Архиепископ атински Јероним: Желе да нас униште

Архиепископ Атински Јероним дао је обиман интервју пред Васкрс. Агенција Agionоros преноси најважније делове изјаве поглавара Јеладске Цркве. 

Архиепископ атински Јероним

О променама грчког Устава, којима се смањују права Цркве

Ми се ничега не бојимо. Грчка Црква је живела и без устава и државне регулације, живела је у катакомбама, преживела је мучеништво, процват Византије и 400 година турског ропства. Једино што желим да истакнем јесте да су, после формирања савремене независне Грчке, све тешкоће у односима између Цркве и државе биле изазване утицајем и деловањем Запада.

О подели Цркве и државе

Ми се не противимо разграничењу функција Цркве и државе. Али ако смо ми разграничили надлежности, зашто се онда од Цркве отима њена имовина, када год је то властима мило? Зашто се у живот Цркве меша Влада, постулирајући своје комунистичке „леве“ идеале, све време подвлачећи да са Црквом нема ништа заједничког?

Зашто држава школује свештенике? Нека нам дају слободу да се сами бавимо духовним образовањем.

Да ли Ви себи можете да представите министра, који би се осмелио да учи грчке муслимане како да тумаче Куран? Или учио католике како да тумаче Свето Писмо? Или како издаје наређења Јеврејима?

Само од нас, православних Грка, захтевају да ћутимо. А они, који припадају верским мањинама, имају право да говоре све што им је воља и држава обраћа пажњу на све њихове прохтеве. Ми трпимо толики притисак, против нас се води толики рат, да ми осећамо да они желе да нас униште.

О наметању пореза Цркви

Гуше нас порезима. Нарочито наше манастире. Црква покушава да уз помоћ зајмова омогући своје функционисање, али не знам колико још можемо да издржимо. Црква је доведена на ивицу егзистенције, као и сви остали Грци.

О изградњи џамије у Атини

Позивам да се не предузимају несмотрене одлуке и да се не жури са изградњом џамије. Мигранти треба да осете нашу љубав и гостопримство, али ово није њихова отаџбина, они морају да разумеју да је њихово коначно одредиште већ одређено – то је њихова сопствена отаџбина.

С руског Александар Ђокић

(Православие.ру, 13. 4. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading