Миша Ђурковић: Моћ муслиманских интелектуалаца

Фетулах Гулен налази се на челу покрета који обухвата више од десет милиона људи и има капитал од око 25 милијарди евра, нобеловац Мухамед Јунуз створио је систем микрокредита који је побољшао животе милиона људи

Миша Ђурковић

Пре десетак година часопис „Форин полиси” направио је неку врсту сопственог прегледа 20 најутицајнијих интелектуалаца. Испало је да су првих десет места заузели муслимани! За европоцентричне западњаке ово може, исто као и за наше читаоце, да делује шокантно. Па зар није вечно навођени Чомски утицајнији од имена за које овде нико није чуо, попут неког тамо Ал-Карадавија?

Ту долазимо до кључног питања, како одредити стварни утицај неког интелектуалца, које критеријуме користимо, које домене интересовања и рада, коју публику узимамо као релевантну итд.

Ако погледате стандардне западне листе, међу првих десетак наводе се Ноам Чомски, Ричард Докинс, Наоми Клајн, Јирген Хабермас итд. Чомски и Хабермас се такође налазе у врху листа најцитиранијих аутора у хуманистичким наукама, што би могао да буде такође неки критеријум. Но њихов утицај на стварно доношење политичких одлука и усмеравање политика, било својих матичних или других држава готово је никакав. Цела генерација неоконса од Кејгана и Кристола до Волфовица утицала је на америчку спољну политику, а тиме и на глобалне односе милион пута више него било ко од овде навођених имена.

Вратимо се муслиманима. Проповедник и писац Фетулах Гулен налази се на челу покрета који обухвата више од десет милиона људи у свету и има капитал од око 25 милијарди евра, нобеловац Мухамед Јунуз створио је систем микрокредита који је реформисао и побољшао животе милиона људи, а Ал-Карадави, духовни лидер Муслиманског братства разгорева срца милиона људи који су због његових речи спремни да пођу у борбу или смрт. Нама непознати идеолози Комунистичке партије Кине утичу на одлуке које редефинишу животе више од милијарду људи…

Да ли је модел утицајног интелектуалца Кисинџер, човек који у директном контакту са свим највећим светским лидерима, посредује и усмерава глобална кретања, или је то нпр. Бернард Луис који дефинише политику западног света према исламу? Или Џоана Роулинг која са преко 400 милиона књига Хари Потера одређује савремену имагинацију?

Дакле заиста је тешко направити једну јединствену листу утицаја у времену када се приоритети и моде тако брзо мењају. С обзиром на контроверзни развој биоетике не треба да нас изненади ако Дона Харавеј за десет година буде међу најцитиранијим и најутицајнијим ауторима.

Овој анкети ћу на крају да приложим неколико својих имена, изабраних по врло субјективним критеријумима. Сер Роџер Скрутон је највеће име у савременом конзервативном миљеу. Интелектуалац у најбољој традицији европске мисли, обједињује у себи мислиоца, романописа, есејисту и врхунског стилисту. Он је једно од ретких светала за генерацију која са тугом гледа цивилизацијско пропадање савременог света.

Џозеф Нај је водеће име савремене теорије међународних односа. Његови појмови меке моћи и паметне моћи постали су неизбежни део канона, али и праксе рада мудријих актера на глобалној сцени. Теоријски допринос спојен је са директним учешћем у администрацији, Трилатерали итд. На крају поменимо руског историчара Андреја Фурсова. У најбољој традицији руске јуродивости, огромном снагом пробија простор стварајући од презрених дисциплина криптоисторије и конспирологије озбиљну науку.

(Политика, 13. 8. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Увек је важно да се нагласи да се ради о сунитима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading