Патријарх Иринеј: Верујем да Вучић о Космету мисли исто што и народ

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј, за „Новости”, о најави дијалога. Уздамо се и у Русе да ће нам помоћи да вратимо наше

Патријарх Иринеј на свечаности код Лознице (Фото: В. М.)

Верујем да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник. Изјавио је ово у суботу, ексклузивно за „Новости”, патријарх српски Иринеј, одговарајући, током прославе седам векова манастира Троноша, на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања. Поглавар Српске православне цркве каже и да се уздамо у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек наше било.

– Наша трагедија и наш проблем јесте то што се народ није вратио. Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних с Косова и Метохије – рекао је патријарх Иринеј.

У проповеди после свете архијерејске литургије поводом седам векова Троноше, манастира код Лознице, задужбине Немањића, и канонизације некадашњег архимандрита ове богомоље Стефана Јовановића, патријарх Иринеј је нагласио: – Никада нисмо, чини ми се, толико страдали као у нашем времену, почевши од стратишта у Јасеновцу и Јадовну из прошлог рата, па све до Косова и преко Косова, где смо својом крвљу и својим костима цементирали ову земљу.

– И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божје да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа – подвукао је поглавар СПЦ.

Патријарх је нагласио да Господ неће оставити ни наше мученичко Косово.

– Неће Господ оставити ту највећу светињу, заливену сву крвљу светомученика у толиким светима и светињама – рекао је српски патријарх. – Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали, и не зна шта је историја и духовно наслеђe. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување.

ПРИМЕР НАШЕ СВЕТИЊЕ

Патријарх је рекао да је велика радост, срећа и благо манастир Троноша.

– Троноша је пример наших светиња, које су прошле кроз најтеже године, деценије и векове, као својеврсни сведоци историје – рекао је патријарх. – Нема код нас велике и мале светиње, јер су све наше светиње велике. Турско ропство није било ни пет дана, ни пет година, већ петсто година. Благодарећи нашим светињама, нашим архиепископима, нашим свештеницама и монаштву, у најтежим временима, сачували смо веру своју, душу рода свога.

Владимир Митрић

(Вечерње новости, 16. 9. 2017)

Зорана Михајловић: Очекујем од СПЦ да не врши притисак на Вучића

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила ја да очекује да Српска православна црква буде партнер током унутрашњег дијалога о Косову, као и да пре почетка разговора не врши притисак на председника Србије Александра Вучића

Зорана Михајловић је изразила очекивање да ће нова фаза дијалога о Косову, током које ће председник Вучић разговарати са свим најзначајнијим институцијама и појединцима, донети једну нову политику, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

Зорана Михајловић (архивска фотографија)

„У тим разговорима очекујем да ће Српска православна црква, као вековни чувар нашег народа и културе на Косову, бити добар партнер и да ће својим утицајем истински помоћи у успостављању нове врсте дијалога између Срба и Албанаца. Очекујем и да не врше притисак пре почетка разговора о Косову на председника Србије Александра Вучића“, истиче се у саопштењу.

Михајловићева је додала да су све досадашње политике довеле до тога да је Косово све даље од Србије.

„Зато нам је потребна нова, мудра и рационална политика коју ће спроводити председник Србије Александар Вучић и Влада Србије“, истакла је Михајловићева.

У саопштењу се напомиње да је Србији потребна нова политика која за циљ има бољи живот наших сународника на Косову, политику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским народом.

(РТС, 17. 9. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

9 replies

  1. “…Верујем да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник”, рекао је патријарх српски Иринеј….И, сад – шта рећи на то? То што Иринеј каже о Вучићу може да мисли и каже само малоумник, а да не мисли – али ипак по дужности то каже само покварењак, што Иринеј и јесте. Несрећа је што је врх СПЦ спонзоруша државе, а пред народом изиграва улогу чувара националних добара и свести. А народ? Па, за сада још им верује…
    Пре неки дан је у “ПолиЦики“ (14.09.2017) објављен један врло важан и тотално капитулантски текст неког “Симе Стокића“ под насловом „Примат суверенитета над територијом“. То је заиста “бисер“ – то је оно што данас држава Србија (читај АВАВ) поручује својим поданицима: тотална капитулација, уз мал` те не осећај задовољства приде, јер ми смо, забога, велики хришћани и навикли на жртву… Тај текст треба разматрати заједно са овом Иринејевом изјавом која је темпирана да послужи као “мелем“ на националну рану и увод у онај обећани унутрашњи дијалог чији је закључак већ унапред записан у тексту “Симе Стокића“, а наравно –уз то : не липши магаре до зелене траве… пардон – до помоћи Русије, што рече “Његова Светост“…Већина ипак, бар за сада гута то што СПЦ сервира…

  2. Текст С. Стокића и одговор проф. Милоша Ковића налазе се ОВДЕ

  3. “Патријарх Иринеј: Верујем да Вучић о Космету мисли исто што и народ” ?!
    А, шта мислите Ви, Ваша Светости?
    Народ је , ионако, само ”ЈЕДНА СТОКА ГРДНА”, и шта та ”стока” мисли –
    нема никаквог значаја!
    Ето, та ”стока” не прихвата ГЕЈ СРАМОТУ, БОЛЕСТ И ГРЕХОТУ, али Вас
    нема данас на улицама Београда, да предеводите Литију којом би се то
    предупредило?!
    Зашто?
    Ако Вас не тангира став народа ”ЈЕДНЕ СТОКЕ ГРДНЕ”, по том питању,
    нејасно је како то да Вас се толико дотиче шта та ”стока” мисли о Космету?!
    Руски Патријарх не би прећутао – ГЕЈ СРАМОТУ, БОЛЕСТ И ГРЕХОТУ,
    па је требало Њему да се обратите за савет шта и како урадити, послушати
    Његов савет, а онда очекивати, уз Божији благослов , и помоћ по питању
    Космета!
    Данас је требало да предводите Литију за:
    – СПАС КОСМЕТА;
    – ПРОТИВ НАСИЛЕН ВАКЦИНАЦИЈЕ ДЕЦЕ НАТО ВАКЦИНАМА;
    – ПРОТИВ ГМО;
    – ПРОТИВ БОЛЕСНЕ ПАРАДЕ;
    – КЕЈМТРЕЈЛОВА…
    Уместо ПАРАДЕ СРАМА , Београдом је требало шетњом и пригодним програмом да се обележи годишњица СОЛУНСКОГ ФРОНТА – испред споменика – реплике ОСМАТРАЧНИЦЕ СА СОЛУНСКОГ ФРОНТА, у ”Пионирском” парку, преко пута Скупштине Србије, на углу Улица Краља Александра и Кнеза Милоша, са полагањем венаца на споменике – гробове Војводе Петра Бојовића, Живојина Мишића, Радомир Путника, ђенерала Павла Јуришића Штурма, Милунке Савић, споменика – Костурнице учесницима рата 1914.- 1918. – СРБСКИМ И РУСКИМ БОРЦИМА – на Новом гробљу у Београду, и Војводи Степи у Чачку!
    Да је на чело ове и овакве поворке стао врх СПЦ – са делом свештенства, епископата, Удружења неговања традиција Ослободилачких ратова 1912.- 1918. и верног народа – ПАРАДЕ БОЛЕСНИКА не би ни било, јер би се већина ПОЛИЦИЈЕ ПРИКЉУЧИЛА ТОЈ И ТАКВОЈ ПОВОРЦИ, а болесници би се
    разишли.
    После овога, имало би смисла молити, па и коленопреклоно, РПЦ и
    државни и политички врх Русије за сваки врсту помоћи – Србији и србском народу.

  4. Патријарх Иринеј: Верујем да Вучић о Космету мисли исто што и народ
    ++++
    Познато је његово мишљење о њему.

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:527957-Patrijarh-Irinej-Vucic-ce-dici-Srbiju-iz-pepela

    И његов позив преосталим србима на Косову и Метохији коме Тачијеве убице још нису повадиле органе да гласају на његовим изборима

    http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/patrijarh:-srbi-treba-da-izadju-na-kosovske-izbore_429203.html

    Док духовни убица свог оца Теодосије на Косову и Метохији са благословом синода београдске патријаршије распродаје српску земљу, он се пита зашто се срби не враћају ?

    http://srbinaokup.info/?p=87849

    Али, овако вели Господ: “ Да је проклет човек који се узда у човека и који ставља тијело себи на мишицу, а од Господа одступа срце његово“. (Јер. 17, 5) И још говори Господ: „ Не уздајте се у кнезове, у синове људске, у њима нема спасења. “. (Пс. 145, 3- МТ: Псалам 146)

    ………увек актуелни, Цицерон: „Нација може да преживи своје будале, па чак и амбициозне. Али нација не може да преживи издају изнутра. Непријатељ пред вратима је мање страшан, јер је познат и носи своју заставу отворено, док се издајник креће слободно унутар градских капија; његов лукави шапат шири се свим улицама и чује се … у кулоарима владе. Такав издајник нам се не појављује као издајник, он прича гласом који је жртвама близак и пријатан; његово лице и начин одевања сличан је њиховом и он оживљава ону поквареност која лежи дубоко у срцу сваког човека. Издајник разара душу нације, подрива темеље града, шири заразу у телу политике, све док она не подлегне његовој болести. Мање се треба плашити убица – издајник је куга!”

    Нека се, наша Света и мученичка Црква и даље моли за оне који су на власти.
    А ја убоги, бедни и много грешни, ћу се молити за све њихове жртве, убијене, прогоњене, оне који су у тренутку безверја дигли руку на себе, јер истерани с посла из уништених и опљачканих фабрика нису могли својој јадној дечици да обезбеде ни парче хлеба.

    Сви они, примиће своју плату од васкрслог Господа.

    И на крају реч, Оног ко је Пут, Истина и Живот : ” Оставите их, они су вође слепцима, а слепац слепца ако води, оба ће у јаму пасти „ Мат. 15:14.

  5. Поштовани Уредниче и остали.
    надам се да се неќете наљутити што на овој вести коментаришем јучерашњу параду срама у престоном граду Србије. Морам, јер је туга до неба, шта нам раде наши духовни пастири. Идите на званични сајт СПЦ и видите која је главна вест на истој и биќе вам све јасно. Уместо да јуче првојерарх СПЦ позове народ на протесте против параде срама, и да исти буде на челу протеста, он брже-боље, са још неким мозговима из врха СПЦ организује увоѓење у трон новоизбраног владике зворничко-тузланског (досадашњег владике далматинског г. Фотија). У стилу „да се Власи не досете„ избегоше седе главе из престоног града и не рекоше ниједну реч против содомита. Дно дна. Али, Господ им је све рекао. И, нека Њему Свемилостивом захвале што још увек није послао камење са Неба. Јер када буде дотле дошло неќе остати ништа од силних владичанских дворова и осталих некретнина и покретнина. Све ќе постати прах и пепео. Ваљда ќе се тада узети у памет наше седе главе, које се грле и љубе са којекаквим лезбејкама и (духовним) уништитељима српског народа.

    Дејан од Куманово

    ПС: уколико неко од уrедника портала Борба за веру прочита овај коментар има мој скромни благослов да га објави на том сајту.

  6. Посетиоцима сајта препоручујем да, на интернету, погледају: “Tri Irineja teško Srbima” – односно,
    https://www.youtube.com/watch?v=2NFbfHmvPGs (23:53).
    Дакле, нема изненађења, јер је СПЦ у раљама демона, сатаниста, масона, језуита и екумениста који су издали веру , православље и прихватили Луцифера као објекат обожавања а папу као особу “primus inter pares”.
    Патријарх Иринеј није достојан да буде на челу СПЦ. Познат је по називу Црвени владика јер је био “прелетач”, као млад се расчинио, постао члан СКЈ и обављао је дужност једног од директора у предузећу Експорт-Импорт, у Београду. “Прославио” се по читавном низу афера. Зато је уцењен и доведен да уруши СПЦ и да Србе (са осталим истомишљеницима – Иринеј Добријевић, Иринеј Буловић, бискуп др. Григорије и др.) “угура” у једну светску религију на чијем ће челу бити папа.
    Овде је у питању “природна спрега” између истомишљеника, конкретно “политичара” и “елите” из СПЦ.

    У чему је проблем? Жалити се на њих ми се практично жалимо на себе, јер су они произишли из народа и, хтели ми то или не, ти свештеници и политичари “чуче” у сваком од нас! Проблем је у томе што су они “успели” у својим амбицијама или су имали мало више среће од нас, а поготово ако их је Неко “пикирао” да су баш они отреситији, способнији и, зашто не – послушнији!? Али и та њихова срећа је пролазна и варљива, изненадно брзо се истопи и нестане те многи од њих заврше трагично, јадно и тужно, као издајници или жртве,чак.

    Шта урадити? Ако смо сви одговорни и ако желимо промену, или бар да исправимо већ учињену грешку, погрешну одлуку и слично, онда би требало некога упозорити, опаметити га или “ударити”, да би избегли његов или њихов утицај на генерације које долазе.

    Моја порука је у једној мисли Х.А.Лоренца, холандског физичара, коју ћу поделисти с вама, а која гласи: “Несрећан сам што припадам нацији која је премала, а чини тако велике глупости”!

    Поздрав и свако добро.

  7. @ Онуфрије Велики: Ви тврдите ово: “…Патријарх Иринеј није достојан да буде на челу СПЦ. Познат је по називу Црвени владика јер је био „прелетач“, као млад се расчинио, постао члан СКЈ и обављао је дужност једног од директора у предузећу Експорт-Импорт, у Београду. „Прославио“ се по читавном низу афера. Зато је уцењен и доведен да уруши СПЦ…”. Далеко од тога да желим да браним Иринеја, али ипак би било добро да у циљу верификовања своје тврдње изнесете мало више детаља о њему – нпр. које му је грађанско име, који су детаљи његове биографије које потврђују Ваше писање ; има ли икаквих јавних докумената који потврђују оно о чему говорите, шта су и које су те “афере” које помињете, итд.?

  8. @ Joване Јовановићу,
    Ништа ја не тврдим, већ само преносим већ утврђено!
    Вама преостаје само да кликните на приложени линк о три Иринеја,
    https://www.youtube.com/watsh?v=2NFbfHmvPGs
    (од 13.03.2014.године), од 05:00 па надаље.

    Ево Вам још два линка, отворите их па размислите!
    https://youtube.com/watsh?v= KrHsXWsGb8, i
    https://youtube.com/watsh?v=1pla1sUj2Dg

    Ako Вам информације о СПЦ нису довољне на сајту http://www.stanjestvari.rs предлажем да их потражите на сајту, нпр.
    http://www.borbazaveru.com, ili
    http://www.ekumenizam.com (gde možete pročitati, pored ostalog:
    Patrijarh Irinej ekumenista,
    Patrijarh Irinej za dijalog sa Katoličkom crkvom,
    Srpska pravoslavna crkva i ekumenizam, itd…

    Што се презимена тиче, мене интересује личност, наступи и понашање ПАТРИЈАРХА СПЦ, а да ли је он Добријевић, Буловић, Јовановић или Гавриловић небитно је. Јер: “Врлине једног човека ми примамо и ценимо потпуно само ако нам се указују у облику који одговара нашим схватањима и склоностима” – Иво Андрић.

    Надам се да сам био јасан и стављам тачку на нашу “полемику”.

  9. @ Onufrije Veliki
    očigledno je da se Jovan Jovanović nije udostojio da otvori link u tvom komentaru. U njemu je sve navedeno.
    Želim da skrenem pažnju na grešku u nazivu linka – Srpska pravoslavna crkva u kandžama masona i ekumenista, koji treba da glasi:
    https://youtube.com/watsh?v=KrHsXWsGb8
    (Sve je isto ali je drugčije zbog razmaka iza znaka jednakosti!)
    I drugo, pravi naziv sajta “borva za veru” je http://www.borbazaveru.info
    Sve u svemu: trla baba lan… prolazi vreme.
    “Ne budite narod. Sanja bolji život”, aforizam Rade Đergovića

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading