Православље и мода: У Москви отворена прва продавница православне одеће

Ко купује православно одело и по чему се оно разликује од уобичајене одеће? 

Продавнице су добиле назив по Пушкиновој причи. (Илустрација: Прес-фото)

Прва продавница православног женског одела недавно је отворена у центру Москве. Она је део малог „ланца“ продавница које такође постоје у Санкт Петербургу и Јекатеринбургу. Назив су добиле по Пушкиновој причи, а муштерије нису само православне вернице, него и жене које воле лежеран и удобан стил облачења.

Неписана правила облачења

„У православљу не постоје строги канони али постоје неписана правила, и њих се придржавају сви који иду у цркву. Одело за цркву треба да буде скромно, без сувише упадљивих детаља. Колена и лактови треба да буду покривени, а жена треба да носи мараму“, прича Јелена Цоколова, једна од оснивачица мреже продавница православне одеће „Барышня-Крестьянка“ (име је дато по називу Пушкинове приче „Госпођица-сељанка“).

Илустрација: Прес-фото

На идеју да отворе овакву продавницу дошле су Јелена Цоколова и Јевгенија Карузина 2012. године. Оне су готово истовремено отишле на трудничко боловање и почеле да траже одело за крштење. „Испоставило се да није лако наћи одело за храм. Све је или сувише китњасто, или нису покривени лактови и колена“, каже Јелена Цоколова. „Због тога смо одлучиле да саме створимо колекцију одела за православне хришћанке“.

Јелена Цоколова и Јевгенија Карузина. (Илустрација: Прес-фото)

Сада су продавнице „Барышня-крестьянка“ отворене у Москви, Санкт Петербургу и Јекатеринбургу. У асортиману су дуге хаљине и подсукње, блузе и мараме. У понуди су и венчанице за оне којима не одговара сувише отворени крој. „Барышня-крестьянка“ шије хаљине од природних материјала за различите сезоне. Зими су у продаји модели од вуне, а лети од тањих материјала.

ЦЕО ТЕКСТ ПРОЧИТАЈТЕ НА САЈТУ РУСКЕ РЕЧИ



Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading