SPASIMO SRPSKI JEZIK: Srpsko društvo za savremenu lingvistiku traži ukidanje ćirilice

Београд, 30. 7. 2017. (С*ање ствари) – Ugledno Srpsko društvo za savremenu lingvistiku koju predvodi uvaženi lingvista Milorad Kovačević i koje se više puta istaklo u svom pregalačkom radu za borbu za srpski jezik (pamtimo ih po štrajku glađu zbog nepravilne upotrebe glagola trebati i po uništavanju objekata koji u nazivu sadrže pravopisne greške), ovaj put se oglasilo na konferenciji za štampu saopštenjem koje sadrži predlog o ukidanju srpske ćirilice.

U ovom saopštenju se ističe da je ćirilica zastarelo i teško upotrebljivo pismo u današnjoj eri modernih i brzih komunikacija, da je proizvod srpskog nacionalizma i šovinizma, da njeni propovedači podsećaju na fašističku huntu i da je ćirilica u suštini pismo modernog pravoslavnog fundamelističkog nacizma koji iz dana u dan uzima sve više maha.

„Sve većim širenjem ćirilice i pokušajem državnog vrha da se uvede kažnjavanje onih koji se služe modernom latinicom kojom se koristi sav civilizovani svet, i koje je oficijelno pismo mirovnjačke organizacije NATO, kao i ostalih humanitarnih organizacija kao što su Crveni krst i Savet bezbednosti, zapravo se radi na širenju velikosrpskih hegemonističkih ideja”, ističe se u saopštenju.

Dr Aleksandra Belčević, potpredsednica Društva, ujedno i pijarka Udruge za borbu protiv funkcionalne nepismenosti, više puta nagrađivana za dostignuća u promicanju borbe za prava insekata i ameba, napomenula je da se radi o umerenom predlogu koji će osuditi nacionalisti, što će biti najbolji znak da je predlog na dobrom putu. Ona je takođe dodala da iza ovog Društva ne stoji nijedna vladina organizacija, niti ijedna organizacija iz inostranstva koja finansira ovu kampanju. Radi se samo o pokušaju da se Srbija napokon prizove realnosti i da se prihvate stvari na terenu.

„Osvrnite se malo oko sebe”, rekla je. „Skoro svi natpisi na ulicama glavnog grada Srbije ispisani su latinicom, čak i tabloidne novine koje se vode velikosrpskim šovinizmom izlaze latinicom. Ćirilicu možemo videti samo u oglašavanju patriotskih i zaostalih političkih snaga koje pripadaju prošlosti. Slično kao i u slučaju Kosova, prizovimo se realnosti, jer je proterivanje ćirilice jedini način za evropske integracije i da se najzad približimo Evropskoj uniji velikim koracima, tom divnom i poštenom savezu koji opstaje isključivo na vrednostima moderne civilizacije.”

Na kraju konferencije za štampu, novinari i ljubitelji ove organizacije počašćeni su domaćim šampitama, danskim trešnjama, burgundskom tortiljom sa čipkom, kao i breskvama od lososa.

Специјално за С*ање ствари: Милан Зонић

(С*ање ствари)



Categories: Вести као да су праве

Tags: , , , ,

9 replies

  1. У патократији је сваки психопата у праву!

  2. Sreća pa ono malo stanovnika cele Azije i barem četvrtina Evrope ne znaju da ne spadaju u “sav civilizovani” svet i ne pišu latinicom.

  3. Нема сумње да С*ање ствари постаје респектабилни сатирични бренд!
    Честитам Редакцији на оригиналности и инвентивности!
    Давно је неко, шалећи се, рекао, да је у животу све с*ање сем пи*ања!
    Шала је међутим постала наша сурова збиља!

  4. Напросто је дивно што имамо сатиричну рубрику лажних вести која није Њуз који НАТО сматра светињом и не сме да га дира. Пошто очито од те идеологије и живи и захваљујући томе и опстаје, нарочито преко Кесића и самим тим Вучићеве омиљене емисије.

  5. Demokratija koju ona propagira je da vecina odlucuje. Ako joj je pravoslavlje nacizam, a NATO mirotvorac i ako joj se ne svijda da vecina s ene odrice svoje slavne istorije vrata su jooj otvorena pa neka ode i zivi u nekoj NATO zemlji, samo za nju tamo posla nema. Zasto su janicari uvek gori od neprijatelja?

  6. Наслов гласи : Спасимо српски језик . . .
    А сатирични текст се односи на писмо тј ћирилицу

    Према томе “вест као да је права” гласи : наш (југославенски) језик није уопште угрожен и нема потребе спасавати га. Њиме се и даље служимо ми који живимо између Бугарске, Италије, Јадрана и Мађарске.

    Док бугарски говори 7 милиона људи, мађарски 10 милиона. грчки 10 милиона, нашим језиком говори око 20 милиона људи. Говоримо један значајан и важан европски језик.

    Ако би сутра Косово ушло у састав Србије, обзиром на анимозитет који влада између Срба и Албанаца, ни наш језик ни наше писмо не би тамо били прихваћени.

  7. Srpsko društvo za savremenu lingvistiku је прилично задоцнило са овојм својом акцијом, јер већ сада српске ћирилице скоро да и нема у јавном простору. Предухитриле су их деценијама активне политичке партије (на челу са комунистичком), као и сви државни органи свих варијанти Југославија, укљчујући ру и ову садашњу постјугославију са “nick name” Србија. Ипак чуди ме да Деда Ђоле није на том узвишеном скупу изнео своја југославенска гледишта о “нашем” језику и тамо некој српској ћирилици…
    Пардон, занео сам се и заборавио да се ради о рубрици “Вести као да су праве” , али у овом случају стварност све брже претиче и одличне сатиричне текстове какв је и овај Милана Зонића. Да стварност није тако жалосна – било би смешно и забавно.

  8. Слаб је Милан Зонић и ова антићириличка братија. Он то предлаже, али су много успешнији иод њега били у забрани ћирилице и др Анте Павелић, и ком унисти и српски лингвисти који су и у српски језик увели хрватско писмо (гајицу). П, опет ћирилуица живи. Истина живот хјој јее о концу (мање од десетак процената у језику Срба, али и то је семе да српска азбука заживи чим изумру ови који је данас гуше (српске власти и српски лингвисти). (О)живеће српска ћирилица! Даће Бог.

  9. Уштогљеници

    Уштогљеници прилазе
    Већини
    До неба
    Уздижу глупост

    Уштогљеници прате
    Трендове
    До смрти
    Мантрају модерност

    Уштогљеници пеглају
    Привид
    До детаља
    Штимају лежерност

    Уштогљеници праве
    Класификикације
    До бола
    Мрзе оригиналност

    Момчило

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading