Спутњик: Македонија на ивици рата, народ спречио пуч Заева и Албанаца

Већина аналитичара као директан повод и за вечерашње сукобе у Македонији наводи тзв. Тиранску платформу. О њој се практично мало зна, неке детаље прочитајте овде (на македонском). Основни захтев Тиранске платформе јесте да Албанци у Македонији буду препознати као државотворан народ.

Фото: Ројтерс/О. Т.

01.55 – Посланик руске Државне думе Сергеј Железњак оценио је да протести у Македонији, који су се завршили тако што су огорчени представници коалиције “За бољу Македонију” ушли у зграду парламента, показују штетност политике протекционизма, менторства и грубог мешања у унутрашње послове Македоније и других балканских земаља. Сергеј Железњак тврди да такву политику спроводе САД, НАТО и ЕУ у овом региону, преноси Спутњик.
01.50 – На друштвеним мрежама су се појавили фотографија и снимак напада у македонском Собрању, на којима се види да батинаши носе усташка обележја.

01.18 – Ситуација у центру Скопља је нормализована, саопштило је македонско министарство унутрашњих послова. Повређене су укупно 102 особе, укључујући 22 полицајца и тројицу посланика, саопштила је македонска полиција.

01.01 – Македонски министар унутрашњих послова Агим Нухиу каже да ће сутра позвати на одговорност све у Оперативном штабу јер полиција није реаговала на време.

00.49 – Албанци на друштвеним мрежама: Ако Зијадин Села умре, добићете грађански рат

00.32 – Албански премијер Еди Рама и председник парламента Албаније Илир Мета апеловали су на уздржаност у Македонији, преноси Спутњик.

Пиштољ у Собрању?

00.30 – Према непотврђеним информацијама НетПреса, које преноси Курир.мк, извори из македонског парламента су рекли да су оружје потегли чланови обезбеђења потпредседника СДСМ-а Оливера Спасовског или челника те странке Зорана Заева. Такав гест је, наводно, иритирао грађане да уђу у Собрање, после чега је уследио физички обрачун.

 

00.02 – Собрање испражњено, погашена светла, 45 повређених

00.00 – Повређено је укупно 45 особа, међу којима троје полицајаца и припадника обезбеђења у Собрању, каже директорка градске болнице.

23.41 – Бранко Ђорђевски, новинар македонског „Дневника“, који се до скоро налазио у парламенту за Спутњик каже да се ситуација у Скопљу смирује јер је, како каже, највећа опасност од ескалације сукоба избегнута евакуацијом посланика СДСМ, ДУИ-ја и Алијансе за Албанце којима је, како наводи, претио линч од народа револтираног избором Џаферија за новог председника Парламента.

23.40 – Самоопредељење тражи „спасавање“ Албанаца у Македонији, преноси Спутњик.

23.35 – Присталице покрета “За заједничку Македонију” постављају шаторе испред парламента. Поручују: “Идемо до краја!”, преноси телевизија Нова.

23.17 – Македонски специјалци, уз помоћ шок бомби, евакуисали све посланике, укључујући и повређене. Претпоставља се да је међу евакуисаним и Талат Џафери. На крају су у Собрање успеле да уђу медицинске екипе, а повређени су Зоран Заев, Петар Шилегов, Горан Мисовски, Талат Џафери, Дамјан Манчевски, најтеже Зијадин Села, а била је нападнута и Радмила Шекеринска. Испред Собрања, чије ја унутрашњост комплетно демолирана, налази се и даље неколико хиљада људи, јавља МКД.

22.45 – Евакуисани сви посланици из Собрања. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је шокиран насиљем, а из Тиране поручују да са забринутошћу прате ескалацију ситуације у Македонији.

22.32 – Дописници Спутњика јављају да је више од 50 000 људи испред парламента.

22.25 – Председник Македоније Ђорђе Иванов позвао све лидере парламентарних партија да сутра у његовом кабинету пронађу излаз из садашње ситуације.

Фото: МКД

22.15 – Припадници специјалне јединице који су ушли у Собрање Републике Македоније евакуисали су 30 посланика, објавило је македонско Министарство унутрашњих послова.

22.07 – Тренутно је пред македонским парламентом мирно, али је маса грађана распоређена са стране и на задњем улазу зграде.

22.00 – СДСМ оптужио Иванова и Груевског за сукобе. Насиље у Собрању неприхватљиво, поручили шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и европски комесар Јоханес Хан.

21.56 – Очекује се увођење ванредног стања, преносе извори Спутњика.

21.56 –  Како Пинк.рс сазнаје, командири полиције албанске националности добили налог да се у пуној опреми се јаве у ДУИ односно месна седишта ове албанске партије. Такође, 113 албанска војна бригада из Тетова се мобилише и креће ка Скопљу да брани Џаферија који је пребијен у Собрању.

21.45 –  Македонска полиција шаље појачање у Собрање. Груевски најавио хитну конференцију, преноси РТС.

21:44 У овом тренутку немамо грађански рат, али није искључено да до њега дође, каже Неделковски за Спутњик. То како ће се понашати Албанци у овој ситуацији је питање које се тиче не само Македоније, већ и земаља у окружењу, укључујући Србију.

21:37 – Из свих градова Републике Македоније народ креће ка Скопљу, каже новинар Миленко Неделковски.

21:36 – Народ чека потез председника Иванова, сазнаје Спутњик.

21:34 – Неделковски додаје и да незваничне информације говоре о указу македонског председника везаном за хапшење оних који желе да растуре унитарност државе и да раде против Републике Македоније.

21:33 – Миленко Неделковски, познати македонски новинар и аналитичар за Спутњик каже да ће, према незваничним информацијама, македонски председник Ђорђе Иванов око 23 сата прогласити ванредно стање.

Разбијене главе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву и посланику те странке Дамјану Манчевском

21.30 – Ситуација у Собрању ескалирала због певања албанске химне, каже за Спутњик лидер Демократске партије Срба Иван Стоилковић.

21.06 – Посланик Алијансе за Албанце Зијадин Села тешко је повређен и бори се за живот, јавља телевизија Алсат-М.

20.58 – Четворица посланика повређена су у сукобима пре него што су специјалци зауставили масу пред улазом у Собрање. Нападнуто је неколико новинарских екипа.

20.40 – Амбасадор Европске уније позвао грађане Македоније да смире страсти, после излива насиља у парламенту. Лидер ВМРО-ДПМНЕ, путем Фејсбука, такође позвао на уздржаност.

20.20 – Организација “За заједничку Македонију”, блиска ВМРО-ДПМНЕ, позвала присталице из свих делова Македоније да дођу пред зграду Собрања, јавља скопска телевизија Сител.

20.16 – У нередима у Собрању теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавља скопски портал А1он.

20.11 – У Собрању влада потпуни хаос, јављају македонски медији. Посланици се преко ограде спуштају са галерије, преноси РТС.

Демонстранти упали у Собрање

Скопље: Шок бомбе пред Собрањем, повређен Заев

СКОПЉЕ – У македонском Собрању одвија се истинска драма, где су демонстранти, након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за председавајућег парламента, упали у зграду и напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредседника те странке Дамјану Манчевском, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавили су тамошњи медији.

Пред зградом македонског парламента чује нешто налик на шок бомбе, јавља МИА.

Наводи се да све више људи улази у Собрање, где по оцени овог медија ситуација постаје експлозивна. На снимку који је објављен на овом сајту виде се посланици који скачу са галерије.

Ројтерс је пренео да је Заев лакше повређен у песничењу и напомиње да је Македонија била на ивици грађанског рата током устанка мањинских Албанаца 2001, да би се потом ситуација донекле смирила уз међународно посредовање, али су међуетничке напетости остале.

МИА наводи да су на првом спрату Собрања развијене македонске заставе.

Већина у македонском Собрању коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је данас после прекида седнице Талата Џаферија за председника парламента, а присталице покрета „За заједничку Македонију” упали су у зграду Собрања где их је обезбеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Како наводи плусинфо.мк, међу демонстрантима има и људи са црним маскама на лицима који позивају народ да се попне степеницама.

Део посланика који имају већину у парламенту и Џафери, као и новинари налазе се у прес сали, у коју демонстранти могу да уђу сваког часа.

До нерегуларног избора Џаферија дошло је пошто је председавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо седницу Собрања, на чијем дневном реду није био избор новог председника парламента.

Међутим, председавање је тада преузео најстарији посланик у сали који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор председника Собрања, па је потом Џафери и изабран.

У сали су остали и посланици ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, који су узвикивали „Ово је пуч”.

Како наводи МИА, „нерегуларно гласање за избор паралелног председавајућег” обављено након што је Вељановски објавио прекид седнице, али су посланици СДСМ Зорана Заева и странке македонских Албанаца ДУИ остали у сали, где се и даље налазе и посланици ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски: Насиље није решење, потребно смиривање страсти

СКОПЉЕ – Лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Македоније Никола Груевски путем Фејсбука је, поводом догађаа у парламенту, позвао на присебност и смиривање страсти, преноси МИА.

Позивам на присебност. Народ да не подлеже провокацијама СДСМ и оних који желе да државу гурну у још дубљу кризу и да испуне њихов сценарио

„Насиље није решење и потребно је смиривање страсти. Позивам на присебност. Народ да не подлеже провокацијама СДСМ и оних који желе да државу гурну у још дубљу кризу и да испуне њихов сценарио. Потребно је смиривање страсти. ВМРО-ДПМНЕ ће се супротставити овим антидржавним поступцима СДСМ правним и политичким средствима”, навео је Груевски на овој друштвеној мрежи.

Фото: Ројтерс/О. Т.

„За заједничку Македонију” позива грађане у Скопље

СКОПЉЕ – Грађанска иницијатива „За заједничку Македонију”, чији је стожер ВМРО-ДПМНЕ, позвала је вечерас грађане из свих делова Македоније да дођу пред зграду Собрања у Скопљу.

„Позивамо све грађане из свих градова да дођу пред македонско Собрање. Народ је газда у овој држави”, навела је грађанска иницијатива „За заједничку Македонију” на својој фејсбук страници.

(Танјуг/Политика, 27. 4. 2017)

Опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags:

3 replies

  1. Директно са лица места (via Фејсбук):

    – Информацииве што ги објавувате немаат врска со вистината. Талат Џафери беше министер за одбрана во владата на Никола Груевски.

    – Во моментов се слушаат детонации од собрание. Молете се да не гинат џабе луѓе.

    – Тврдокорни Македонци! Еве вечерва еден пред собрание изјави дека Ѓорѓе Иванов ќе го крунисаат за цар, за Македонија пак да има цареви како порано.

  2. Predivne scene. Mislim na one sa izdajnicima. Suveren je onaj narod koji kad god treba narandžasto ofarba u crveno.

  3. Контролисани хаос, примећујем елементе спектакла, врло нејасну драмску мешавину народне воље и “висoких” интереса. Заев је сада добио симпатије. Кроз “пучисте” се укаљала слика оних који нису за јединство са Албанцима који играју улогу западних пиона (народ је увек умео у већем миру да живи и да се мири).Веома ме интересује у којој мери су процеси контролисани тачније ко заиста има контролу над ситуацијом. Неко мора бити корак испред.
    Као неко ко носи Македонију у срцу искрено се надам да то парче напаћене земље неће бити препуштено стихији, или свесно потопљено туђим водама. У врло важној бици за Македонију која превазилази балканске границе, Србија (и званично али и српски народ) мора да заузме праву страну и да на тај народ гледа с поштовањем и братском љубављу.
    Што се “тврдокорних Македонаца” тиче, занимљиво је да су њихово “проглашавање” Иванова за цара и хаос уследили после доделе награде Фонда јединства православних народа Иванову.
    Да Бог да да расплет не одведе у нове оружане сукобе на Балкану.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading