Никита Бондарев: Вучић је најбоље што Русија сада има на Балкану

У руској штампи се могу наћи различити погледи на то ко је заправо Александар Вучић и какву политику води према Русији, пише у свом коментару „Два програма и два лица А. Вучића” објављеном на руском сајту Фонда страшке културе др Никита Бондарев са факултета међународних односа Руског државног хуманитарног универзитета (РГГУ). Неко види Вучића као издајника вековног словенског братства, неко као новог Јосипа Броза, неко као диктатора који ће научити Србе шта је то толеранција и људска права на модеран европски начин итд. У руским медијима феномен Вучић остаје загонетка, сматра Бондарев и „све због тога што се у српском председнику комбинују два политичка програма”

Илустрација: Катарина Лане

26. јун 2017. Руска реч

Руског политиколога међутим не чуди то што се Вучић наизменице представља као евроинтегратор и као русофил и традиционалиста, већ то што сам Вучић као да не сматра да је то чудно.

„Ја понекад мислим да је Александар Вучић једноставно син свог народа. Према подацима с краја 2016. године 88% становништва Србије је против учлањења у НАТО, а истовремено 47% за улазак у ЕУ. Притом патриотски део српске елите одлично схвата да Србију неће пустити у ЕУ заобилазећи НАТО: судбина Црне Горе је томе пример. Противречности друштвених расположења су чињеница српског живота”, пише Бондарев.

Српски бирач ће раније или касније схватити да је за улазак у ЕУ потребно не само ући у НАТО, не само признати независност Косова, већ се покајати за „великосрпску хегемонију“, преиспитати своју историју последњих 30 година и наситити се антисрпском пропагандом из времена распада Југославије – односно признати да су Срби криви за све трагедије на Балкану, а Хрвати и босански муслимани – жртве српских шовиниста, сматра Никита Бондарев.

Али руски историчар наглашава да је сада за њега важније да схвати однос Александра Вучића према Русији: да ли је српски председник русофил или није? И како да Русија поступа са тако необичном политичком фигуром? На прво питање Бондарев сам себи одговара: Вучић јесте русофил, али викенд русофил.

„Александар Вучић припада оним русофилима који заиста воле Русију, руску културу, књижевност и уметност. Он је поново почео да учи руски језик који није добро научио у школи и постиже успех у томе. Деца Вучића уче у школи при руској амбасади, на руском језику.”

„Међутим, викенд пролази и српски председник се враћа на посао, седа за сто испред заставе ЕУ и почиње да ‘евроинтегрише’, и ради то до краја радне недеље.”

ЦЕО ТЕКСТ ПРОЧИТАЈТЕ НА САЈТУ РУСКЕ РЕЧИ



Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Бондарев: “Вучић је најбоље што Русија сада има на Балкану”. Па, када – и ако је тако – онда рецимо и ово: “Према `свецу` и тропар”. А оно “светац” за постсовјетију нисам случајно ставио под знак навода.

  2. Pitam se pitam da li je ova trans-ideološka osoba, najgora vrsta ateiste, ne sada, nego da li će ona i ubuduće biti najbolje što će Rusija imati na Balkanu?

    #ihtanemojtekasti

  3. А када се сетим да је некада на челу Рисија стајао Решетњиков. Очито да је слабо умео да пробере кадрове за Србију/Балкан. Руска мека немоћ.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading