Вељко Ђурић Мишина: Чему служи легенда испод фотографије

Добри познаваоци историје Јасеновца знају да је до данас широм света објављено више од 3.000 наслова на различитим језицима. У њима је објављено безброј фотографија са непотпуним или кривим легендама. Нажалост, објављене су поједине фотографије настале у немачким концлогорима са легендама да потичу из Јасеновца! Стога, али и из многих других разлога, историјска наука мора да допринесе разобличавању случајних и намерних грешака направљених у тексту легенди

Вељко Ђурић Мишина

Студенти историје на предавањима о помоћним историјским наукама чули су да професор помене фотографију као историјски извор другога реда. Даља и шира сазнања о тој теми заинтересовани је морао да потражи у малобројним текстовима које су, углавном, написали историчари уметности.

Генерације студената историје којима сам припадао нису ништа чуле о фотографијама од својих професора на њиховим предавањима о општој и националној историји 19. века. А фотографије настале у другој половини 19. века могле су да буду велика инспирација за тумачење историје. Више смо морали да знамо о угарско-хрватској нагодби него, на пример, о историји српског народа у Далмацији. Историја Српске православне цркве је тих деценија била табу тема. Додуше, поменуло би се да први патријарх Карловачке митрополије 1848. године благословио хрватског бана Јосипа Јелачића!

Важност фотографије схватили су и војсковође Краљевине Србије када су уочи Балканског рата организовали посебну групу професионалних фотографа и упутили их у одређене војне формације. Захваљујући томе олакшано је истраживање изгледа војника, командног кадра, наоружања, изгледа заробљених непријатеља, ратних жртава…

Фотографисање ратних зверстава која су извршили припадници аустроугарске војске у првим налетима у Србију 1914. године послужила су као убојито средство Родолфу Арчибалду Рајсу, који је своја сазнања пласирао у појединим европским новинама.

Развој технологије погодовао је умножавању фотографија у форми разгледница у тиражима који су се мерили на хиљаде, што је тих година представљао и добар посао за издаваче. Тако са разгледница данас можемо да реконструишемо изглед појединих улица, зграда, насеља…

Историја Независне Државе Хрватске 1941–1945. године још увек обилује такозваним белим мрљама, нарочито када је реч о судбини српског народа. Имајући у виду да је од тада прошло ево већ више од седам деценија, све је мање наде да ће се разјаснити бројне непознанице, на пример о именослову и бројности жртава. Уместо тога најчешће ћемо се бавити испразним тврдњама које често пласирају људи од сасвим других струка и заната. Тако, на пример, о жртвама више причају стоматолози и инжењери него професионални историчари.

О рушевинама комплекса концентрационог логора Јасеновац недавно је објављена једна фотомонографија (Đorđe Mihovilović, Jasenovac 1945–1947. fotomonografija, Javna ustanova Spomen područje „Jasenovac“, Jasenovac 2016) са 769 фотографија које су настале првих дана маја 1945. и у наредне две године. Та фотомонографија разбија нови хрватски мит о комунистичком логору на простору некадашњег комплекса у Јасеновцу.

Мало је познато да заповедништво јасеновачког концлогора и стратишта није дозвољавало никакво фотографисање. Управо је то разлог што нема ниједне аутентичне фотографије, не рачунајући оне које су снимљене по наређењу и дозволи из Загреба, од поглавника Анте Павелића приликом посете чланова Међународног Црвеног крста. Они малобројни професионални историчари који трагају за разјашњењима знају да се у Међународном комитету Црвеног крста у Женеви налази неколико фотографија које су снимили припадници те организације приликом посете Јасеновцу 1942. године. Узгред, снимање је било дозвољено само у оним деловима који су за ту прилику добро припремљени и намештени!

Добри познаваоци историје Јасеновца знају да је до данас широм света објављено више од 3.000 наслова на различитим језицима. У њима је објављено безброј фотографија са непотпуним или кривим легендама. Нажалост, објављене су поједине фотографије настале у немачким концлогорима са легендама да потичу из Јасеновца! Стога, али и из многих других разлога, историјска наука мора да допринесе разобличавању случајних и намерних грешака направљених у тексту легенди.

У припреми последње музејске поставке у Јасеновцу 1988. године (коју је иницирао тадашњи врх Југославије) радили су пуковник ЈНА Антун Милетић, иначе добар познавалац архивске грађе за историју Јасеновца, и Драгоје Лукић, високи руководилац Савезне управе државне безбедности, некадашње дете-логораш, најистрајнији истраживач теме страдања деце у Независној Држави Хрватској. Поменута двојица извршила су избор илустрација за поставку. Тешко је утврдити ко је састављао пратеће легенде уз постављене фотографије. Добар познавалац фотографија и злочина који је спровела Независна Држава Хрватска зна да су готово све те речи биле спорне! Примера ради, фотографија која приказује лешеве жртава из Сиска првих дана маја 1945. године објављена је у Vjesniku већ 19. маја са тачном opisom („Iz vode vađene, blatom uprljane lješine koje su bile poredane na nasipu Save, a rodbina i prijatelji nevinih žrtava, kao i ostali građani i seljaci dolazili su…“) и конкретном легендом „Leševi građana Siska i okolice izvučeni iz Save“.

Та фотографија често је коришћена али сваки пут с другом легендом. Тако, Антун Милетић (Koncentracioni logor Jasenovac, II, Beograd 1986, 925) пише: „Ustaše su pre svog bekstva iz Stare Gradiške, Jasenovca i Siska poubijale sve preostale logoraše“.

Владимир Дедијер, несвршени студент, написао је (Vatikan i Jasenovac, Beograd 1987, 352/353) да је фотографију добио из приватног архива док је легенда гласила као и Милетићева додавши „kao što pokazuje jedna od masovnih grobnica na slici“!

Поменута фотографија, као и још неколико насталих на истом месту истога дана, до данас се везује за Јасеновац. Тако на пример, у споменици Вечан помен – Јасеновац мјесто натопљено крвљу невиних (Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, Београд 1991, 104/105) пише: „Препознавање жртава – последњих мученика из Јасеновачког логора смрти, који су 1945. убијени и бачени у реку Саву. Тела ових жртава усташког злочина геноцида су извађена из реке код Сиска, априла 1945. (Фото-архива Војног музеја у Београду)“. Добар познавалац географије зна да је Сисак узводно у односу на Јасеновац.

Узгред, сам догађај страдања у Сиску је још увек споран јер постоје две верзије: усташка о партизанском злочину и партизанска о усташком злочину! Прва верзија настала је сутрадан по уласку партизана у тај град и говори о њиховом злочину. Друга верзија је настала тек 19. маја и говори о усташком злочину. Мада није утврђено која је верзија тачна, једно је, ипак, сигурно: фотографија је аутентична и веродостојна!

Није спорнa ни аутентичност нити веродостојност и у следећем примеру:

Једна од најпознатијих и најчешће објављиваних уз текстове о страдању припадника српског народа представља она на којој је забележен тренутак непосредно пред клање над широком јамом једног несрећника. Спорна је пропратна легенда. На оригиналном примерку (који се чува у Хрватском државном архиву) пише: „Ustaše kolju nad jamom – skupnom grobnicom“.

У књизи Prva godina Narodno-oslobodilačkog rata na području Karlovca Korduna Gline Like Gorskog kotara Pokupja i Žumberka (Karlovac 1971) испод фотографије пише: „Ustaška zvjerstva u Lici, 1942“.

Милан Булајић, правник по струци, уз поменуту фотографију написао je (Suđenje Andriji Artukoviću i ustaški zločin genocida, 2, Beograd 1988, 128/129): „Ustaški koljači spremaju se da ubiju jednog zatočenika u Jasenovcu 1942“.

Антун Милетић (Koncentracioni logor Jasenovac, I, Beograd 1986, 107) написао је: „Jasenovačke ustaše na delu“.

У пропратној публикацији уз изложбу „Јасеновац – систем усташких логора смрти“ Музеја Војводине и Музеја жртава геноцида из 1994. године писало је: „U leto 1941. jame u Istočnoj Hercegovini su napunjene hiljadama pobijenih Srba“!

Нешто конкретнија легенда написана је у књизи Владимира Дедијера и Антуна Милетића Против заборава и табуа, Сарајево 1991, 405: „Масовне покоље у Херцеговини усташе су извршиле у јуну 1941“!

И тако даље, у недоглед…

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Противу заборава

Tags: , , ,

5 replies

  1. Овај је продао душу непомјанику.

  2. Поздрављам чланак г. Вељка Ђурића Мишине.

    Чланак носи једноставну поруку :
    Фотографија која се у разним временима и у разним медијима појавила са шест-седам различитих легенди губи сваку веродостојност.

    Слично је и са бројем жртава.
    Многи људи су штампали чланке у којима су наводили број жртава у Јасеновцу : 80 000, 200 000, 300 000, 400 000, 700 000 . . . Боље би било да су ћутали.

  3. Чим усташофил (@Деда Ђоле) нешто поздравља значи да ствар смрди за Србе. Али да в.д. директора Музеја Геноцида релативизира злочин усташке државе, фокусиран на систематско физичко масовно истребљења србског народа, и доводи га у исту раван са непоузданим или контрадикторним текстом испод неколико фотографија, је нечувено. Најстрашнији злочини Другог Рата почињени против мог народа нису само ”тема” за историчаре, него је то крв наших баба, деда, тетака и стричева које никада нисмо упознали, нити они нас. То су искасапљена тела деце и жена, разбијене лобање стараца и старица, наших предака и наших рођака… Увредљива је надувеност са којом ВЂМ дисквалификује ”стоматологе и инжењере” оспоравајући им чак и то што само говоре о злочинима а нису историчари! Дакле да сви заћутимо, док се историчари договоре!? Крв стотина хиљада Срба побијених на најмонструознији начин од усташке руке, ври и вапије пред Господом, без обзира на наше ћутање, или неспособност да их тачно избројимо. Трагедија мог народа није само у броју страдалих (који је огроман, био он триста хиљада или милион) него и у нашој немоћи, незнању, аљкавости, кукавичлуку и којечему другом који су нас спречили да се достојно односимо према њима, али тиме и према нама самима и нашим потомцима. И због тога смо само играчке у рукама наших непријатеља који су нас (опет) поразили и поробили, па више и не знају шта са нама даље, него се попишавају по нама преко курветина у црном и хиљада других сорошевски финансираних сподоба. А као микро реплика истих, овде на СС имамо усташофила који не пропушта прилику да проспе свој вербални отров. Не верујем да је (и он) плаћен, мора да то ради из тврдог убеђења да је у праву.

  4. Већ скоро годину дана повремено се састаје мешовита српско-хрватска комисија која испитује живот и дело кардинала Степинца. Тој комисији су веома важни веродостојни аутентични документи, које помиње г. Мишина.

    Нажалост њих има врло мало. Недавно смо имали прилику да у галерији САНУ видимо неке од њих, као на пр :

    – Потврду котарске области у Костајници да је Јаковљевић Љубан, ратар, рођен 1912 год, пријавио своју одлуку о пријелазу са православне на римо-католичку вјероисповест.

    – Овлашћење надбискупског духовног стола у Загребу да се Борислав Видовић прими у крило римокатоличка цркве.

    – Уредовна свједоџба Обћинског поглаварства из Дубице којом се потврђује да Милош и Милева Петровић, као и Стеван и Мара, могу без запријеке прећи са грчкоисточне на римокатоличку вјеру.

  5. ES WIRD BEKANNT GEGEBEN!!! – „SS“
    SPREMNI ZA DOM!!! – „U“
    Подсећање за @Deda Djoleta

    СРБСКИ ФБ РЕПОРТЕР
    ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ… Василије од Семберије
    Posted by fbr / In MAIL – RSS FEED, Василије од Семберије, ИЗДВАЈАМО,
    Миодраг Новаковић, поезија / October 6, 2013
    ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ
    ******
    ДРАГИ МОЈИ СРПСКИ ОСНОВЦИ,
    ЗНАТЕ ЛИ ГДЕ СУ ПРЕБИЛОВЦИ,
    И ЈЕЗИВЕ ЈАМЕ ХЕРЦЕГОВАЧКЕ
    У КОЈЕ СУ СРБЕ БАЦАЛИ НА ГЛАВАЧКЕ.
    ОДВАЈАЛИ БЕБЕ ОД СИСЕ
    И СА МАЈКАМА БАЦАЛИ У АМБИСЕ.
    ДРАГИ МОЈИ СРПСКИ ОСНОВЦИ,
    СРЕДЊОШКОЛЦИ И ПОСТДИПЛОМЦИ,
    ЗНАТЕ ЛИ СРБИЈА НЕСРЕТНИЦА,
    КОЛИКО ЈЕ ИМАЛА СРЕБРЕНИЦА,
    ЗНАТЕ ЛИ НАЦИЈУ ВИШЕ КЛАНУ,
    НА ОВОМ КРВАВОМ БАЛКАНУ.
    УПАМТИТЕ ГРАДИШКЕ,ЈАСЕНОВЦЕ
    ЈАЈИНЦЕ И САЈМИШТА,
    УПАМТИТЕ СРПСКА ГУБИЛИШТА,
    АКО ЗАБОРАВИТЕ,
    КАО ДА НИЈЕ БИЛО НИШТА.
    И РАШИРЕНИХ РУКУ НА СВОЈИМ ВРАТИМА,
    ПОЛЕТИЋЕТЕ У ЗАГРЉАЈ СВОЈИМ ЏЕЛАТИМА.

    А ОНИ ЋЕ КАМЕ ИЗВУЋИ ИЗ ПОТАЈЕ,
    И НАШ ЋЕ ПОКОЉ ДА ТРАЈЕ И ТРАЈЕ.
    И СВАКА НОВА ПОКОЛЕЊА,
    КЛАЋЕ НАС ДО ИСТРЕБЉЕЊА.
    ********
    ПЕСНИК,,ВАСИЛИЈЕ ОД СЕМБЕРИЈЕ”
    ТУЖНА КОЛОНА…

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading