Европска комисија: Каталонски референдум је нелегалан

Иако је Карлес Пуђдемонт поручио Европи да је оно што се дешава у Каталонији и европски проблем, Европска комисија истиче да је референдум унутрашње питање Шпаније

Акција полиције продубила кризу (Фото: Ројтерс)

Дан након што су грађани изгласали отцепљење на референдуму који је шпанска жандармерија пробала да заустави физичким обрачуном са бирачима, каталонска влада није прогласила независност, већ је позвала Европску унију (ЕУ) да престане да склања поглед од „тешких облика насиља” шпанске државе према Каталонцима.

Влада у Барселони саопштила је да је плебисцит био „валидан и обавезујући” и да ће се поштовати воља народа, али није објаснила када би могла да прогласи независност. Затражила је међународно посредовање зарад решавања проблема са Мадридом, који сматра да се референдум није ни догодио јер је био противан шпанском уставу.

(Политика, 2. 10. 2017)

Данас генерални штрајк у Каталонији

БАРСЕЛОНА – Више од 40 синдиката и удружења позвало је данас на генерални штрајк у Каталонији због грубог кршења права и слобода током полицијске акције у спречавању одржавања референдума у том шпанском региону.

Фото: АП

Широм Каталоније током референдума у недељу у сукобима шпанске полиције и грађана повређено је више од 890 људи.

Штрајк ће обухватити јавни превоз, школе и клинике у Каталонији, преноси ББЦ, док су аеродроми најавили 24-часовни рад са минумумом капацитета.

Генералном штрајку прикључиће се и клубови шпанске фудбалске лиге из Каталоније Барселона, Еспањол и Ђирона

У штрајку ће бити и неке установе културе, јавни универзитети и Музеј савремене уметности, као и концертна дворана Палау и Саграда Фамилиа, преноси мадридски дневник „Паис”.

(Танјуг/Политика, 3. 10. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading