могао значити не само његово лично спасење, већ очување друштва уопште, другим речима окретање Богу.“

Андреј Рубљов

У данашњем Храму разговарамо са др Владимиром Коларићем, теоретичарем уметности и културе, прозним и драмским писцем, преводиоцем, а повод је његова књига „Хришћанство и филм“.

ПОСЛУШАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

(Радио Београд 2, 3. 12. 2017)

КУПИТЕ КЊИГУ „ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ“

Најлакше и најповољније књигу можете набавити преко ФБ странице издавача или преко мејла otacnik@gmail.com



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Преносим један коментар са Фејсбука:

    Чујем тако јутрос на радију Београд фасцинантног В. Коларића где говорећи о стваралаштву (Тарковског) постави дилему која се сваког уметника тиче: да ли креативним поступком усходимо (небу) или нисходимо (с небеса)?
    Под претпоставком друге тезе јасно је назначио мисао (парафразирам): са нивоа достизања духовне висине, стваралац се законом реципроцитета делима враћа свету, откривајући му божанственост истине.
    Снага таквог сведочанства управо зависи од целовитости (ширине) личности која ствара: колико је ближа истини, толико је и створено слика вечности.
    Наизглед једноставно – заправо изванредно сажимање наших питања. Милина.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading