Ана Брнабић мандатар за састав нове Владе Србије

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић данас је предложио Ану Брнабић за мандатара који ће у наредном периоду бити на челу нове Владе Србије – 15. по реду од 1990. године, када је у Србију уведено вишестраначје.

Ана Брнабић (Фото: ЕПА/Коча Сулејмановић)

Уследиће процедура избора нове владе и премијера у Скупштини Србије, односно биће одржана седница на којој ће нови мандатар представити чланове свог кабинета и поднети експозе у коме ће изнети циљеве и програм владе.

Вучић је рекао да није било лако донети ту одлуку, те да то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу повререња грађана на изборима, имати значајнију углогу у влади.

Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе, рекао је председник Србије на прес конференцији.

Како је рекао, Брнабић га је обавестила да може да обезбеди већину посланика у парламенту за избор владе коју предлаже.

Вучић је истакао да је Брнабић вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу Србију.

Председник је објаснио да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу Члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа.

„Није било лако донети одлуку и донео сам је у складу са интересима Републике Србије, циљевима прокламованим, са идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре резултате, како за нашу земљу тако и грађане“, рекао је он.
Вучић је изразио уверење да је у наредном периоду важно обезбедити јачање угледа Србије у међународној заједници, како на западу, тако и истоку, у односима са ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, САД, арапским земљама и другим земљама.

„Србија мора слику о себи још више да поправи. Своју независност и сувереност никоме више не мора да доказује, али Србија заслужује још боље место и да грађани Србије буду још поноснији“, казао је председник.

Пред Србијом је, како је додао Вучић, даље јачање фискалне стабилности, односно да је неопходно да се сачува пуна дисциплина у трошењу новца, али и да грађани више осете до сада постигнуте резултате и успехе.
„Дошло је време, после тешких реформи које су донеле веома добре резултате, да грађани Србије боље и више осете напредак који смо остварили, а који ће на најбољи начин осетити повећањем плата у јавном сектору и пензија“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да будући премијер мора да допринесе даљем смањењу стопе незапослености, односно расту стопе запослености и подсетио да је пре пет година стопа незапослености износила 25,9 одсто, а да је данас између 13,5 и 15 одсто.

„Још нисмо задовољни и циљ нам је да спустимо ту стопу испод десет одсто“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је неопходно завршити објекте јавне намене, за које је покренуто јавних набавки за 297 објеката.

„Сигуран сам и да је у другим областима, попут здравства, неопходно много тога да се уради“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је неопходно да се обезбеди и континуитет у политици Владе Србије, јер Србија више није земља која води другачију политику из године у годину и да се мења како се то коме допадне.

Медији су протеклих месеци писали да је неколико имена у оптицају за новог премијера Србије, од Ивице Дачића, Ане Брнабић, али и Милоша Вучевића, Душана Вујовића и других.

Међутим, за разлику од тог питања, бар до данас у 18 сати, статистика је једина која је јасна нова влада биће 15. од увођења вишестраначја.

Претходне две владе, формиране у августу 2016. и априлу 2014. године водио је управо Вучић, што га уз Мирка Марјановића и Војислава Коштуницу сврстава међу оне који су узастопно два пута били на челу владе.

Од 2012. до 2014. године на челу Владе Србије био је лидер СПС Ивица Дачић, а Вучић је у тој влади био први потпредседник и, пре њене реконструкције, министар одбране.

У периоду од 2008. до 2012. године владом је руководио Мирко Цветковић, а та влада, коју је предводила ДС, је једина која је после 2000. године опстала цео мандат, односно четири године.

Од 2004. до 2007. године владу је у два мандата водио Војислав Коштуница, док је од 2003. до 2004. године на челу Владе Србије био Зоран Живковић.

Он је на месту првог човека владе дошао после убиства премијера Зорана Ђинђића, који је владу водио у периоду од 2001. до 2003. године.

Крајем 2000. године, после петооктобарских промена, Србија добија прелазну републичку владу на челу са социјалистом Миломиром Минићем (2000. до 2001. године).

Када је у питању период од 1990. до 2000. године, на челу републичких влада били су Драгутин Зеленовић (1991), који је водио прву владу после распада СФРЈ, Радоман Божовић (1991-1993), Никола Шаиновић (1993-1994) и Мирко Марјановић (1994-2000) у два мандата.

Према Уставу и законима Србије, Влада Србије је носилац извршне власти у земљи. Надлежности владе су да утврђује и води политику, извршава законе и друге опште акте Скупштине Србије, доноси уредбе и друге опште акте ради извршавања закона, предлаже Скупштини законе и друге опште акте и даје мишљење када их поднесе други предлагач, усмерава и усклађује рад органа државне управе.

Владу чине председник владе, један или висе потпредседника и министри. Председник владе води и усмерава рад владе, стара се о уједначеном политичком деловању владе, усклађује рад чланова владе и представља владу. Министри су за свој рад и за стање у областима из делокруга министарстава одговорни председнику владе, влади и Скупштини Србије.

„Зато је Србија обезбедила поштовање са свих страна света и зато људи могу да очекују бољи живот него што су имали до данас“, рекао је Вучић.

Брнабић креће у писање експозеа, влада са још два ресора

Мандатарка нове владе Ана Брнабић у наредним данима разговараће са политичким актерима о саставу нове владе, али је већ сада извесно да ће, судећи по речима председника Србије Александра Вучића који јој је данас поверио мандат, да ће њен кабинет имати два ресора више.

Влада, коју ће водити прва жена премијер у Србији и прва премијерка на Балкану, требало би да буде изгласана пре 23. јуна, односно инаугурације председника Републике, а за то је потребно да већина од 250 посланика свој глас да Ани Брнабић и њеном кабинету.

Као једно од нових министарстава помиње се оно за екологију, а друго је непознаница, као и то да ли ће мандатарка остати и министар за државну управу и локалну самоуправу.

Костур владе, како је рекао шеф државе, остаје исти.

Значајније учешће у влади добиће, како је најавио Вучић, имати СПС.

Регион: Балкан добио прву геј премијерку, иначе експерта

Медији у региону јављају да је председник Србије Александар Вучић поверио мандат за састав нове владе министарки Ани Брнабић наводећи да је Балкан добио прву геј премијерку, која је својевремено добила подршку стручне јавности као министарка.

Хрватски медији уз то истичу и да је Брнабићева пореклом из Хрватске.

„Признаје да је хомосексуалка, пореклом је из Хрватске“, пише Јутарњи лист уз напомену да је реч о једној од најуспешнијих министарки у годину дана старој Вучићевој влади која је у том раздобљу осигурала да грађани могу на једном шалтеру добити све потребне документе.

Брнабић је, како се наводи, посебна по неколико аспеката јер, као прво, није чланица владајуће Српске напредне странке (СНС) ,већ је у влади била као нестраначка особа. По оцени Јутарњег, Вучић се на то одлучио и да би онемогућио било какву борбу за наслеђе у странци.

„Као друго, она је хомосексуалка и то није крила. Српска православна црква (СПЦ) се некако помирила с тиме да буде у влади као министарка, али да преузме мјесто првог министра, то СПЦ-у никако није ишло под кожу“.

И коначно, Брнабић је пореклом из Хрватске, из Старе Башке на о Крку где се њена породица спомиње у црквеним књигама још 1673. године, наводи лист и додаје да је Брнабић ипак рођена у Београду а да се школовала у САД.

Индекс.хр наводи да је Бранабић, актуелна министарка државне управе широј јавности позната као прва српска министарка која је јавно признала да је геј и подсећа да ју је актуелни премијер Вучић хвалио још прошле године, рекавши да она има изванредну енергију.

И Хина наводи да је Брнабићева постала министарка државне управе и локалне самоуправе као нестраначка личност и да је Вучић досада више пута похвалио њезине резултате, напомињући да је да је пореклом са Крка а рођена у Београду.

Хрватски Н1 јавља да су све странке владајуће коалиције најавиле су да ће у Скупштини Србије поџати Вуцицев приједлог и да ће Брнабић бити прва жена и прва декларисана ЛГБТ особа на челу српске владе.

Реч је о министарки јавне управе која има дугогодишње искуство у руковођењу пројектима и која је радила на УСАИД-овом пројекту реформе државне управе у Румунији, подсећа хрватски Н1

„Брнабић је прва балканска геј премијерка“, јавио је РТЦГ уз напомену да је она 15. мандатар по реду од 1990. године када је у Србији уведено вишестраначје.

Црногорска телевизија додаје да је Вучић најавио да је у наредном периоду важно обезбедити даље јачање међународног угледа како на Западу тако и на Истоку, на путу ка ЕУ, са Руском Федерацијом, Кином…

Црногорска телевизија цитира и Брнабићеву која је истакла је „свесна сам одговорности коју преузима јер треба да наследи правог лидера, као и обавеза према грађанима који очекују да резултате рада Владе осете кроз бољи квалитет живота“.

Црногорски портал ЦДМ подсећа да је још када је Брнабићеву Вучић предложио за министарку државне управе и локалне самоуправе у први план избила је њена сексуална оријентација, па су чак и светски медији јавили да је то „апсолутна новина у конзервативној балканској земљи“.

„Њен избор наишао је на одобравање стручне јавности и истовремено, према оценама бројних свјетских медија, показао приврженост Србије европским вриједностима када је ријеч о положају ЛГБТ заједнице“, наводи портал.

РТРС јавља да је Брнабићева захвалила председнику на указаном поверењу да води Владу Србије и настави реформе са несмањеном посвећеношћу и снагом и подсећа да важну фазу у њеној пословној биографији представља ангажман у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Клиx.ба јавља да је Ана Брнабић нова премијерка Републике Србије, односно једини кандидат за ту позицију пред Скупштином Србије, а да је реч о актуелној министарки државне управе и првој хомосексуално оријентисаној министарки.

„Вучић пресекао – Ана Брнабић нови српски премијер“, јавила је МиА, позивајући се на српске медије.

(Танјуг/РТВ, 15. 6. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading