Тесла и Пупин о Гаврилу Принципу

Историја српске науке испуњена је великим људским делима, осећајем одговорности и спремношћу да се у тешким историјским временима реагује.

Године 1894. на данашњи дан, родио се Гаврило Принцип.

Први који се после атентата Гаврила Принципа јавио у америчкој штампи био је Никола Тесла. Одмах је уследио Пупинов одговор у медијима, како би се, уз велику политичку мудрост и искуство, ствари поставиле прецизније и како би се Краљевина Србија што више заштитила.

Само малецни делови њихових великих чланака:

ТЕСЛА НЕ ВИДИ РАТ
________
ИЗУМИТЕЉ, СРБИН (A SERVIAN), ГОВОРИ О АТЕНТАТУ
________
Он мисли да смрт Франца Фердинанда неће довести до сукоба, али, ако до рата дође, он ће попримити европске размере.
________
Никола Тесла, изумитељ, који је рођен у Србији, рекао је данас да, ако након демонстрација против Срба, које су резултат атентата нa надвојводу Франца Фердинанда, буде уследио сукоб, он ће брзо попримити европске размере. Узгред, г. Тесла је рекао да је његов ујак митрополит православне цркве у Сарајеву заслужан за аустријску анексију Босне и Херцеговине 1908. године – политичку промену веома болну за Србе.

Г. Тесла осуђује атентат наводећи да дубоко жали што је неодговорни фанатик, један од његових сународника, починио такав злочин. Он верује да ће се узбуђење ускоро слећи. У исто време, истакао је да у Србији има огорчености и да мржња коју су изнедрили Балкански ратови и која и даље тиња…

„Мој ујак”, додао је, „био је митрополит у Сарајеву, где је надвојвода убијен. Ову титулу поседује мала група људи, која у хијерархији долази одмах иза патријарха Грчке цркве…

Претходни атентати су показали, као што се надам да ће и овај, да бацање бомби и пуцање на припаднике краљевске породице не води директно ка рату. Они стварају узбуђење, које веома брзо замире. Атентатори су у заведени и неодговорни млади људи који су деловали у уверењу да они дају своје животе за велику ствар. Ипак, ситуација је веома озбиљна због тензија у Србији, и рат је сада незамислив, што не претпоставља размере европског рата. Године 1908. Србија је била на ивици рата. Људи су се одлучно противили анексији, али једна или две особе високог ранга у цркви су увиделе да је ово једини начин да се земља спасе…“

29. јун 1914.

ПУПИН ОДГОВАРА ТЕСЛИ
__________
ИНСИСТИРА ДА ЈЕ АТЕНТАТОР АУСТРИЈСКИ ПОДАНИК
___________
Предводник српског савеза у овој земљи тврди да је изумитељ у свом интервјуу поводом убиства надвојводе Франца Фердинанда помешао термине Serb и Servian.
__________
Проф. Михајло Пупин са Универзитета Колумбија, председник Српске федерације у Америци, и председник Српско-америчког образовног савеза, послао је следеће писмо са јучерашњем датумом, као одговор на интервју Николе Тесле, који је објављен у синоћњем издању ових новина. У писму професора Пупина наводи се:
,,У вашем данашњем издању појавио се интервју са г. Теслом поводом трагичне смрти аустријског надвојводе Фердинанда. У овом интервјуу г. Тесла је описан као native of Servia, и цитиранo je његово дубоко жаљење што је неодговорни фанатик, један од његових сународника починио такав злочин. Закључак је да је native of Servia убио наследника аустријског трона.

То, међутим није случај; Serb, рођен у поносној Херцеговини је био тај који је починио овај насилни чин. Servia and the Serbs of Servia, то јест Servians стоје чистих руку.

Овај насилни чин атентата не би требало да буде стављен пред њихова врата заменом речи Serb и Servian која доводи у заблуду. Serb је име народа, и односи се на људе који живе у Босни, Херцеговини, Далмацији, Хрватској, Славонији, Србији, Црној Гори, Македонији итд. Назив Servian, с друге стране, је политички назив и припада искључиво Србима који живе у Краљевини Србији, као што назив Montenegrin (Црногорац) припада Србима који живе у Краљевини Црној Гори. На наследника аустријског трона је пуцао Serb (Србин) из Херцеговине, аустријске провинције, то јест поданик аустријског царства… Servians, то јест, Serbs of Servia (Срби из Србије), су током протекле две године стављени пред тешка искушења и још увек је свеже у сећању свих да су поднели та искушења са изузетним стрпљењем и храброшћу. Да би се освојила неприступичнa Албаниja упркос силовитој зими и да би се заузела албанска обала након невероватних тешкоћа и огромних жртви био је потребан изузетан херојски дух српског војника сељака. Он се показао дораслим изазову и задивио је цео цивилизован свет, али он је то урадио јер га је вишевековно економско ропство Аустрији натерало да се окрене ка старом српском граду Драчу на јадранској обали као капији која води ка путу економске слободе. Онда, изненада, аустријске ратне трубе огласиле су команду да српски војник мора да напусти јадранску обалу и да одустане од свог животног сна.

ТУЖНО ПОВЛАЧЕЊЕ СЕЉАКА

Тај храбри момак убрзо је открио да је арогантна команда Аустрије жеља Европе и повиновао јој се без роптања. Он признаје са хришћанском храброшћу да су интереси Европе важнији од његових дуго гајених нада и аспирација. Повлачење Наполеонове армије из Москве је радосна свадбена поворка у поређењу са тужним маршом приликом повлачења српског сељака из Албаније. Њему не постоји паралела у целој историји и представља највећу моралну победу коју је икада нека војска постигла. Не допустите да сенка тамне сумње, коју је произвела погрешна замена речи Servian и Serb повеже српског војника сељака са трагедијом из Сарајева. Он несумњиво има много разлога да чезне за осветом, али ако икад буде тражио освету, он ће је добити отвореним ратом, не атентатом…

30. jун 1914.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Александре Нинковић Ташић)



Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не упуштајући се у иначе врло занимљиве текстове Тесле и Пупина, на које на жалост нема. коментара, мислим да није прихватљиво објављивати такве текстове без тачног навођења извора. Овако је то скоро као рекла-казала.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading