Русија дозволила приказивање контроверзног филма о цару Николају Другом

Москва – Руске власти данас су одобриле приказивање филма о романси између последњег руског цара Николаја Другог и једне балерине, који је изазвао незадовољство православних традиционалиста и неких лидера руских република на Кавказу.

Контроверзни руски филм Матилда (Фото: kinopoisk.ru)

„Дали смо дозволу за приказивање филма на руској територији“, навело је руско Министарство културе, пренела је агенција Интерфакс.

Министарство је додало да локалне власти самостално могу да процене да ли ће у својим локалним самоуправама приказати филм Матилда редитеља Алексеја Учитеља чија је премијера заказана за 26. октобар.

Остварење представља причу о вези Николаја Другог са балерином Матилдом Кшесинском.

Црквене вође Руске православне цркве изразиле су незадовољство том одлуком, а неки од њих су запретили да ће запалити биоскопе који буду приказивали филм.

Николај Други је незаобилазна фигура код руских православаца, као и погубљени чланови породице Романов који су проглашени за мученике.

Незадовољство су изразили и лидери Чеченије и Дагестана, чије становништво претежно чине муслимани.

Балерина Матилда Кшесинска била је у блиској вези са Романовима. Николај Други је био заљубљен у њу, али је њихову кратку везу прекинула његова мајка.

Бета/АФП

(Васељенска, 11. 8. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

  1. Свака се филмска прича може испричати тако да осветли духовну суштину материје. Нажалост, овај трејлер то не обећава. Дречав је, пренаглашено феноменолошки и личи на најаву за ново гостовање “Бољшој театра”.

    Надам се да ће у предстојећа (неминовна?) холивудизација Русије породити, као и некад у Америци, довољан број вештих редитеља, мајстора “термитске драматургије”, који ће знати да испод свих тих меркантилистичких задатости праве уметност.

    За сад, то јако ретко доживљавам од руског филма. Сваку своју велику тему, њихови редитељи не обрађују, него рекламирају.

    Отац Тихон је у већини ствари у праву.

  2. Епископ Тихон је дао веома разуман и одмерен суд о питању историчности и уметничке слободе, што важи не само за филм “Матилда“, поводом кога је интервјуисан – него уопште. Уколико његов суд дели и врх РПЦ – утолико боље. Мене је ипак заинтригирала једна реченица у овој вести о “дозволи???“ приказивања овог филма: “ `Дали смо дозволу за приказивање филма на руској територији`, навело је руско Министарство културе, пренела је агенција Интерфакс“. Могао бих прихватити ту изјаву као нормалну, једино уколико је то Министарство једини или главни финасијер/ продуцент тог филма (другим речима његов власник) и у том капацитету и по својим критеријумима одлучује да ли ће филм пустити у дистрибуцију, или не и прогутати свој финансијски губитак. Пошто то вероватно није случај, добија се утисак да се ради о државној цензури, а то у савременим друштвима/државама ни у ком случају није прихватљиво.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading