Милана Бабић: Одговор С. Правосудову са прве линије фронта

Поводом текста Сергеја Правосудова „Нико до самих Срба неће учинити Србију богатијом”

Милана Бабић

Дакле, примједбе:

1. Ако узмемо Словенију као добар примјер, због њене наводне економске стабилности, то значи да смо економски принцип ставили као извор, услов и мјерило успјешности једне државе. СССР се није растурио због економских прилика већ, најприје, због издаје своје елите које са трансформисала из патриотске у компрадорску, управо бивајући заведена голим економским принципом. Тај процес свакако није био спонтан, али је он „посијан“ (пао је) на повољно духовно тле.

Снага једне државе (империје) превасходно је садржана у духу, у стремљењу, тежњи на којој је она саздана. Ако држава изгуби своје духовно тежиште она силази са историјске позорнице!

Стајати на бранику једне идеје – идеје праведности, крајем 20. вијека могла је само једна држава – а то није био СССР, и то није била Русија – то су биле земље српског корпуса. И они Руси који су дошли код нас, и овдје оставили кости борећи се са нама, знали су да бране и Русију колико и Србе и српске земље!

2. Казати да су Срби већином опредијељени за ЕУ је напросто непознавање прилика. То су фабриковане лажи по којима се види колико се неозбиљно прати ситуација на терену, и у Србији, и у Републици Српској, али и у Црној Гори.

3. Рећи за Србе да су нерадни, такође, значи насиједати на лажи којима нас обасипају наши непријатељи већ вијековима. То је исто као да ја гледам на Русију очима русофоба.

Милана Бабић у Кремљу

4. Очекивати да ће се ситуација у Србији промијенити, да може доћи до смјене власти, тако што то „Срби могу сами урадити“ значи пренебјегавање (превиђање, губљење из вида, контекста) ситуације у којој се налази готово сва Европа.

Већином су ти процеси брижљиво осмишљени, планирани, ПРОЈЕКТОВАНИ; са јасном жељом за освајањем, а ми још немамо јасан (и Руси, и Срби) стратегијски одговор. На снази је, још увијек, подјела, на комунисте и монархисте, на црвене и бијеле.

У ствари, нема идеје која би имала снагу да уједини и мотивише. Непрестане критике у којима се величају наши вијековни непријатељи, који су за циљ имали да истријебе и вас и нас, напросто су поражавајуће.

Срби су исцрпљени, Срби су уморни, али им понудите јасан савез, јасну идеју, уважите их и поштујте и они ће се одазвати. Нисмо ми без разлога остали на међи, крајини, бранику Источне цивилизације! Вијековима!

Када Рус, дође Србину са ароганцијом и свијешћу о својој величини, загледан у западни принцип економичности и успјешног пословања као у свој идеал, он код Србина не може да наиђе на разумијевање. Ми смо тај сан презрели и одбацили, и против Запада, уједињеног и разгњевљеног на нас, борили се дуго и храбро. И тај западни дух, поред свег напада на институције, на школство, на систем у цјелини – НИЈЕ ОВЛАДАО НАМА. И не дамо му да овлада!

Ми волимо да чујемо лекције и придике, али њих мора да прати поштовање према нашој историји и култури!

Дакле, лекције које Рус држи Србину мора да прати самокритика и смањена империјална самодовољност. Јер, ми смо и једне крви, и једне вјере, и једне историјске судбине! И што рече један мој пријатељ: „Ако смо млађи брат – нисмо малољетни!“

Кад год је Русија губила овдје, предавши српске земље, она је губила свој кључни положај! Када је Русија враћала свој положај на Балкану, она се враћала свом исходишту, и, у, коначници, смислу свог историјског позива као Трећег Рима, оне која твори смисао!

Срдачно, из Републике Српске, са прве линије фронта,
Милана Бабић

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

17 replies

  1. Стање ствари, хвала!!

    Дакле, са Сергејем Александровичем се знам и сарађујем већ неколико година. Мој утисак је да је хтио да се његова ријеч чује у српским земљама и да његов текст понука Србе на одговор. Форма и тон његовог текста су изазвали моју реакцију. Када ми је јуче послао свој текст јасно сам схватила колико и Руси и Срби морају да раде на одговарајућем представљању наше (српске и руске) стварности у медијима. Када препознам код Руса одређено размишљање о Србима, које је одраз пропаганде против нас, јасно увиђам колика је моћ медија, и колико још морамо да радимо да би се слика, која је годинама стварана о нама, промијенила. Потом, ово није први пут да ја оштро одговарам Сергеју Александровичу. Тако да је овај текст написан са надом да ће човјек, који се налази на тако озбиљној и одговорној функцији, јасније сагледати ситуацију и промијенити свог угао гледања и дјеловања.

  2. Милана,

    аргументи су исправни, само штури. Читао сам инкриминисани текст и пожелео да одговорим, а онда сам схватио да ми треба пола живота – да некоме остружем идеолошку мрену и наслаге пропагандног блата са очију, па да га наговорим да почне да мисли својом главом и гледа својим очима – онда верујем да би брзо дошао до онога до чега и ми.

  3. Tako je Babićka, tako je – Bog te blagoslovio. I Stanje stvari!

    Iz dalekih kabineta i udobnih fotelja on bi hteo nekom sa prve linije fronta da drži slovo. A faličan u duhu!

    Zbog tipova kao što je Pravosudov, pored zakona o stranim agentima, treba obavezno imati zakon o korporacijskim prostitutkama, kakva je on. Pri svakom obraćanju javnosti mora da ima istaknutu pločicu sa imenom i prezimenom, jasno vidljivu funkciju “korporacijska prostitutka”, to krupnije, a malo sitnije ispod u desnom bloku godišnju cifru za koju nam mrsi… Isto u pisanim formama.

    Dakle, Pravosudov, kolika su tvoja primanja, i od koga redom? 😉

  4. Хтедох, и без читања његове придике нама, Србима, да га оптужим да му је и презиме камуфлажна униформа коју је навукао преко правог (Кривосудов), како би га маскирао.
    Но, после прочитаног, повлачим оптужбу!
    Јер, ипак нам је просуо у лице неколико зрнаца истине!
    Импонује Миланин идеализам!
    Но, живимо у време макијавелистичког реализма!

  5. Само бих молио да се не мећу слике од г-ђе Милане, јер ја даље немам појма шта читам и о чему (((

  6. ‘”Русију волим, али не волим да ми се сваком приликом даје осјећати цијена те помоћи.”

    Његош

    Свака част, имењакињо:)

  7. Текст вредан хвале и поштовања…Наклон за г-ђу Милану Бабић.

  8. @dulebg
    Како ли је тек мушкима са прве линије фронта?
    Мој дубоки наклон дами уз молбу за опрост због мало шале на њен рачун.
    Јер, шала нас је одржала!

  9. Милана каже :
    “Снага једне државе (империје) превасходно је садржана у духу, у стремљењу, тежњи на којој је она саздана. Ако држава изгуби своје духовно тежиште она силази са историјске позорнице!”

    Ја бих рекао да снага државе много више почива на њеној економској снази и физичком и духовном задовољењу њених грађана. Мислим да су и СРЈ и СССР пукли превасходно из економских разлога, после чега су изветрили и дух и стремљење и тежња.

    Као пример навео бих економски снажне и успешне ЕУ, УСА и Канаду, земље у којима културни, научни и проналазачки дух цветају.

    Додао бих такође да опште сиромаштво Србије узрокује пуко преживљавање или затварање културних институција (затворени музеји, отежан рад Матице Српске, СКЗ и др.).

    Народ каже : колико пара толико музике.

  10. @Deda Djole
    “Као пример навео бих економски снажне и успешне ЕУ, УСА и Канаду, земље у којима културни, научни и проналазачки дух цветају.”
    Све горе поменуте ”економски снажне и успешне…” државе су биле колонијални паразити, који су темеље своје ”’успешности” изградили на крви,
    зноју, муци… колонизираних – потлачених – и бескрупулозној експлоатацији природних богатстава и робовласничкој експлоатацији домећег живља!
    Шта је ту успешно???

    Драган Славнић

  11. Драгане,
    Успели су у колонизаторским наумима зато што су развили сваку технологију. Тај им се успех не може оспорити. Начин на коју су задовољили своје потребе је примитиван. Али да тај технолошки развој није прихватила и Русија,која га васпитавана вековима Православљем, никада није искористила против остатка света, не би смо сада имали какву такву сигурност у свету.
    Деда Ђоле,
    Има истине у томе да држава почива на економском принципу, али Милана је мудро ставила у загради империја. Дакле, морамо да размишљамо о појмовима и о приступу. А о томе ко је старији, кокошка или јаје, договора неће бити никада. Ми, као и Руси, не можемо да размишљамо другачије него кроз Православље. Цивилизацијски дакле, јер нам заједнички непријатељ нису само поједине државе (то је променљиво на великој скали) већ постоји, не од нас наметнут, сукоб цивилизација. Друга је ствар што нам неки чак и Православље интерпретирају тако да би се пасивизирао народ, али то свакако не раде Руси. Да закључим, и хлеба и Хлеба, али код нас се зна редослед ствари.

  12. @Владанка
    ”Успели су у колонизаторским наумима зато што су развили сваку технологију. Тај им се успех не може оспорити. Начин на коју су задовољили своје потребе је примитиван”
    Зар ”Циљ опрвдава средство”???

    Драган Славнић

  13. Држава почива на економском принципу, али сама економија почива на духовном.

  14. „Ако смо млађи брат – нисмо малољетни!“
    Да смо се смањили и погурили, то стоји, али историјски гледано ми смо старији брат.

  15. Драгане,
    Никако! Моје мишљење није супростављено Вашем, само сам се надовезала на Ваш коментар.
    Милане,
    Да, такав је редослед. Уосталом, за Хелене је економија (οἰκονομία) означавала којим се редом и према којим нормама (законима,обичајима, искуством дакле) управља домаћинством. Домострој.

  16. @Милан
    “Држава почива на економском принципу, али сама економија почива на духовном.”

    Филозофирање?!
    Шта је старије – држава или економија???
    Може ли држава без економије?
    Не може!
    А може ли економија без државе?
    Може!
    Пример је Породица, зар не?
    Зато је Господ Бог и почео од Породице, а не од Државе!
    Старац Пајсије каже: ”Држава је проширена породица!”
    И даље: ”Ако се материјална добра не буду делила по Јеванђељу *- делиће се
    ножем!” – из књиге: ”Поуке божанствене љубави”, стр 178.
    Ако томе додамо и јеванђелску причу о богаташу и Лазару, о богатом младићу,
    па о храњењну 4 и 5ооо људи – Христолико – једнако свима, па казивању Св.
    Јована Крститеља о устројству Државе – домостроју спасења!
    Ево шта говори Св Јован Крститељ – народу, војницима и цариницима –
    елити тога времена:
    ”Ко има две хаљине – нека једну пода ономе ко нема! /говори простом народу!/.
    И војницима говори: ‘Никога не опадајте, никоме силе не чините и будите задо-
    вољни својом платом!’.
    А цариницина: ‘Не иштите више него што вам је речено!’ ”
    А, ако томе додамо и посланицу апостола Павла Филимону, тешко да
    можемо изфилозофирати : ”Држава почива на економском принципу, али сама економија почива на духовном.”!!!

    @Владанка
    Цена технологије је нестанак једног народа – Индијанаца и ко зна колоико црнаца
    Црнци који нису преживели транспорт из Африке до Америке – завршили су у
    ”Бермудском троуглу”, а они срећнији – на латифундијама ”успешних”, слично
    као и убоги Лазар поред стола јеванђелског богаташа хранећи се ”мрвама које
    падаху са стола”, у друштву паса који му ”лизаху ране”.
    Уосталом, због те и такве технологије, историја плива у крви и сви се суочавамо
    са свеопштим – сведимензионалним ратом!

    Драган Славнић

  17. Амерички технолошки развој је донео човеку не само ратове него и низ олакшања и погодности у свакодневном животу. Између осталог, омогућио је и нашу комуникацију на СС.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading