Писмо умировљеног владике Атанасија патријарху: Сазовите хитно Архи­је­рејски Сабор!

Када смо недавно били у Грачаници и на Газиместану, знате ли шта су ми бројни људи на Косову рекли? – „Овај Председник није мој Председник!!! Овај Патри­јарх није мој Патријарх!!! Иако немам чланство у Св. Арх. Сабору, молим Вас: Сазовите хитно Архи­је­рејски Сабор, да видите стварни став Отаца Архијереја и Свештенства и Народа? – да се не нађе­мо саучесници у Вучићевој велеиздаји

Епископ умировљени Атанасије (Јевтић)

Ваша Светости, пишем Вам поводом Ваших учесталих изјава да „верујете да Председ­ник Вучић“… итд., до најновије изјаве: да „Верујете да и Вучић верује о Косову као и Срп­ски народ“… итд. Не схватам како не видите да тиме само хотимице-нехотице подржавате велеиздајника Вучића у његовој ужурбаности да што пре потпуно изручи Космет злочинцу Тачију и зликовцу Харадинају. (Нажалост, Ви и Еп. Теодосије сте подржали Вучића пре не­колико година да насилно спроведе изборе на Северу Косова и смени Председнике 4 Срп­ске Општине на Северу – са 70.000 становника чисто српске територије од 65 километара, у коју територију спада и сâм врх Копаоника: граница са окупаторима НАТО-а је само 30 метара испод Панчићевог врха на Копаонику, па зато двојица издајника Николић-Вучић отада нису смели да иду на Газиместан да обележе Спомен и Помен Славног Косовског Боја, него иду у Крушевац, који је северно, ван Копаоника). Тада је, уместо тих честитих људи, довео у 4 Општине своје мафијаше, преко којих спроводи свој издајнички посао! Та­ко је исто сада сменио и Ректора Универзитета у Митровици – са 12. 000 српских студента – да би преко неких полтрона могао Тачију да уручи и цео тај Универзитет! (Чује се да се он и Тачи спремају до добију „Нобелову награду за мир“!?!)

Писао сам Вам, Ваша Светости, и слао мишљења и ставове, и стручне оцене и процене, млађих српских националних и патриотских мудрих глава (и сада Вас упућујем нпр. на НСПМ – сајт „Нова Српска Политичка Мисао“ – једини који јавно износи и објављује документоване текстове умних патриотских Срба, из Србије, Српског Патриотског удру­жења „Отаџбина“ са Космета, и из Босне и Херцеговине, у којима доказују Вучићеву веле­издају и разноразне манипулације са тзв. „унутрашњим дијалогом“, док јадне Србе и даље прогоне и хапсе Шиптари широм окупиране Свете Српске Земље, и киње их на хитлеров­ске начине. (Знате ли да Сестрама у Пећској Патријаршији Шиптари не дају воду потребну за живот!? – Иако Бистрица протиче вековима кроз саму Патријаршију! А познато је да су у Недељу Православља 16. марта 1981.г спалили велики Конак у Пећској Патријаршији, замало да спале и све Монахиње и госте који су се тада нашли у Патријаршији. И нико за то није одговарао! Потом су спалили и уништили још 140 наших небоземних Светиња – Цркавâ и Манастирâ, нарочито у време страшног Погрома 2004. г.). Недавно су шиптарски лопови и ма­фи­јаши обили и ПОКРАЛИ МАГАЦИН ХРАНЕ у селу Прековце код Новог Брда, од којих ре­зерви сакупљене по Српским крајевима хране рáди 6 кухиња широм Ко­сова и Метохије и храни 2.000 гладних (међу којима и приличан број јадних Шиптара!). И све то, и низ других тиранисања Срба од окупатора Евро-американаца и Шиптарских теро­риста. На недавној Слави у Мушутишту, где су избегли и протерани Срби дошли аутобу­сом да на згаришту своје прелепе Цркве Богородичине из 1305.г., која је била лепа као Гра­чаница, обележе своју Славу, ухапсили су недужног старца Србина Богдана Митровића, по „умишљеној оптужби“ месног Шиптара, који је том Србину узурпирао и присвојио плодну земљу у том селу! (Изнад Мушутишта су још 12. маја 1999.г. спалили средњевековни Мана­стир Свете Тројице, од које паљевине је Свети НОВОМУЧЕНИК ХАРИТОН Монах једва успео да спасе Сестре Монахиње и довезе их у Призрен, да би сутрадан он сâм био кидна­пован од истих злочинаца, и тек фебруара 2000.г. нађено је његово раскомадано тело, без главе, на њиви ван Призрена према Врбици и албанској граници!) Пре 2 дана су претресли по Косову и привели на саслушање неколико радника Црвеног Крста – у присуству лицемерног Еулекса и окупаторског НАТО-а! Раднике Црвеног Крста у свету не хапсе ни у време самог рата! Ето колико Шиптарска џамахирија поштује светске стандарде права и демократије. А Срби на Косову и Метохији су сада бело робље нове светске „тоталне демократије“ (читај: демонократије!).

Ви се питате, оправдано, зашто се протерани Срби не враћају на Косово? А не питате се зашто фамозни „спасилац Срба“ и „усрећитељ (=унесрећитељ) Србије“ Вучић, за коју ми­сли да је његова приватна прћија, ништа не предузима за заштиту преосталих Срба широм Космета? А и како би кад је то најординарнији лажов и манипулант! Претенциозно и нарцисоидно до болести је опседнут собом и својом најпримитивнијом „величином“! Србија под њим тоне све дубље и дубље, и све је отуђенија од свог Народа и Себе саме. Доказ тога су и фамозне тзв. „инвестиције“, којима само распродаје Српску земљу и природна блага по Србији (за пример узмимо распродају изворâ воде по Србији, а ускоро се спрема да распрода и српске бање, и то Турцима! Са тзв. „инве­сти­ци­јама“ Вучићева Србија је постала бедни просјак и колонијална земља немачких, арап­ских и других свет­ских кабадахија).

Ви често говорите, на наша иступања: „То није став Цркве“! А једном приликом сам Вас у Писму питао: А да ли сте питали икога у Цркви, Синоду, Сабору, по народу и све­­штенству, који је стварно став о Косову Живе Цркве Светосавске и Светолазаревске?

У време Вашег Светог Претходника сазиван је и држан Архијерејски Сабор више пута, и по мање важним питањима. Да ли Ви помишљате да у овој до сада најкритичнијој ситуацији САЗОВЕТЕ И ОДРЖИТЕ СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР: у Бео­градској или Пећској Патријаршији? Да видите на лицу места мишљење и став Српских Архијереја! и обратите се јадном, Вучићевом демагогијом обманутом Народу. Бојим се да Ваши блиски сарадници нису Вам добри саветници.

И још једна реч: када смо недавно били у Грачаници и на Газиместану, знате ли шта су ми бројни људи на Косову рекли? – „Овај Председник није мој Председник!!! Овај Патри­јарх није мој Патријарх!!!

Иако немам чланство у Св. Арх. Сабору, молим Вас: Сазовите хитно Архи­је­рејски Сабор, да видите стварни став Отаца Архијереја и Свештенства и Народа? – да се не нађе­мо саучесници у Вучићевој велеиздаји, о којој се већ прича urbi et orbi код нас и око нас. Помињете Русију, али знате ли шта би Русија стварно хтела од тог немачко-евро-аме­ричког глумца и циркузанта? Он срља ко гуска у маглу у тзв. „Евроинтеграције“, а прозир­но је за сваког окатог и трезвеног човека: да га неће примити тамо док не призна Косово. Хор пајацâ и кловнова око њега само му аплауди­рају и хвале га, а он као пеливан игра дво­струку или и троструку игру на штету Свете Србије и Светог Косова.

Ви кажете да „Вучић верује о Косову као што верује и наш народ“! – А он јавно говори, и то с поругом и иронијом: да је Косово „МИТ“ и да је наше Косовско опреде­љења „МИТОЛОГИЈА“! Па зар то „верује“ наш Светосавски и Светолазаревски Народ?

Молим Вас, немојте као Патријарх Пећски и Свесрпски да потцењујете тај Божји Народ и да га вређате површним и неодговорним изјавама.

(Ево шта Вучићеви полтрони, безкарактери и бескичмењаци поручују Српском народу, па и Вама Српском Патријарху:

Mihajlovićeva: SPC da ne vrši pritisak na Vučića!

Beograd – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović saopštila je da očekuje da Srpska pravo­slav­na crkva bude dobar partner u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Osim toga, Mihajlovićeva je navela i da očekuje da SPC ne vrši pritisak na predsednika Aleksan­dra Vučića pre početka razgovora o Kosovu.

„Srbiji je potrebna nova politika koja za cilj ima bolji život naših sunarodnika na Kosovu, poli­tiku zaštite naše kulturne i verske baštine, očuvanje ekonomskih interesa i pomirenja sa albanskim na­ro­dom“, navela je Mihajlović. Poglavar SPC patrijarh Irinije izjavio je da veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić o Kosovu i Metohiji misli što i crkva i narod. „Verujem da ono što misli crkva i na­rod, misli i naš predsednik“, rekao je patrijarh za „Večernje novosti“ od nedelje 17. septembra, odgo­va­­rajući na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešavanju kosovskog pitanja. Izvor: Beta, nedelja, 17.09.2017)

+ Епископ умировљени Херцеговачки Атанасије
Недеља, 17. септембра 2017. г. у Манастиру Тврдошу
На празник Св. Свештеномученика Петра Херцеговачког и Дабробосанског

Опрема: Стање ствари

(ФСК, 20. 9. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

8 replies

  1. “Иако немам чланство у Св. Арх. Сабору, молим Вас: Сазовите хитно Архи­је­рејски Сабор, да видите стварни став Отаца Архијереја и Свештенства и Народа?”

    И Атанасије Јевтић пева исту песму као и Патријарх:
    Интересује га став “Народа” /па још и – ВЕЛИКИМ СЛОВОМ “Народ”/,
    “као робијаша држава”, “као лањски снег”!!!
    Када врхушка СПЦ шурује са Папом, “на силу Бога”, када свргавају са
    трона Епископа Артемија, онда Таса није зарезивао “Народ” “ни за по луле
    дувана”, као “једну стоку грдну”, а сада, лицемерено подилази том “Народу”?!

    О чему би одлучивао тај хитно сазвани тзв. Архијерејски Сабор, осим што
    би могао да одликује Јована, епископа шумадијског, Орденом Светог
    Симеона Мироточивог, за “изузетне заслуге”, због доделе тог исто Ордена
    Зорани Михајловић, па да спрдња са доделом тих “ордења” буде иста као
    и са Томом-“дипломом”, који је државна одликовања “делио на кило”!
    Интересантно је да је Тома-“диплома” у епархији тог истог епископа Јована?!
    Ни СПЦ, ни Држава нису одликовали Грка који за време НАТО рата против
    Србије није хтео да напада на ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ СРБЕ, а одликује
    се ова ПОПИ*УЉА!?
    Тог Јована би требало сменити, као што је смењен и Филаре,т због
    доделе Ордена Белог Анђела Војиславу Шешељу.

    Ако је Таса имао шта да каже, имао је прилику да се покаже и предложи
    Патријарху, да заједно, са делом епископа и свештенства са породицама и
    многобројним верним народом, изађу на улицу 18. септембра, организују Литију, са иконама, барјацима и стану насупрот ПРАВОСЛАВНЕ СРБИЈЕ И ПРАВОСЛАВНОГ СРБСКОГ НАРОДА-
    То би била прилика да се искаже и свенародна воља, већинског Православног
    становништва и свих људи добре воље, грађана Србије, да се не прихвата:
    ПРЕДАЈА КОСМЕТА,
    ГМО,
    НАСИЛНА ВАКЦИНЦИЈА ДЕЦЕ НАТО ВАКЦИНАМА,
    ЗАПРАШИВАЊЕ СРБИЈЕ ИЗ ВАЗДУХА КОЈЕКАКВИМ ОТРОВИМА,
    УВОЂЕЊЕС ЛГБТ ИДЕОЛОГИЈЕ за предшколску и школску децу,…

    Једнах/ који је храбро исповедио ПРАВОСЛАВНО СВЕДОЧЕЊЕ ИСТИНЕ,
    са неколико дсетина “ИСТИНОЉУБАЦА”!

    “Покажимо свету да Србија није Содом!“?!

    Зашто вас није било на овом скупу?
    Ко вам је бранио и спутавао вас?
    Где су патријарх, епископи, свештеници са својим породицама?

    “МУЖ ЈЕ БРАНИЧ ЖЕНЕ И ЂЕТЕТА,
    А НАРОД ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ!“ – Његош

    Ето, Монах Антоније је са својим истомишљеницима постидео горе
    побројане, који су се сакрили пред овом пошасти – БОЛЕСТИ И
    ЛУДИЛА?!
    Хвала Господу Богу, што је ЈАКИМ ВЕТРОМ И ОБИЛНОМ КИШОМ
    “ПРОВЕТРИО“ И “ОПРАО“ БЕОГРАД И СРБИЈУ ОД ОВЕ ПОШАСТИ –
    БОЛЕСТИ И ЛУДИЛА!

    Драган Славнић

  2. ПРИЛОГ ЗА ГОРЊИ ТЕКСТ

  3. “Ко их не зна скупо би их платио”

  4. Ко је био на Литургији у недељу 18. септембра чуо је патријарха како позива на борбу против пошасти и болести која је тог дана требала да изађе на свој језиви “дансе мацабре”. На крају Службе нам је речено да останемо у цркви јер ће се “по наредби патријарха одржати молебан за умножење Срба и заштиту нашег народа на Косову, а све због срама које ће се данас одржати у Београду”. Наравно, сви смо са одобравањем прихватили “наредбу” и са задовољством одслушали молебан која је трајала, па Богами, једно 40-45 минута.
    На самој паради је било као и сваке године: сабласно празне улице, чак ни случајних пролазника на тротоару који би из знатижеље гледали, а затворени прозори са нападно навученим ноћним завесама више од свега су говорили да Срби одлично реагују на провокаторе.
    Бог је на крају, како рекосте, ударио потврду на црквено-народно јединство у духу и почистио смрад из града. Литија би, осим што би и ми покисли, била чист сувишак, јер је све на свом месту и онако како треба да буде. Народ са Црквом – суви и оправдани; власт и содомити – покисли и криви.

  5. @Илија

    ИЦцар Лазар је могао после Литргије да остане у Самодрежи цркви и
    у продужетку саслуша молебан са својим војсквођама, и онда се лепо
    разићу својим кућама, и не изађу у БОЈ НА КОСОВО ПОЉЕ.
    Али, не – ОН ЈЕ ИЗАШАО НА ”ИСТОРИЈСКУ ЦРТУ” – КОСОВО ПОЉЕ –
    ОСМАНЛИЈСКОКОЈ ПОШАСТИ, и није побегао како сиња кукавица..
    А, шта је ”СОДОМИЗАЦИЈА ПРАВОСЛАВНЕ СРБИЈЕ” – ПОШАСТ
    ГОРА ОД ОСМАЛИЈСКЕ ПОШАСТИ, и зато је требало изаћи на улицу
    НА ЛИТИЈУ – ”ИСТОРИЈСКУ ЦРТУ” САДАШЊЕГ ИСТОРИЈСКОГ ТРЕНУТКА.
    Шта би било са нама – ПРАВОСЛАВНИМ СРБИМА – да није било ЛИТИЈЕ
    1937 НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА против ”КОНКОРДАТА”, силом наметане
    УНИЈЕ СА ВАТИКАНОМ?

    Дакле, @Илија: ”КРИВО СЕДИ, АЛ` ПРАВО БЕСЕДИ”!
    ”НЕМОЈ НИ ПО БАБУ, НИ ПО СТРИЧЕВИМА, ВЕЋ ПО ПРАВДИ БОГА ИСТИНОГА!” – Православног, а не ВАТИКАНСКОГ!

    Драган Славнић

  6. ПРИЛОГ ЗА ГОРЊИ КОМЕНТАР:
    https://www.youtube.com/watch?v=N1Sp0RjYr4o

    Драган Славнић

  7. @ Драган

    Биће дана за мејдана Драгане. Али то свакако неће бити против веселих педераша. “Немаш на што сабље извадити”. Много гори непријатељи су пред нама да би се ми испуцавали на овој шаци јада, башибозуку који је послан да лупа у таламбасе и свира у зурле само да би нам ишли на нерве и не би ли нас убедили како их је много. Док год их народ овако суверено игнорише они су неуспешни, ћорак, задах трулежи, којима је глава још увек у сенци и тек треба да се појави. Тада ће бити време и за литију и за јуриш, о, још како, али засад треба чувати сув барут и остати миран јер тек треба да дође…
    Ово је дуга борба и најјаче оружје чувамо за крај. Истрчавате прерано.

  8. @Илија

    “Истрчавате прерано.”?!
    ”Ово је дуга борба и најјаче оружје чувамо за крај.”?!

    Не, није то истрчавање, то је ”БОРБА У СУСРЕТУ”: они на једној, а ми на
    другој страни, јер: ”БОЉЕ ЈЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ!”

    ЛИТИЈА ПРОТИВ КОНКОРДАТА СЕ ДОГОДИЛА ПРЕ УСВАЈАЊА И
    ПОТПИСИВАЊА ”КОНКОРДАТА, А НЕ ПОСЛЕ ТОГА, ЗАР НЕ???
    Покојни Отац Жарко Гавриловић је следио став блаженопочившег,
    мученички пострадалог Патријарха Варнаве, зар не???
    Ако су Патријарх Варнава и Отац Жарко Гавриловић погрешили, онда је
    @Илија у праву – а да ли је ???

    Ако се одоцни, онда нема никаквог изгледа на успех, јер се каже:
    ”ПРОШО СИВАЦ КРУШЕВАЦ!!!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading