НП Отаџбина: Вучић се некад борио за Велику Србију а данас нагиње идеји Велике Албаније

Вучић и Тачи: Разговор о дугорочним односима Срба и Албанаца

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са косовским председником Хашимом Тачијем уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини да су данас отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанаца.

Хашим Тачи, Федерика Могерини и Александар Вучић у Бриселу (Фото: Бета)

Председник Србије такође је током састанка отворио питање хапшења Богдана Митровића у Сувој Реци.

Од конкретних питања, која су већ била део дијалога Београда и Приштине, потврђен је договор о правосуђу, најављено отварање Моста на Ибру до краја године и констатовано да по питању формирања Заједнице српских општина Приштина није начинила никакав напредак, рекао је председник Србије новинарима у Бриселу.

Вучић је истакао да би решење историјских односа Срба и Албанаца много значило и за Београд и за Приштину, те да ће се ти разговори наставити, мада, истакао је, нико није превелики оптимиста.

Ипак, рекао је Вучић, „видимо малу шансу решавање историјског питања између Срба и Албанаца и морамо да је искористимо”.

„Вреди пробати због будућности”, рекао је Вучић.

Размотрена су, како је рекао, и свеукупна регионална питања. 

(Танјуг/Политика, 31. 8. 2017)

Хашим Тачи: Референдум о коначном споразуму са Србијом

Приштина – Косовски председник Хашим Тачи је у интервјуу за „Радио Косово” изнео тврдњу да ће „грађани добити прилику да се о коначном споразуму између Косова и Србије изјасне кроз референдум”.

Хашим Тачи и Федерика Могерини у Бриселу (Фото: Бета)

„Овај споразум морао би да буде у директној вољи грађана. У наставку дијалога директно ће учествовати и Сједињене Америчке Државе. Само њихово директно учешће представља снажну гаранцију за предузимање корака и брзих одлука, правих, одрживих и функционалних”, поручио је Тачи, преноси „Коссев”.

Наводи се да је Тачи поруку о могућем референдуму изнео у јавност само неколико сати након састанка у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем и Високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини.

„Желео бих да нагласим да ћу овај пут, пошто се ради о коначном споразуму између Косова и Србије, као председник предложити да коначни споразум, осим одобрења од стране свеобухватног тима или и од стране консултативног тима који ће бити формиран једним широким спектром политичких странака, цивилног друштва, медија, верских заједница – створити и прилику да грађани Косова одобре и изјасне се о том споразуму кроз референдумски процес”, рекао је Тачи.

Он је навео да би „будући коначни споразум за нормализацију односа и помирење, који отвара сигурну перспективу Косова у оквиру УН, ЕУ и НАТО, морао да буде у директној вољи грађана кроз референдум”.

Тачи је поновио раније тврдње да се ради о новој фази дијалога између Београда и Приштине, а да ће коначни споразум окончати непријатељства. Истакао је важност договора о правосуђу, а осврнуо се и на формирање косовских институција, понављајући да је важно њихово брзо формирање.

Он је у интервјуу најавио да ускоро путује у САД и тврди да ће се тамо састати с америчким председником Доналдом Трампом.

(Танјуг/Политика, 31. 8. 2017)

НП Отаџбина: Све што је на КиМ мирисало на државу Србију Вучић препустио Албанцима

Преговори између Александра Вучића и Хашима Тачија одржани у Бриселу само показују колико је бесмислен позив председника Србије за унутарсрпским дијалогом. У Бриселу се Александар Вучић одрекао правосудног система државе Србије на Косову и Метохији у корист сепаратиста, што је мимо Устава Републике Србије, па се стога поставља питање зашто унутарсрпски дијалог? До сада све што је мирисало на државу Србију на КиМ Вучић је препустио Албанцима па чему онда дијалог.

Донедавно је изјављивао да никаквих уступака Приштини више неће бити док се не формира тзв. шиптарска ЗСО али је по већ устаљеном шаблону попустио и Албанцима даје све што затраже.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да се Александар Вучић заклео на Мирослављевом јеванђељу да ће поштовати Устав сопствене државе, да би после само пар месеци предао Приштини један од стубова сваке државе а то је правосудни систем. Желећи да маскира овај чин очигледне националне издаје он се у Бриселу наводно бори за права ухапшеног Богдана Митровића што није спорно али је необично то што председник Републике критикује парадржавни правосудни систем Косова да би у њега утопио легално изабране тужиоце и судије Републике Србије.

Просто је невероватна опседнутост Александра Вучића Албанцима. Код председника Републике постоји чудна опсесија да Албанцима чини претеране уступке што је чак много више и од онога што је обећао онима који су га довели на власт. Од Призренске лиге до данашњих дана за албанску ствар нико није више урадио од Александра Вучића. Кренуо је од тешких и болних компромиса, како је говорио на почетку преговора, а завршиће га потписивањем мировног споразума са Албанцима, што у преводу значи мирну капитулацију.

Председник Републике Србије то објашњава жељом да у будућности његов син и остала деца у Србији не морају да ратују за Косово и Метохију. Да ли то можда значи да ако Бошњаци затраже Санџак или боље рећи Рашку област по истом рецепту Србија треба да се одрекне и тог дела територије? Шта тек рећи за захтев покрета „64 жупаније“ да се Суботица и  пет суседних општина са мађарском већином уступи Мађарској? Јавна је тајна да и Румуни и Бугари стреме да припоје делове источне Србије насељене њиховим сународницима. Хоће ли можда председник Републике да опет направи „тешке и болне компромисе“ да његов син не би ратовао? Да ли ће се можда председник Републике Србије понекад сетити да и на Косову и Метохији живе српска деца и каква је тек њихова будућност у независном Косову? Да ли му нешто значе речи оца убијеног дечака Пантелије Дакића из Гораждевца који каже да би само једна ствар за њега била тежа од смрти његовог сина, а то је да се Србија одрекне Косова и Метохије? Или је можда будућност српске деце на Косову и Метохији онаква какву видимо на рекламама државне телевизије у којој се вапи за помоћ деци под слоганом „један оброк – много наде“.

Ђура Јакшић је некада певао: „Ми несмо браћа, ми Срби несмо! Или ви несте Немањин сој!“, што може да се примени и на данашње време када владајућа клика у Србији зарад европских интеграција отписује своју јужну покрајину.

Некада је Александар Вучић да би се дочепао власти био велики српски националиста па је у Скупштини Србије говорио да за једног убијеног Србина треба убити сто Муслимана. Данас опет због власти више није националиста него је еврофанатик. Некада се борио за Велику Србију а данас нагиње идеји Велике Албаније. Поједностављено, није важно да ли је Србија или Албанија важно је да је велика и важно је да је на власти.

Косовска Митровица, 2. 9. 2017.
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Кукавице се боре само за себе, за ситно и јадно, овоземаљско ћесарево смртно и пропадљиво, за какву дрангулију и ласкање лажно, тамни вилајет власти која срамоти и образ краља, тек пустош кокошарења и злокорисне вајдице, бесловесно и скотско пузање уз идолопоклонички тотем обаљен у прашину и блато…КУКАВНОСТ вучићева велика је само безобалном празнином у мисли, речи и делу, у велеиздаји Србије и Срба, у велеиздаји Завета, Мита, Истине и Бога…И такав је васцелог свог животарења, као кад каква хијена, осмехнута у ужасу од страха, зависти и увређености, у мржњи и подлости, себе за вука сматра јер леш на који се острвила, иако је тргнуо ногом, тек је беживотан и беспомоћан…

  2. НП Отаџбина: Све што је на КиМ мирисало на државу Србију Вучић препустио Албанцима
    ++++
    Нормално !
    Крв није вода.

    http://www.vaseljenska.com/vesti/pravi-bioloski-otac-aleksandra-vucica-je-siptarski-novinar-fahri-musliu/

    Сада је јасно, одакле презир и огромна патолошка мржња према свему србском, и не скривено задовољсво са којим уништава нашу јадну, опљачкану и окупирану отаџбину.

  3. Слика говори више од хиљаду речи!
    Хашим Тачи и Фредерика Могерини држе руке ниже пупка а повише
    гениталија – “европски”, “протокалрно”, и тиме стављају на знање да их
    ”заболе” за Србију, Вучића…
    А он, Вучић, умусио се к`о дете кад пишки…
    Из горе виђеног, свакоме је јасно да је то ”игранка без престанка”, и да,
    пре или после, АВ мора да ”капитулира” пред ”европским вредностимa”,
    сликом и приликом горе приказани!

    Драган Славнић

  4. Питање за Зорана Николића, Грешног и Драгана :

    Обзиром да сте незадовољни Вучићем, шта би сте ви радили поводом Косова да сте председник Србије ?

  5. Sreća u nesreći je da je Alek veliki vođa pa umesto na mala izdaju imamo na velika vrata.

    #judaizdajnik

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading