Александар Вучић: Немамо времена за замрзнути конфликт, храбро ћемо предложити решење за Косово

На следећој седници владе биће обезбеђени технички услови да се покрене унутрашњи дијалог о Косову, уз радну групу која ће осигурати логистику. „Имаћемо стрпљења да саслушамо све, а онда ћемо бити храбри да кренемо одважно с неким предлогом који ћемо представити нашем народу”, рекао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Р. П.)

Мир је предуслов за развој, а нестабилан Балкан и економски и технолошки неразвијен регион оптерећен стереотипима није решење, поручио је председник Србије Александар Вучић. Говорећи на Београдском безбедносном форуму, Вучић је рекао да је у вези с тим мање оптимистичан него прошле године, а да ни тада није баш био оптимиста, али, приметио је, то је његова природа. Без сумње, међутим, навео је да ће Србија учинити све да очува регионални мир и спокој.

„Кад кажем да сам мање оптимистичан, то није само због нас и не стидим се да признам, део смо проблема. Не реагујемо с времена на време како треба, потцењујемо тешкоће, претерујемо у реакцијама, али у исто време имамо проблеме који су увезени из Европе и света”, приметио је. Додао је и да смо успели у једној ствари кад је реч о стабилности, посебно односима на релацији Београд–Приштина, а то је да „нисмо имали мртве”. „Људи се бар мало више осећају безбедно, ако смо и томе мало допринели онда сам задовољан. Али то није довољно”, оценио је председник, преноси Танјуг. Зато је, каже Вучић, и предложио унутрашњи дијалог да се грађани у Србији изјасне о косовском питању, јер, додаје, морамо да разговарамо једни са другима, да изнесемо захтеве и приведемо их реалности.

„Али и да питамо другу страну да уради то исто, иначе ћемо имати замрзнути конфликт наредних 10, 20 или 50 година, а за то немамо времена ако мислимо на будућност деце и унука”, поручио је Вучић. Право решење, додао је, лежи негде између наших концесија и албанских и покушаја међународне заједнице да разуме и једне и друге а не само сопствене интересе, каже Вучић.

Како је приметио, каталонско питање покренуло је пуно питања са српске стране. Чули смо нека објашњења која су безвредна, која нису тачна, којима се људи чак ни не смеју већ их чине бесним. „Ми као одговорни политичари и озбиљни људи не смемо да подижемо очекивања људи после Каталоније. Људи морају да знају да се не можемо поредити са већима, снажнијима и земљама у много бољем положају у којем смо били и у којем смо сада”, рекао је Вучић подсетивши да треба да прихватимо реалност.

Каже да има већа страховања за неке друге области региона. „Србија ће увек подржати територијални интегритет БиХ и РС и нико не може да пребаци Србији ниједну реч поводом тог питања. Очекујемо то и од наших суседа”, додао је. Вучић је рекао да је разговарао са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем о трасама за ауто-пут, а да ће се данас или сутра састати са Драганом Човићем са којим ће разговарати и о питању међусобних граница.

Регион, навео је Вучић, треба да ради на два паралелна процеса. „Политичком – да решимо проблеме из прошлости или ако не можемо да их решимо све, бар да пробамо да очувамо мир и решавамо једно по једно” рекао је председник. Други процес је, додао је, да подстичемо економске везе, трговинску размену и да видимо како да привучемо више инвеститора и створимо боље тржиште.

Храбро ћемо предложити народу решење за Косово

На следећој седници владе биће обезбеђени технички услови да се покрене унутрашњи дијалог о Косову, уз радну групу која ће осигурати логистику. „Имаћемо стрпљења да саслушамо све, а онда ћемо бити храбри да кренемо одважно с неким предлогом који ћемо представити нашем народу”, рекао је Вучић.

Није тајна шта Скот и Вулин мисле један о другом

Није нека велика тајна „да Скот није одушевљен Вулином, као и да Вулин није одушевљен Скотом”, приметио је председник Вучић одговарајући новинарима на питање о недавној полемици амбасадора САД и министра одбране. По природи ствари сам, истакао је Вучић, на страни наших државних органа.

Неопходно јачање економских веза са ЦГ

Председник Србије је са председником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем разговарао о билатералним односима, кључним питањима од значаја за грађане двеју земаља и европским интеграцијама.

Вучић је нагласио да је неопходно радити и на јачању економске сарадње, нарочито у области инфраструктурног повезивања, у циљу изградње ауто-пута Београд–Бар и реконструкције и модернизације пруге Београд–Подгорица–Бар.

„Слобода 2017” – приказ српске војске и мигова

Поводом обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату, на аеродрому Батајница ће 20. октобра бити приказан део оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017”, а томе ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. Јавности ће први пут бити представљени нови авиони МиГ-29 и савремена опрема војника по концепту 1500, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Иницијатива „Појас и пут” учиниће свет много богатијим

У интервјуу кинеској државној агенцији Синхуа председник Србије је изјавио да иницијатива „Појас и пут” представља глобално значајну визију која ће донети огромну добробит свету. Иницијативу „Појас и пут”, коју је 2013. покренуо председник Кине и генерални секретар КПК Си Ђинпинг, Вучић је назвао „једном од најважнијих иницијатива које данас имамо у савременом свету”, Истакао је да се владајућа Српска напредна странка радује продубљивању сарадње са КПК, коју је назвао природним савезником СНС.

Таблоиди настали у време ДС-а

Председник Вучић изјавио је да медији буду слободни, да свим новинарима одговара на питања, без обзира на то из ког су медија, те да није он тај који је увео таблоиде на медијску сцену. Вучић је рекао да је таблоидно новинарство настало у време ДС-а, који је плаћао њихово оснивање. „Ниједан таблоид нисам створио, нити ми пада на памет”, рекао је Вучић одговарајући на питање зашто министри дају изјаве таблоидним медијима. Новинарка Инсајдера рекла је да је битно да новинари раде по кодексу, а на питање Вучића који медији тако раде, констатовала да само они поштују кодекс новинара, што је изазвало смех осталих новинара. „Ето, сад сте нас све насмејали”, приметио је Вучић. На питања новинара Н1 у вези са „расправом” градског менаџера Горана Весића са новинарком ове медијске куће, Вучић је рекао да је то видео и да је позвао Весића и рекао му да се извини, али и да му замера што прво није чуо све аргументе и онда то искористио да убедљиво тријумфује у том дијалогу.

Амбасадор Украјине не би требало да нам не држи лекције

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, коментаришући наводе да у Украјини ратује 300 особа из Србије и да на то нема одговора српских служби, да не разуме такве примедбе и да би волео да нам лекције не држе они који укидају права мањинама, преноси Танјуг. „За мене је изненађујући начин на који је то (амбасадор Украјине у Србији) Олександар Aлександрович покренуо. Занима ме шта стоји иза тога”, рекао је Вучић и додао да је чуо неке коментаре да је ту реч о пропагандној активности Украјине, али да он није улазио у детаље. Он је, одговарајући на питања новинара након Београдског безбедносног форума, подсетио да се законом санкционише учешће српских држављана у ратовима као плаћеника и подсетио да су већ донете правноснажне пресуде против оних који су учествовали на туђим ратиштима.

Истакао је и да се Србија према Украјини понаша толико фер да не разуме примедбе украјинског амбасадора. Осим тога, приметио је, „волео бих да нам не држи лекције ни на који начин, посебно да нам не држе лекције они који укидају права мањинама да користе свој језик и то да држе лекције онима који су донели закон да би гонили и процесирали оне који учествују на туђим ратиштима”, рекао је председник Србије. Како каже, Србија Украјину доживљава као пријатељску земљу, а ваљда украјински амбасадор зна зашто то ради „или мисли да врши неки посебан притисак”. „Можда је нешто постигао, можда се неком допао у Украјини. Нисам баш сасвим схватио, ако ви јесте кажите ми, шта још треба боље да урадимо”, навео је Вучић.

Биљана Чпајак

(Политика, 13. 10. 2017)

Александар Вучић: Увешћу Србију у ЕУ, сарадња с Русијом то не угрожава

Са Албанцима мислим да нам је потребан дуготрајан мировни споразум за наредних 200 година, рекао је председник Србије, додавши да ће све стране „морати да направе неке компромисе”

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Председник Србије Александар Вучић обећава да ће увести земљу у Европску унију и каже да то што Русија наоружава српску војску не угрожава тај циљ, преноси данас америчка агенција Асошиејтед прес.

„Ми знамо куда идемо, што значи да смо на нашем путу ка ЕУ, то је стратешки циљ наше земље. У исто време, желимо да сачувамо најбоље односе са Русијом, Турском, Кином, САД и свима осталима”, рекао је Вучић у интервјуу који је АП-у дао у Београду.

Америчка агенција наводи да Србија, под Вучићевим лидерством формално тежи ка чланству у ЕУ, „али истовремено одржава блиске односе са историјским словенским савезником Русијом”, те да Русија снабдева Србију авионима МиГ-29 и планира да испоручи борбене тенкове и оклопна возила.

АП такође наводи да су неки западни званичници изразили забринутост због тога и позвали Београд да одлучно каже куда иде – ка Истоку или ка Западу.

„Не видим у томе ништа погрешно и то функционише, и функционисаће. То је наша политика и ми смо војно неутрални”, истакао је председник Србије и додао да наоружавање Србије нема за циљ претњу суседима.

„Ми бринемо о нашој сопственој сигурности и безбедности и то је разлог што смо купили два хеликоптера од Русије, девет хеликоптера од Немаца и Француза. Зато смо купили руске пресретаче (МиГ). Зато ћемо купити још нешто са неке друге стране. Радимо оно што је апсолутно најбоље за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Он је, како наводи АП, признао да је његова националистичка прошлост високог члана странке, која се борила за ширење српских граница на Балкану током сукоба са суседима, изазвала извесне сумње у искреност његовог преласка у прозападног реформатора.

„Неко ко је пре 20 година био потпуно против ЕУ, неко ко је био члан Радикалне странке… Знам да многим људима није лако да то прогутају”, рекао је он, и додао: „Сад вам кажем: испунићемо обећање. Завршићемо то, завршићемо посао”, мислећи на придружење ЕУ.

Председник Србије је у интервјуу америчкој агенцији истакао да, по његовом мишљењу, „сваки члан Владе даје све од себе у циљу испуњења наших циљева, а један од наших главних циљева јесте пуноправно чланство у ЕУ”.

„Мислим да морамо да будемо део Европске уније. То је мој задатак, то је мој посао и ја ћу то урадити”, поручио је Вучић.

Он је, наводи АП, умањио значај чињенице да неки чланови Владе Србије и његови блиски сарадници остају проруски и антизападно оријентисани упркос прокламованом правцу државе.

„Има људи који воле Русију мање или више, што је део наше политичке сцене и није ништа чудно нити ново”, рекао је Вучић. У интервјуу за АП, он је навео и да је највећа препрека на путу Србије ка ЕУ – проналажење решења за Косово, подсећајући да већ годинама имамо замрзнут сукоб.

„Да ли је добро да тај замрзнути сукоб имамо и у наредних 50 или 100 година? Мислим да није. И то је био главни разлог што сам покренуо унутрашњи дијалог”, истакао је Вучић.

АП оцењује да је циљ његове иницијативе био да се јавност у Србији припреми за будући споразум којим би се могао решити етнички спор и наводи да многи Срби и даље Косово сматрају колевком српске државности, те да никада не би пристали ни на шта друго сем на потпуну контролу над Косовом.

„Са Албанцима мислим да нам је потребан дуготрајан мировни споразум за наредних 200 година”, рекао је председник Србије, додавши да ће све стране „морати да направе неке компромисе”.

Асошиејтед прес напомиње да су критичари Вучића оптуживали за аутократску владавину, укључујући гушење медија путем застрашивања и финансијског притиска, али истиче да је Вучић у интервјуу те оптужбе негирао, рекавши да је Србија под његовим руководством изменила медијске законе у складу са стандардима ЕУ.

Вучић је указао да Србија има „неку врсту подељене медијске сцене, ту нема једногласности и на то је веома поносан”. „И немамо ограничења ни на једној друштвеној мрежи, за разлику од многих западноевропских земаља. Друштвене мреже користи 78 до 79 одсто нашег становништва. Људи имају телефоне, а сви на телефонима имају различите вести”, закључио је Вучић.

(Танјуг/Политика, 13. 10. 2017)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Александар Вучић: Немамо времена за замрзнути конфликт, храбро ћемо предложити решење за Косово
    ++++
    Верујем да нема времена.
    И да су послодавци, крволочне убице србских грађана које су маја 2008 године дале аванс и два пута конкретне задатке за потпуно уништавање наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине већ нестрпљиви.

    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

    А зна, и како је прошао онај пре њега, који је од тих истих убица петог октобра такође примио аванс и ударио камен темељац за уништавање наше отаџбине.
    Као храбар треба да зна, и да ће примити своју плату и од грађана Србије.
    Био у земљи, или ван ње.
    И не само он.

  2. Једини ” замрзнути конфликт ” за који Србија уистину нема времена јесте овај, свеприсутни, осведочен у сваком дану, са александром вучићем. Изопаченост и наказност, злурадост и подлост, мржња, завист и увређеност коју овај издајник показује и доказује, из речи у реч, из гримасе у гримасу, из афекта у афект, у свакој мисли и акту, безобзирно и сурово, у сваком шизофреном нападу, у сваком агоналном предаху између два напада, према Србији и Србљу, сажима у себи и истовремено еманира чисто зло, потпуну огреховљеност и коначну смрт Србије… Оваква сублимација зла ” једе ” време, време и простор, нема се где Србија више узмицати пред вучићем, нема кад, злоимани александар искочио је из рова, Србија МОРА одмах из свог рова на бајонет, прса у прса, ваистину мора, за Крст Часни и Слободу Златну, молитва Лазару Светом биће једини ” унутрашњи монолог ” над исуканим бајонетима…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading