Београд: Бернар Анри Леви добио торту у лице

Левичари прекинули говор Левија, погођен тортом у лице

Уз повике „Убицо напусти Београд” и „Овај гад се залагао за бомбардовање Југославије осам година пре интервенције НАТО”, троје левичара припадника СКОЈ-а, прекинула су данас обраћање француског филозофа Бернара Анрија Левија у Дворани Културног центра, после пројекције његовог филма „Пешмерга” у оквиру програма Белдокса.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Контроверзни француски филозоф је добио парче торте у лице неколико секунди након што је почео да говори публици која је видела филм.

Озбиљнији инцидент спречили су сниматељи различитих телевизија, који су задржали једног припадника СКОЈ-а, који је имао намеру физички да насрне на француског филозофа.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

На бини изнад места где је редитељ Горан Марковић имао намеру да разговара са Левијем о његовом филму, други младић је развио транспарент на коме је на енглеском писало „Бернар Леви подржава импријалистичка убиства”, у потпису СКОЈ и срп и чекић.

За све време инцидента два полицајца су била изван сале, на улазу у Културни центар Београда.

Публика је извела младиће из сале, из повике „Ко сте ви да прекидате културни догађај у сред Београда”.

Фото: З. Јовановић

Леви је у току инцидента говорио да је ово што се догађа фашистички чин

После инцидента, Леви се вратио у салу, захвалио публици што је гледала његов филм и казао да се Србија није променила колико су се надали њени пријатељи.

Фото: З. Јовановић

„Демократија још није победила у Београду. Истину не желе сви да чују у овом граду. Живела Европа и живела демократска Србија у Европској унији. Поносан сам што данас пред вама браним тековине антифашизма у Европи”, казао је Леви.

(Танјуг/Политика, 10. 5. 2017)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. С обзиром да сам исписник ове барабе, сећам га се како је, као млађани екстремни левичар, својевремено за ревером носио Мао Це Дунгову Црвену књижицу!
    Хвала младим скојевцима!
    Баш су ми улепшали дан!
    Штета само што промашише онолику главуџу (Бео)граЏанина Марковића!
    Но биће још прилика!

  2. Добро су га спичили 🙂

  3. Леви је био и са Туђмановим пријатељем, некадашњим “солжењициновцем” Аланом Финкелкраотом и на шетњи током Видовданског протеста 1992, а онда су одржали придику нама побуњеним студентима у препуној Сали хероја на Филолошком факултету. Леви је био страшно агресиван, тврдио је како је за нас Босна исто што је и за Французе био Алжир. То је изазвало талас негодовања студената који су излазили за говорницу побијајући га. Борка Павићевић, тадашњи Горан Марковић, је скакала и урликала: ШТА ВАМ ЈЕ; СТОКО ЈЕДНА; ЗНАТЕ ЛИ КО ЈЕ ОН?

    Сјећам се да сам хтио да га питам да ли је чуо за Ива Андрића?

    Једини поштен осврт на ово дешавање објавио је у НИНу 1992. покојни новинар Политике Владимир Стефановић.

    Леви је био један од главних твораца “сарајевског мултинационалног наратива” и његове пропаганде, не само у Француској. Заиста се још тада залагао за бомбардовање Срба, али је тадашњи предсједник Франсоа Митеран, под утицајем старих официра, генерал Пјер Галоа, и старих социјалиста, дао ријеч да док је он предсједник нико не смије да бомбардује Србе. Митеран је примио Левиа, који служи за спрдњу правим француским филозофима, Пјер Бурдије и Мишел Фуко су направили “типологије ангажованих интелектуалаца” служећи се профилом БАЛ-а (Левијеви иницијали), али има сталне рубрике у свим водећим мејнстрим листовима. Послије тог и сусрета са другомишљеницима, Митеран је у критичном тренутку отишао у Сарајево и показао да је мировна мисија могућна…послије је дошао Холбрук и са њим – Ширак. Младићево узимање француских талаца и њихово распоређивање у зонама које је НАТО хтио да бомбардује, било је логично са становишта одбране, али заиста супротно међународном ратном праву.

    Они који сада праве, с разлогом добрим разумије се, накнадни “фронт против бомбардовања”, треба, поред ових, да буду свјесни и чињенице да је НАТО бомбардовање Републике Српске, прву “интервенцију” овог пакта, поздравила “Политика” у уводнику главног и одговорног уредника Хаџи Драгана Антића.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading