Војислав М. Станојчић: Фантоми и полуфантоми београдске Савамале

Чак и они Београђани који не верују у натприродне и сличне појаве не могу да порекну чињеницу да су догађаји у априлској ноћи 2016. године доказали како су се у нашем главном граду, боље рећи у Савамали, настанили фантоми. Засад само у њој, а што не значи да се не могу појавити и на Вождовцу, у Раковици, Обреновцу и другим београдским општинама. Треба им само дати времена и створити повољне услове

Душан Петричић: Фантом из Савамале (Архивска карикатура из Политике)

Савамалу, део Београда око данашње Карађорђеве улице а између Бранковог и Железничког моста, некадашњу мочвару звану најпре „Циганска бара” а касније и ”Бара Венеција”, у прошлости је више пута плавила Сава (последњи пут 2006. године), а данас се у њој убрзано зида арапски „Београд на води”, поред кога ће се остатак Београда на сувом једва и примећивати.

Пре петнаест месеци, у овом делу нашег главног града примећена je појава фантома који су у ноћи између 24. и 25. априла порушили зграде у Херцеговачкој улици, а онда, као што већ доликује фантомима, нестали без трага и гласа.

Српска јавност била је изненађена овим догађајем, надлежни органи можда још и више, али се мора признати да су се брзо снашли и такорећи истог часа почели истражне радње. Које, истина, још трају и не назире им се крај, али се мора узети у обзир да није лако са фантомима. Није никад ни било, а поготово данас.

Више јавно тужилаштво – пошто је више од годину дана покушавало да прикупи податке о тајанственом догађају – закључило је да оно није надлежно у овом случају, па је предмет, тј. фантоме, препустило Првом основном тужилаштву, а оно ће сада натенане почети да прикупља податке, вероватно све док не наступи застарелост.

С друге стране, чак и они Београђани који не верују у натприродне и сличне појаве не могу да порекну чињеницу да су догађаји у априлској ноћи 2016. године доказали како су се у нашем главном граду, боље рећи у Савамали, настанили фантоми. Засад само у њој, а што не значи да се не могу појавити и на Вождовцу, у Раковици, Обреновцу и другим београдским општинама. Треба им само дати времена и створити повољне услове.

Случај фантома Савамалаца, иако веома далеко од тога да буде разрешен, довео је већ до једне тужбе суду и две пресуде. Уредништво „НИН-а” објавило је напис : „Главни фантом Савамале”, после кога је министар полиције тужио „НИН”. Првостепени суд је донео пресуду у његову корист и наложио да му уредништво исплати 300.000 динара на име претрпљеног бола. Међутим, Апелациони суд је ту пресуду поништио и наложио Н. Стефановићу да плати трошкове суђења.

А док се трагање за овим фантомима наставља, у Савамали су се појавили нови – истина сада не у Херцеговачкој улици, него у непосредној близини улаза у Железничку станицу Београд. Ипак, мора се признати да то нису то баш стопостотни фантоми, већ би их пре требало назвати полуфантомима, јер је њихова адреса позната а и име заступника.

Пажљивији читаоци српске штампе имали су последњих година више прилика да прате написе извесног „Авнојевског форума Јосип Броз Тито”. Он се разним поводима оглашавао саопштењима, протестима и чланцима у којима је са носталгијом подсећао на некадашња непоновљива Брозовска времена, славне дане његове државе којом је владао 35 година. Анонимни писац (писци?) ових текстова никада није престао да живи у далекој прошлости – за њега несумњиво веома срећног доба сопственог живота кад је био много млађи и потребнији друштву – док у исто време испољава невероватну безазленост идејом да би се сукоби на територије бивше заједничке земље могли решити заједничком акцијом југословенских народа из некадашњих авнојевских република, односно, да је, упрошћено речено, братство и јединство једини прави лек за садашње тешкоће, мржњу и отворена непријатељства.

Ауторове тезе нису ни много оригиналне ни занимљиве, али расправа са њим је борба против ветрењача. Како реаговати на поруке фантома, или боље рећи, полуфантома. Има ли то уoпште сврхе?

Уколико покушамо да претрагом на интернету сазнамо нешто више о „Авнојевском форуму Јосип Броз Тито” нећемо имати много успеха. Наћи ћемо адресу, бројеве два рачуна у банци, објашњење да је Форум удружење или савез, његов заступник Светозар Оро, док је делатност овако објашњена „Делатости осталих организација на бази учлањења”. Толико. Сад још само треба сазнати имена и програм тих других фантомских чланица Форума, па ће се доћи и до одговора на питање чиме се Авнојевци, заправо, баве сем писањем текстова у славу Брозовских времена.

Податак о рачунима у банци знак је да однекуд добијају средства за рад или их можда и сами зарађују на неки начин, што баш и није много вероватно. Могуће је да Форум финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ако је тако ваљда зна са каквим циљем то чини, а што би било занимљиво и нашим грађанима, посебно онима који су својевремено прочитали ненадмашни сатирични роман Иљфа и Петрова „Златно теле”.

Не треба сумњати да ће се у овој прилици сетити чувене „Канцеларије за рогове и копита” и њену српску копију лако препознати у полуфантомском Форуму из београдске Савамале.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading