Војислав М. Станојчић: Ријалити у Палати „Србија” или Устоличење првог српског фараона

Улазак на инаугурацију као улазак у ријалити (Фото: Александар Димитријевић /Noizz.rs)

Угледне и мање угледне званице отишле су као што су и дошле, а ми смо остали са „малим Алеком“. Који нам, са све мање увијања, наговештава промену преамбуле Устава и признавање Косова, јер су западне газде много нестрпљиве што се ствар око окончања договора са Приштином толико отегла

После велике и непријављене своте новца коју је слупао током своје председничке кампање, „мали Алек“ је, задовољавајући своју нарцисоидност, Србији приредио још једну велику представу кича, а уз очигледно огромне трошкове.

Скуп поводом његовог устоличења за председника Републике, коме је, како наводе медији, присуствовало преко 6.000 званица, очигледно је организован по систему „нек кошта колико кошта само да нам се читав свет диви”. А тај свет, ако је уопште приметио шта се дешава, вероватно не може чудом да се начуди одакле малој и сиромашној Србији, тачније њеном владаоцу, пада на памет да се на фараонски начин такмичи са највећим земљама света.

Међутим, како рече овом приликом мађарски председник Виктор Орбан, њему нису потребни савети. Што је и тачно. Ако се изузму западни налогодавци које слуша без поговора и са усхићењем, он никога не слуша – јер је уверен како све најбоље зна, а да свако ко мисли друкчије од њега заправо мрзи Србију, јер је он читав свој живот, како скромно говори о себи у свакој згодној прилици, посветио напретку наше земље.

Нада Мацура обучена слојевито (Фото: Фејсбук)

Пријему одржаном у част преузимања дужности председника, сем највиших званичника из Аустрије, Мађарске и држава насталих на територији бивше Југославије, присуствовали су углавном њихови заменици или изасланици. Тако је, рецимо, Велику Британију представљао њен београдски амбасадор, а Сједињене Америчке Државе надзорник за Балкан, што бисе могло објаснити и ставом ових земаља према „малом Алеку“, његовој инаугурацији а и Србији у исто време.

Уважени гости имали су прилику да се на изложби приређеној у салонима Палате „Србија” кроз различите експонате упознају у са историјом наше земље. Тако су, рецимо, могли и да виде како је изгледала оригинална соба Николе Тесле која је за ову прилику позајмљена из Астане – те се и по томе јасно види да за ову прилику новац није нешто на чему се штедело.

Александар Вучић са супругом (Фото: Тања Валич/Танјуг)

Председник је заједно са супругом, сат и по примао честитања званица, а затим им је прочитао говор припремљен за ову прилику. Најпре је поздравио пријатеље из иностранства, али, пре свих, грађане Србије, а затим поручио како Србија треба да престане да ратује и када не мора (шта ли му то значи?) и да почне да учи да ради (што је занимљива порука оним обесправљеним људима који раде по десетак сати дневно, и то често „на црно”)

„Митови су нам стварност”, наставио је своје празнословље, „и то у толикој мери да нам будућност изгледа као нешто сасвим непотребно а ‘сутра’ нам је најстрашнија реч јер бисмо заувек живели у оном јуче, пошто са оним данас не знамо шта да радимо”.

Угледне званице (Извор: Б92)

Угледне и мање угледне званице отишле су као што су и дошле, а ми смо остали са „малим Алеком“. Који нам, са све мање увијања, наговештава промену преамбуле Устава и признавање Косова, јер су западне газде много нестрпљиве што се ствар око окончања договора са Приштином толико отегла.

А како је број „аминаша“ у Народној скупштини више него довољан, не треба много нагађати хоће ли се и ова прича завршити по мери Запада.

П. С.  Утиску ријалити програма додатно је допринео несуђени председник Владе – у слободном времену певач на званичним вечерама – Ивица Дачић. Само је овога пута променио репертоар: уместо очекиване „Миљацке“ извео је „О, соле мио“, ваљда да нагласи међународни карактер скупа.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Судбина као политика

Tags: , ,

3 replies

  1. Јел не ваља бели брус на црвену хаљину?
    Ал је нерпијатно овом кинеском амбасадору.

  2. Цитирам текст из данашње ПОЛИТИКЕ :

    ” ДУБРОВНИК – Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приредила је данас радни ручак председнику Србије Александру Вучићу одмах по његовом доласку у Дубровник . . . где су разговарали о билатералним односима и економској сарадњи две земље. ”

    Веома ме радује што се Аца и Колинда све чешће виђају и негују пријатељски однос. Лично бих волео да тај однос буде продубљен, проширен и учвршћен присуством кумова Бакира и Мила.

    Тај однос би нам обезбедио мир и стабилност, а можда и више.

  3. Коментар као да је прави, недеља 02. јул 2017.
     Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је након избора председника Александра Вучића за председника Србије напокон добила саговорника са којим може разговарати и решавати и најинтимније хрватско-српске проблеме. Председник Александар Вучић је подвукао да ће се у томе циљу њих двоје састајати викендом у вили бана Јелачића у Суботици коју Србија намерава да обнови и преуреди.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading