Александар Стефановић о Петом октобру: Радио сам за ЦИА и носио џакове пара Ђинђићу и Батићу

У недељу 15. октобра, у 21:00, на РАС телевизији и Јутјуб каналу РАС телевизије, први пут након 17 година, говоре људи који су 5. октобар гледали изнутра и учествовали у њему, а о томе никада нису говорили јавно: Александар Стефановић и Јован Јоца Мандић. Водитељ Ратко Дмитровић

Радио сам за ЦИА и носио пуне џакове пара Зорану Ђинђићу и Владану Батићу – овим речима један од организатора петооктобарских промена Александар Стефановић, један од најближих сарадника Владана Батића, 17 година касније открива своју истину о 5. октобру и времену после преврата.

– ЦИА је била носилац те идеје, а ја сам радио за њих и доносио упакован новац за њену реализацију онима који су бирани да је обистине, између осталих Зорану Ђинђићу и другим лидерима ДОС – испричао је Стефановић у емисији на телевизији РАС, коју је водио Ратко Дмитровић.

Стефановић познат по надимку Аца Четник био је уз Војислава Шешеља један од оснивача Српске радикалне странке, а затим је напустио земљу и тада је, каже, почео да ради за америчку обавештајну службу. У време 5. октобра био је сарадник лидера ДХСС Владана Батића, једног од челника ДОС.

– Прво је са мном контактирао генерал Мајк Џексон, који је тада био командант Кфора, а касније сам дошао у америчку амбасаду у Сарајеву и ту сам упознао Американку хрватског порекла Дубравку Матић. Она ми је надаље била претпостављени – прича Стефановић.

По њиховом налогу, како каже, прибављао је информације и радио психолошке профиле чланова опозиције у Србији, све са једним циљем – да се сруши режим Слободана Милошевића.

Тако се прикључио ДОС и постао један од најближих људи бившег министра Владана Батића.

– Кад су први пут министри са Зораном дошли у Владу, био сам са њима и Зоран ми је тад показао празну касу. Отишао сам право у Комерцијалну банку и од директора Љубе Михајловића добио џак пара. Он ми је лично паре ставио у гепек и однео сам их Ђинђићу. По џак пара отишао сам и код Богољуба Карића. Касније су ту улогу преузели сурчински криминалци, који су из тих џакова више узимали себи него што су давали њима – наводи Стефановић шокантне податке.

Дугогодишњи агент ЦИА открива и да га је управо Ђинђић поставио да мотри на Батићеве „брзе руке“…

– Кад га је поставио за министра правде, Зоран ми је рекао пред њим: „Батић је министар правде, а ти си задужен да водиш рачуна да не краде.“ Мене је било срамота, док је Батић само сагнуо главу. Никад га нисам цинкарио, чак сам му неке послове набацио, иако сам сведок да је Батић приграбио огромна средства укидањем пресуда и сличним махинацијама – посведочио је Стефановић.

Стефановић тврди да је престао да ради за ЦИА након атентата на Ђинђића.

– Хтели су да ме баце са петог спрата хотела у Бечу кад је Зоран убијен, а они ме питали шта мислим. Рекао сам да ми то личи на њихов рукопис, тада су они рекли да прекидају сваки контакт са мном и да неће више да чују за мене. Иза његовог убиства директно они стоје.

Извор: Република.рс

Опрема: Стање ствари

(Афера, 17. 10. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

6 replies

  1. “Истина увек исплива на површину – удављена”; Јиржи Лец, афористичар.

  2. У овом чланку има неколико чудних тврдњи.

    Г. Стефановић нам прича :

    “Радио сам за ЦИА и носио пуне џакове пара Зорану Ђинђићу и Владану Батићу – овим речима … Александар Стефановић, 17 година касније открива своју истину …”

    – Врло сумњиво јер људи који раде за Службе (поготову за ЦИА) то никада не изјављују. То је обавеза потписана приликом приступања.

    – Ни Ђинђић ни Батић одавно нису живи. Могао је да каже било шта, рецимо да им ја сваке ноћи доводио фрајле и гејше.

    – У праву је кад каже да “открива своју истину”. НЕ ИСТИНУ.

    – “ЦИА је била носилац те идеје”… Доказ ?

    – “Иза убиства Ђинђића директно стоји ЦИА” …Доказ ?

    По мени, ово је лоше склепан чланак против Петог октобра. Рукопис Ратка Дмитровића ?

  3. Слажем се са @Деда Ђоле да је Дмитровићев рукопис, зато и не могу да погледам емисију, док се не каже да је исти тај Ратко Дмитровић био шеф Информативне службе ДОС-а, на чуђење свих који су га знали као Слобиног пропагатотора на РТСу.
    Верујем, међутим, у неке наводе, у тексту: Љуба Михајловић је давао новац свима, посебно онима који су га пљували и пре и после 5. октобра (Али је Комерцијална банка била здравија него сада)
    Нажалост, Американци нијесу толико широке руке, 5. октобар су углавном финансирали Слобини директори јавних предузећа, његови тајкуни (и наши садашњи), а највећим дјелом извели од њега постављени људи у јавној и тајној полицији. Наравно, било је и часних финансијера као Феман из Јагодине који је платио плакате ДОС-а “Ко данас може да вас погледа у очи?” за цијелу централну Србију. Том састанку Ђинђића са Феманом присуствовао је и Палма и одмах питао Фемана: “Колко ћеш да му тражиш посланика за те паре?” “Нећу ниједног”, одговорио је Феман.
    Послије убиства Ђинђића, Феман се побунио против једног тадашњег посланика ДС из Јагодине, који је” проваљен” у штампи да је купио магистарску диплому на Палама, а да није има завршене ни основне студије. Међутим, како је тај посланик, кога се ваљда више нико не сјећа, био љубавник неке важне секретарице у Демократској странци, “жути” одлуче да из странке избаце Фемана а не њега.
    Палма је добро научио лекцију суграђанина предузетника Фемана, да мораш одмах да узмеш свој дио од политичара.

  4. Takvima Vucic podize spomenike sa novcem iz budjeta,sta ce covek zemljak mu je iz Bosne.

  5. nekima,drugosrbima, uloženo je sto miliona dolara,u 5 oktobar.,a ne da ruše slobu,već da potčine srbiju.ovaj cia momak je na slobodi

  6. Дмитровић је пример лукавог опортунисте.
    Лично ми је рекао да мрзи Милошевића, али му то није сметало да се добро снађе у РТС-у.
    Да га заиста мрзео, показао је тиме што је одмах прелетео у ДОС.
    Данас пере биографију.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading