Радио „Тамо далеко“: Свети равноапостолни кнез Владимир – крститељ Русије

У овој епизоди:

– Свети кнез Владимир равноапостолни (05:47)
– Свети пророк Илија (12:12)
– М. Аксентијевић: Шумадијо лепа (18:44)
– Карађорђе – 200 година од смрти (27:49)
– Петар II Петровић Његош: Посвета праху Оца Србије (34:19)

… и пуно, пуно лепе музике…



Емисију можете преузети овде (у новом прозору)


sv_vladimir_kijevski

Свети равноапостолни кнез Владимир – крститељ Русије

Наша Света Православна Црква прославља Светог Владимира, великог кнеза руског 28/15. јула.

На крштењу назван Василије. Син кнеза Свјатослава, а унук Игора и Олге, Владимир најпре беше сав незнабожац, и по веровању и по животу. Сазнавши да постоје друге вере, он поче брижљиво испитивати, која је од њих најбоља. Зато посла и једно изасланство у Цариград. Када се изасланици вратише, саопштише кнезу, да су били на служби у православној цркви, Светој Софији и да су били „ван себе не знајући да ли су на земљи или на небу”. То побуди Владимира, да се крсти и да крсти народ свој. Главни идол Перун би свучен с брда Кијевског и бачен у реку Дњепар.

Примивши веру хришћанску, Владимир савршено измени свој живот, и улагаше свој труд, да тачно испуњава све прописе ове вере. Нареди да се свуда по држави његовој зидају цркве наместо порушених идола, а сам сазида красну цркву Пресветој Богородици у Кијеву. Ова црква беше подигнута на оном истом месту, где раније мученички пострадаше за Христа свети Теодор и син му Јован. С оним истим неодољивим напором, с којим раније Владимир штићаше идолопоклонство, распростираше он сада хришћанство.

Наша браћа Руси, празнују свој празник. Православљају једног великог и светог мужа, који се упокојио у Господу 2015. Исте те године, у размаку од седам недеља, упокојила су се два словенска кнеза, два светитеља, два Владимира. Једно је свети Јован Владимир, кнез српски, а друго свети Владимир, велики кнез Кијевски.



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading