Александар Лазић: Одговор Русу загледаном у Словенију

Поводом текста Сергеја Правосудова „Нико до самих Срба неће учинити Србију богатијом”

Први пут објављено 29. 4. 2017.

Александар Лазић

Верујем да нисам једини кога је одушевило име сајта Самовар-њуз: заправо одавно не видех тако добро именовање пројекта. Е, колико ме је то орасположило, толико ме је сневеселио први текст са Самовара који смо пренели – реч је о жалосном уратку (тако!) г. Сергеја Правосудова, једног од наше руске браће, формацијски распоређеном око Гаспрома/НИС-а. Дакле, примити к знању да драги Правосудов не може да се вади да „није упознат са ситуацијом“ у Србији.

Читајући његове хвалоспеве (ух!) Словенији и њеној „успешној независности“ – равно самохвали „његовог“ Гаспрома и НИС-а – упитао сам се да ли би њему и осталој руској браћи пријало да им исповртим колико је већи нпр. немачки национални доходак од руског? О томе како је уздизао визионарство Турске (и Турски ток) могу само да му цитирам владику Рада (за кога се надам да је чуо, мада тај Србин није био проф. економије): „Нико крупно ка Турчин не лаже!“ Или, парафразираним речима мог познаника, „од Турака је погубније савезнике тешко наћи“! Аферим, и срећно вам било, драги Сергеј!

Могуће је да је (и код мене) мало подигнута „радна температура“, јер су нам управо „ослободили“ Харадинаја, Македонија гори а Црна Гора, српска Спарта, улази у НАТО! (Да ли би Сергеј волео да му честитамо ово потоње, тај велики успех спољне политике Русије на Балкану?!) И, у том трену, брат Сергеј пише о економији, вредноћи Словенаца и руским улагањима у Србију. Ономад нам је рекао да не очекујемо финансијску помоћ од Русије (као да ми сами нисмо знали да Русија не штампа доларе?) – фантастична идеја у ситуацији док Запад купује у Србији и оно што јесте и оно што није на продају. Да се разумемо – не тражимо ми да будемо ничији плаћеници, али неко мора да овде уложи макар минималан новац да би Идеја опстала. Сорос „штампа доларе“, да одемо сви код њега на појило, нама предраги (што би рекао владика Раде) Сергеј?!

Сергеј Правосудов у Београду 2014. године

Ван економије, Сергеј П. (исправно) закључује да „садашње руководство Србије врло подсећа на оно украјинско из периода 1991-2013. године“. Ако је тако, шта је онда требало председнику г. Правосудова (а велики број Срба би волео и да је наш председник!) да, само неколико дана пред изборе, прима тог Укра на месту нашег премијера/председника, нескривено му дајући ветар у западна леђа?

Већ кад сам се био расписао, присетих се да сам једном руском брату (загледаном у Лондон) раније отписао. Можда је све ово горе било сувишно, склон сам да поверујем да је требало само да ставим напомену „од Руса загледаних у Лондон гори су само Руси загледани у Словенију“ и објавим доњи текст:

Александар Лазић: Бескрајни плави круг, и у њему Русија

Први пут објављено 5. 12. 2015.

Док неко не јави Русима да смо „њихови“, да искористимо овај ветар у леђа и мало критикујемо руску браћу, то јест једног од њих „за нас задужених“. Руководилац Балканског одељења руског Института за стратешка истраживања (РИСИ), др Никита Бондарев, прво је у latiničnom dodatku Nedeljnika устврдио да „Срби слабо разумеју данашњу Русију“, а онда се у другом наставку правдао како га српски русофили нису добро разумели и да су га „браћа Срби оптужили да жели да им отме гусле“. Тачно је да је у почетном тексту др Бондарев гусле означио као „црногорски инструмент“, што би било отприлике кад бих ја њему рекао да је Русија крштена 988. године у Украјини. (Не бих да идем тако далеко да помислим да то за њега не би била увреда.)

Дакле, не стоји то да су српске гусле црногорске – али то је најмањи проблем, макар како то ја видим. Основни проблем је што брат Бондарев нама попут западног јапија прича о „апдејтовању односа“, или – како би то рекла једна паметна Српкиња скроз наклоњена Русима – „не дозвољавам да ми лекције држе Руси загледани у Лондон“. Ако је тачно – а јесте – да Руси не могу бити већи Срби од нас Срба, онда је истинито и да нама нису потребни Руси који су већи Западњаци од Западњака. Или речима једног коментатора са Стања ствари, ако је тако онда ћемо „пре ми морати њих да спасавамо од погубног утицаја Запада него они нас“.

Никита Бондарев

На крају, добро је што др Бондарев познаје српску кинематографију, али не може се однос Срба према Русији разумети кроз досетке из Кустуричиних филмова, ма колико они били добри. (Било би то исто као кад бих ја покушавао да појмим Русију преко филма „Левијатан“ а не кроз Достојевског.) Ако хоће истински да проба да схвати наш однос према Русији, драги брат Бондарев мора да крене од оног мистичног „бескрајног плавог круга, и звезде у њему“, које маестрално описује – и неколико пута понавља – Црњански у Сеобама: „И док му се, у души, као у бескрајном кругу, једнако понављаху мисли о одласку, о одласку некуд, у Русију, над којом се у очајању, изнемогао, после толико месеци тумарања, и патње био наднео, дотле му је, заспалом први пут опет код куће, у телу дрхтало, као нека звезда, последње зрно некадање младости. Оно га је задржало очајног, замуклог, сулудог већ од патње и туге, међу тим баруштинама и водама, што се испараваху над земљом, коју је од милоште звао Новом Сербиом.“

Преведено на мање мистичан али и даље не до краја разумом схватљив говор – да би неки човек (или сајт!) био довољно српски он мора бити макар мало проруски. И ту, драги брате из Русије, ми не мислимо нити можемо – да парафразирам почившег С. Милошевића – ишта да „апдејтујемо“!



Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

12 replies

  1. Како каже наша народна “поштеном – доста”!

    P.S. Како може Рус да буде већи Србин од Србина када је оригинални, читај заветни Србин, пасионар, по дефиницији већи Рус од Руса? – Никако. Изгледа да се многи Руси, који по својој плати брину српске бриге, већма друже и држе Срба који нису заветни па само повећавају у себи већ постојећу аберацију свести о стању ствари.

  2. Поред тога што су управо „ослободили“ Харадинаја, што Македонија гори а Црна Гора улази у НАТО (велики успех спољне политике Русије на Балкану), што је Путин само неколико дана пред изборе примио тог Укра на месту нашег премијера/председника, нескривено му дајући ветар у западна леђа – Казахстан и Украјина прелазе на латиницу, Белорусија је све ближа Немачкој, Турска је све ближа САД. Да ли Русија све то ради да би Гаспром и даље продавао нафту и гас Немцима, да би Сбербанка преузела Агрокор – да би онда, као и у Србији, користила латиницу у свом пословању, или, да би као НИС-Гаспромњефт финасирали Б92…

    Ево још једног примера како раде Руси. Гаспром је главни спонзор ФК Црвена Звезда, без тог новца клуб би се угасио. Клуб воде браћа Вучићи преко Терзића. Терзића нико не жели у Звезди, осим Вучића, а он га жели јер му је то тражио Мило Ђукановић. Дакле, Терзић је кадар Мила Ђукановића и Вучића, а Гаспром и даље даје новац Звезди, не тражи да се изабере неко други уместо Терзића. А имају ту моћ и могу то да траже, без њихових пара нема Звезде.

    Да нема људи као што је Прилепин, могли би да питамо: Има ли Руса у Русији?

    14
  3. Спутњик се мрвицу поправио, а Руска реч је и даље на курсу 2-Србије, Хрватске, Словеније и Федерације. Такође и руске фирме по Србији, и шире.

  4. Да поменемо и инвалидску пензионерку са шифром, коју Гаспом-њефт, преко Вучића, држи у управном одбору за 6.000 еврова месечно!!!!

    13
  5. Све добро рече. Русима се свиђа Запад, можда мало више него што би требало; бојим се да је руска политика а посебно оно што се популарно зове мека моћ исувише оптерећена тим комплексом и да отуда лутају и немају појма шта хоће. Можда ни ми немамо али ми нисмо Русија па нам се мало лутања и одсуства визионарског духа можда може и опростити.

  6. Да нема људи као што је Прилепин, могли би да питамо: Има ли Руса у Русији?

    Прилепин је отишао за Донбас тако да је одговор негативан :Р

  7. Ако сам добро разумео Правосудова (који криво суди и пресуђује) он се залаже за неку политика типа “ако смо браћа нису нам кесе сестре”, и гура причу о профиту, економији, богатству и вредноћи…

    Па да он можда не предлаже и да се према Русији односимо искључиво “економски”, да гледамо само профит и сухи интерес као раз(браћа) Словенци?! Мислим да му не би било паметно да и ми који смо проруски орјентисани запитамо како су оно купили НИС:Као да су нам Словенци или по цени као да су нам најближа браћа?

  8. Скочих на сајт http://www.samovar-news.com/ чисто да видим о чему се ради.
    Чланци су на руском и просечном Русу треба да огаде све оне који су им природни савезници.
    Запитао бих се за кога тај Правосудов ради? Не мислим да треба трошити време на њега и са њим полемисати.

    P. S.
    Слично је у у српској мејнстрим штампи. Не памтим да сам икад прочитао нешто афирмативно о Русији и Русима. Такође, ништа лепо ни о Цркви. То су константе.

    11
  9. никола чуди ме да ви нисте обавештени да је гаспром преко кравченка и милера јавно пледирао рецимо против путина-овде против николића, а за тадића и слично. ако већ не чуди да и овде врви од криптокомуниста са ”ахам, слоба је био у праву” лудилом које нам само дубље копа раку, побогу њима је слоба највећи алиби са својим црвенилом-а ми као да желимо да се покопамо поново.

    5
    2
  10. Ако мала Србија може да има Другосрбијанце зашто и велика Русија не би могла имати Другорусијанце? Правосудов није Русија. Он је од оних људи који знају цену свачему, а вредност ничему.
    Његова прича о српском гасоводу без гаса подсећа на виц о Муји и Хаси у коме Мујо копа канал по тротоару, а Хасо иде за њим и затрпава. На питање шта то раде, обојица одговарају: “ко шиша Суљу што није поставио каблове”!
    Правосудов би да Србија изгради гасовод па онда да каже ко шиша Бугаре што им ујка Сем не да да пусте гас. Осим кад се упувају.

    10
    1
  11. Правдосудов лоше просуђује, али има времена, још је млад. Добро је да коментари стоје и да се подсетимо опасности које су висиле над главом руским земљама. Нити су Казахстан и Украјина прешли на латиницу (ево линка ка сајту владе: https://primeminister.kz/kz/government/composition ) нити се Белорусија приклонила Немачкој.

    5
    2
  12. @ Слободан Јанковић

    Није суштина у Правосудову, него у оном “Кривосудову” који је Правосудова и сличне – баш нама доделио. У најкраћем, када су ген. Решетњикова повукли одавде дошли смо до овога до чега смо дошли.

    Што рече Ј. Пономарјева, док није “преломила у мозгу” и прешла на резервни (Вучићев) положај у “Балканисту”:

    Мислим да Русија не посвећује довољну пажњу балканским просторима и то повлачење, које је, нажалост, почело још 1991. године, није у потпуности завршено. По многим питањима, може се рећи и да је руска балканска политика пропала, каже у интервјуу за „Геополитику“ др Јелена Пономарјева

    https://stanjestvari.com/2017/06/20/ponomarjeva-albanizacija/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading