Вучић и Дачић о Амбасади у Скопљу: Обавештајна офанзива уз помоћ страног фактора

Запослени у Амбасади у Македонији повучени су након добијених доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије, каже српски председник.

Александар Вучић је навео да су запослени у амбасади повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа „добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије“.

Скопље (Фото: Танјуг)

„Наше је да наши људи буду припремљени и спремни. Биће неких промена у нашем особљу и да заштитимо пријатељство наше са Македонцима, а и како да се понашамо у новом окружењу. Много је спекулација и мислим да ће у наредних 10 дана све бити много јасније“, рекао је Вучић.

Председник је новинарима рекао да ће Србија наставити да развија пријатељске односе.

Вучић је навео да Србија мора да заштити своје интересе.

„Градићемо добре односе са Скопљем, али мораће ти односи да буду засновани на узајамном поштовању. Видећемо да ли ће Албанци да крену да уврсте Косово у Унеско, тада ћемо да чекамо шта ће да кажу Скопље и Подгорица. Наше је да се ми припремимо и да умемо да одговоримо“, рекао је он.

Да подсетимо, особље Амбасаде Србије у Скопљу повучено је синоћ на консултације у Београд.

Званичних потврда зашто је до тога дошло и даље нема, а премијерка Ана Брнабић је навела да у питању „није мала ствар“.

Такође, „Спутњик“ пише да је разлог за повлачење дипломата из Скопља то што је Влада Македоније припремила предлог за подршку учлањењу Косова у Унеско.

Ивица Дачић изјавио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени јер има доказа за офанзивно деловање према Србији уз присуство страног фактора.

Извор Танјуг/Б92, 21. август 2017.

ДАЧИЋ: УМЕШАН И СТРАНИ ФАКТОР

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је у изјави за Танјуг навео да ће држава Србија предузети мере да заштити наше интересе у Македонији и истовремено преиспитати нашу оспособљеност и капацитете за обављање посла у актуелним условима у тој земљи.

„Већ следеће седмице, после састанака које ћемо овде имати, а имаћемо и састанак са председником Републике Србије Александром Вучићем, део нашег особља биће враћен у Скопље, а амбасадор ће бити враћен касније, када завршимо све консултације које имамо намеру да спроведемо овде у Београду“, казао је Дачић за Танјуг.

Он је објаснио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени, јер је недвосмислено, са јасним доказима, установљено појачано офанзивно деловање према Републици Србији, у чему је, како каже, свакако присутан и страни фактор. „Ми ћемо предузети мере да се припремо за рад у једном таквом окружењу“, истакао је министар, али и нагласио да Србија жели добре односе са Македонијом.

Додао је да је о овој теми јутрос већ разговарао са председником Републике Александром Вучићем и председницом Владе Аном Брнабић.

Министарство спољних послова Србије је, како додаје, јуче обавестило Министарство спољних послова Македоније о повлачењу целокупног особља Амбасаде Републике Србије у Скопљу на консултације у Београд.

„Ми недвосмислено желимо добре односе са Македонијом. Желимо да градимо добре односе, зато што смо суседи, зато што имамо много заједничких интереса и зато што су то два блиска народа. Али наша обавеза је да заштитимо наше интересе, и у складу са тим ћемо примењивати основне дипломатске принципе у међународним односима, односно принцип реципроцитета у свим областима“, истиче Дачић.

Подсетимо, македонска Телевизија Телма објавила је синоћ да је особље Амбасаде Србије у Скопљу повучено и да су пре тога тражили појачано обезбеђење. Потом је из Македоније саопштено да се чека званично објашњење из Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је раније да је особље повучено након консултација с министром спољних послова Србије и председником Србије и да није реч о малој ствари, а Вучић је након тога изјавио такође да постоје докази о офанзивном деловању против Србије.

Међутим, нико од званичника Србије није објаснио шта значи офанзивно деловање против Србије, нити ко га спроводи, као ни ко је „страни фактор“ који се умешао у целу причу.

Извор Танјуг/Б92, 21. август 2017.

(Нови стандард, 21. 8. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading