Руски патријарх верује у могућност уједињења хришћана различитих конфесија

До уједињења цркава може доћи само ако „Дух Свети поново уједини све оне који исповедају име Христово”, рекао је руски патријарх

Патријарх московски и целе Русије Кирил верује да у будућности може доћи до уједињења хришћана различитих конфесија.

„Данас смо још увек подељени, јер нам богословски проблеми који потичу из древних времена не омогућавају да се ујединимо”, рекао је патријарх у недељу у Храму Христа Спаситеља у Москви, где је служио литургију поред моштију Николаја Чудотворца, које су по први пут донете у Русију из Италије, преноси РИА Новости.

Како је истакао поглавар руске цркве, до уједињења хришћана не може доћи „њиховим напорима, некаквим црквено-дипломатским потезима, богословским договорима, већ само ако Дух Свети поново уједини све оне који исповедају име Христово”.

„Верујемо да свети Николај који слуша молитве хришћана Истока и Запада стоји пред Господом и, између осталог, моли од њега да се цркве уједине”, изјавио је он.

„Нека Господ чува хришћане Истока и Запада и помаже им на сложеним историјским путевима”, додао је руски патријарх.

(Руска реч, 22. 5. 2017)

У Москви се моштима светог Николе поклонило око 25 хиљада верника

Јуче су у Русију из Италије стигле мошти Николе Чудотворца.

У понедељак се у храму Хрита Спаситеља у Москви моштима светог Николе Чудотворца поклонило око 25 хиљада људи, саопштила је градска полиција.

Према подацима МУП-а, до 21:30 по московском времену храм је посетило 25 хиљада људи, преноси „Взгляд”.

Јуче су у Русију из Италије стигле мошти Николе Чудотворца, једног од светитеља који се највише поштује у православној цркви.

(Руска реч, 22. 5. 2017)

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текстова без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.



Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , ,

4 replies

  1. Није најпријатнија ова вест. Хришћане (конкретно Православне и Римокатолике) не деле само богословске разлике и тумачења него десет векова дивергенције у црквеној пракси и примени начела духовног живота. Римокатолици су увели низ новотарија насупрот Јеванђељу и учењу Светих Отаца унаказивши Лик Христов. Треба само погледати ко су људи које РКЦ проглашава за свете и која су њихова учења па увидети огромну разлику у садржају духовности присутне у РКЦ насупрот Православљу и његовој непрекинутој живој вези са пуноћом светоотачког предања. За надати се је да је ова изјава Патријарха више у домену дипломатије (која може бити од маргиналне користи), али да је о ”јединству” тешко и започети разговарати. А да ”Дух Свети поново уједини све оне који исповедају име Христово” је могуће само ако то исповедање буде у Истини. Тим самим, како год да се усагласе разнородне конфесије, њихово уједињење у Истини је начелно немогуће, осим кроз аутентично покајање и враћање заблуделих на јеванђелске и светоотачке изворе. Нека би нам Господ помогао.

  2. До уједињења за сада неће доћи. Али, до дијалога, међусобног уважавања и поштовања (1), могло би да дође кад не би било задртих који су убеђени да ОНИ ЈЕДИНИ познају и поседују Истину. Задртих, који од других и другачијих траже да признају да су заблудели и да се покају.

    Ти задрти одржавају мржњу и подгревају сукобе између православних и католика, које смо ми на Балкану скупо платили. Које данас плаћају наша браћа Руси и Украјинци.

    (1) – као што то чине наше владике са оне стране Дрине

  3. @Деда Ђ(ав)оле

    Дошло време да усташки поклоник провоцира на ћирилици.

    Ми смо дакле скупо платили на Балкану због ”задртих” — интересантно би било идентификовати те ”задрте” због којих су поклане многе хиљаде само деце у тзв НДХ.

    Да нису дечица била задрта, или можда њихови родитељи, рођаци?

    Но, са усташама не вреди расправљати, јер је усташтво тешка болест првенствено духовна, где мржња потире сваки позитиван садржај свести и савести. Усташтво као духово/ментални феномен је производ деловања РКЦ у ком је Православље сатанизовано од стране сатански надахнутих. То није локална (хрватска) појава што се најбоље види у паралелној, новој историјској епохи у Украјини где је мржња против ”москаља” достигла застрашујући ниво. Ко пример, педесет мученика егзекутираних и изгорелих у Одеси 2014-те су сведоци пред Господом. Нама може послужити и видео.

    Линк постављам уз упозорење да је доказани извор немерљиве насладе за усташоиде и мрзитеље москаља, а следествено, и православља. Степен насладе код усташо-поклоника је толики да изазва оргазмичке конвулзије који могу бити животно опасни за пацове у људском облику.

    https://www.rt.com/news/156592-odessa-activists-burnt-alive/

  4. ”… који могу бити животно опасни за пацове у људском облику. ” Дакле, Деда уздржи се од искушења да погледаш.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading