Доста је било: Зашто је БИА упала у стан Теше Тешановића?

Теши Тешановићу, новинару продукције Балкан Инфо, пре неколико дана у кућу су дошла двојица, како су се представила, службеника БИА и тражили да им преда снимак интервјуа са Ђорђем Вишекруном, бившим чланом СНС-а. Ово је био врхунац притиска на Тешановића и продукцију, на које се већ дуже времена врши притисак да у своје емисије не зову бивше чланове СНС и не говоре о њиховим односима са браћом Вучић. После вербалног и физичког напада функционера СНС-а Лабана у Суботици, бруталних медијских напада на судију из Панчева који не суди под жељама СНС криминалаца из Панчева, да ли СНС Србију претвара у приватну полицијску државу? 

ДЈБ је контактирао новинара Тешу Тешановића који нам је потврдио да је у Амстердаму интервјуисао Вишекруну. Након што је Вишекруна на Фејсбуку објавио да је дао нову изјаву за Балкан Инфо, Тешановић је добио позив у ком му је речено да је боље да се не враћа у Србију ако планира да објави тај интервју. И поред овога, Тешановић каже да је БИА најмањи притисак вршила на њега. У међувремену, уцењивани су његови сарадници, а члановима породица Тешановићевих сарадника прећено је отказима.

Врхунац застрашивања је ипак наступио у понедељак када је Тешановић добио позив од службеника БИА (човек се тако представио), који га је питао да ли је код куће, да би убрзо потом у његов стан дошла двојица службеника БИА. Према сведочењу Тешановића, они нису били насилни, љубазно су питали где је снимак, Тешановић им је предао СД картицу са снимком интервјуа и потврдио да не постоји ниједна друга копија. Службеници су се захвалили и извинили на узнемиравању, уз коментар да само раде свој посао.

Посланичка група “Доста је било” је тражила од директора БИА хитно објашњење овог поступања, као и хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности по овом питању. По чијем налогу и по ком законском овлашћењу се службеници БИА уопште баве новинарима и њиховим интервјуима? Који државни и јавни интерес је у питању? Предлогом Закона о Безбедоносно информативној агенцији СНС предлаже да директор БИА има готово сва овлашћења без икакве контроле, Да ли је овај пример упада у приватни стан новинара и одузимање видео снимка већ увелико демонстрирање на делу партијске полицијске државе по новом закону који још није усвојен?

(Доста је било, 1. 9. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Захтев председници Народне скупштине у директору БИА
Zahtev predsednici Narodne skupstine u direktoru BIA

Допис за хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности
Dopis za hitno sazivanje odbora za bezbednost

Посланичко питање Саше Радуловића
Poslanicko pitanje



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Мени ништа није јасно.

  2. Једно не разумем: “двојица, како су се представила, службеника БИА”…

    Мајку му, ко је овде кретен: онај ко их је пустио да раде шта хоће или овај што је преписао овакву вест? Ја могу да се представим као Ивица, Маричин брат, али легитимисао бих се важећим исправама или би ме свако нормалан отерао у ПМ! Нема треће варијанте, у стан могу да ти уђу само уз судски налог, а сарадња са БИА/Полицијом и осталом гамади је на добровољној бази. Значи? Или имамо посла са кукавицом (тј пиз.ом, што је карактерна особина, име добила по колоквијаном изразу за женски полни орган) или са незналицом…

    Јадног ли избора ;(

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading