Слободан Антонић: Чија су наша деца?

Teкст са ФСК „Постизборна ЛГБТ инклузија“ (овде) алармирао је нашу јавност и допринео да се уздрма пројекат сексуализације деце у државним вртићима и школама.

Чланак су, најпре, пренели или препричали портали за родитеље, не само они за православне хришћане (рецимо овде) већ и „обични“ родитељски сајтови (попут овог). Затим су га преузели други информативни сајтови (на пример овде и овде), као и таблоиди  (рецимо овде и овде). На концу су се у штампи појавили и други ауторски текстови на исту тему и са истим критичким закључком (овдеовде и овде).

Министарство просвете је, суочено с критикама, направило корак назад и објавило да „препоруке и упутства која су послали вртићима и школама нису обавезујуће и коначне“, као и „да ће се на њима још радити и биће боље усклађене са узрастом деце“ (овде; слично и овде). У своју одбрану министар Младен Шарчевић још је навео да су „овакви образовни пакети нормална појава у целој ЕУ“ (Српски телеграф, бр. 327, 13. април 2017, стр. 9).

Министар, дакле, није покушао да докаже да је критиковани „образовни пакет“ сам по себи добар, већ се бранио аргументом да је реч о „нормалној појави у целој ЕУ“. То није први пут да се нека мера брани тврдњом: „ако хоћемо у ЕУ, морамо то да прихватимо“.

На пример – кажњавање родитеља ако шљапне дете по гузи. Наводно, Србија мора да са ЕУ „хармонизује национално законодавство и у овој области“ (овде). Зато су 18 НВО, већ у октобру 2007, тражиле да се код нас забрани свако телесно кажњавање деце од стране родитеља и да се „хитно успоставе механизми пријављивања таквих случајева” (овде). Онда су активисти једне НВО, 20. октобра 2008, заискали од заштитника грађана Саше Јанковића да се законом забрани „сваки облик физичког кажњавања, укључујући и обичан (родитељски) шамар или физичко гуркање детета” (видети овде). Такође су штампани уџбеници за Грађанско васпитање којима су деца позивана да своје родитеље пријаве уколико би их каткад „ударили” или „почупали за косу” (видети опширније овде).

Коначно у преднацрту Грађанског законика (2014) предвиђена је  забрана сваке врсте родитељских физичких казни (члан 7, став 2: „Забрањено је физичко кажњавање детета“; чл. 87: „Родитељи не смеју физички кажњавати дете”). Образложење је гласило да је, наводно, „у нашем друштву степен толеранције насиља врло висок” (овде).

Међутим, угледни српски психолози, Јован Мирић (овде) и Зоран Миливојевић (овде) у међувремену су показали да „нема научног доказа да је свака телесна казна штетна“, а поготово да то не могу бити мање и разумне казне. Милош Станковић, са Правног факултета у Београду упозорио је пак да би и родитељ који је детету ударио чвргу у том случају требало да буде санкционисан. „Држава би морала да на дневном нивоу прати односе између родитеља и деце, да води рачуна о томе да ли је родитељ `прекомерном употребом силе` задржао дете да не излети на улицу“, написао је Станковић. „Држава која жели да до најситнијих детаља регулише однос између родитеља и деце је тоталитарна држава“ (овде). Сличан став заузео је и Станковићев колега  Милан Шкулић (овде).

„Заиста, шта још мајка троје деце пожелети може“, вајкала се иронично једна моја колегиница, која је заиста мајка троје деце, „него да јој неко ко је прочитао пар памфлета УН-а држи лекције о томе како стрпљиво и натенане (док вероватно нека кућна помоћница уместо ње кува, усисава и шири веш) треба деци по 700‒800 пута на дан да објашњава како се прсти не гурају у тостер и да не треба лупати по радијаторима у шест ујутро“ (видети овде).

Због отпора јавности, одредба о забрани родитељима да могу телесно да казне дете изостављена је из последње верзије нацрта Грађанског законика (видети овде, чл. 2301). Ипак, Законик је, и после три године, још увек предмет јавне расправе (погледати овде). И није искључено да се, уколико попусти пажња критичке јавности, опет не нађе неко ко ће покушати да нас ипак „хармонизује“ са ЕУ.

Но, с обзиром на то да је српским родитељима 2016. године законски прописано да морају да вакцинишу дете, ми смо сада „испред“ многих земаља ЕУ. Наиме, Законом о заштити од заразних болести (2016) пооштрене су казне за родитеље који одбијају да своју децу вакцинишу (150.000 динара и немогућност уписа детета у предшколски боравак и у школу). Уведена је чак и мера одузимања детета (видети овде).

Поступак одузимања детета такав је да лекар (педијатар) обавештава санитарну инспекцију о „тврдоглавом“ родитељу, а инспекција зове Центар за социјални рад који доноси решење о „занемаривању развоја детета”. Ако родитељ не попусти, Центар се обраћа суду који изриче меру одузимања детета, после чега се дете додељује старатељу који ће га одвести на вакцинацију. „Сва деца морају да буду вакцинисана“, сматрао је тадашњи заштитник грађана Саша Јанковић (овде).

Проблем је у томе што су новине пуне чланака о томе да се сумња да вакцина ММР код деце узрокује аутизам. У једном од њих, на пример, пише (овде) да „наш еминентни вирусолог и имунолог Тодор Јовановић наводи да су много веће шансе да вакцинисано дете оболи од аутизма, него да се невакцинисано дете зарази малим богињама, заушкама или рубеолама”. Доктор Јовановић такође тврди да су „Енглеска, Ирска, Немачка, Аустрија, Швајцарска, Холандија и Шпанија одбациле закон о обавезној вакцинацији, па њихове владе не приморавају родитеље да вакцинишу децу”.

У истом тексту пише да се с мишљењем др Јовановића слаже и др Бранислав Несторовић са Универзитетске дечје клинике. „Питање везе аутизма и ММР вакцине деценијска је дебата, која се у Енглеској завршила тако што родитељи сами бирају које ће вакцине дете примити“, тврди др Несторовић. „Аутизам је пре обавезне вакцинације био непозната болест, јављао се у односу један наспрам 10.000 деце. Деца Амиша у САД-у, која се не вакцинишу, не обољевају од аутизма”.

И др Слађана Велков, како пише у другом чланку (овде), тврди да у ЕУ вакцинација није свуда обавезна, наводећи земље као што су Немачка, Холандија, Луксембург, Велика Британија, Данска, Ирска, Грчка, Шпанија, Португалија, Аустрија, Финска, Шведска, Кипар, Естонија, Летонија, Литванија, као и Швајцарска и Норвешка, које су ван ЕУ. И она помиње корелацију вакцинисања и повећања броја аутистичне деце у САД (са 1:10.000 у 1980. години, на 1:50 у 2013. години).

Некада су наши родитељи били спокојни јер је вакцине за српско тржиште производио државни завод у Торлаку, а он није био комерцијална установа. Сада вакцине за Србију пак производи Новартис и друге комерцијалне, транснационалне компаније. Новартис је, међутим, био умешан у аферу наводне пандемије свињског грипа у Србији (2009), када је Министарство здравља од те компаније беспотребно купило три милиона вакцина по двоструко вишој цени (8 евра) од оне коју је понудио произвођач из Кине (видети о томе детаљно овде).

И поред таквог искуства, Србија је, ипак, 2016. године донела поменути насилан закон којим се одређује да је вакцинисање сумњивим страним вакцинама обавеза због чијег неиспуњавања родитељи могу да изгубе старатељство над дететом. Родитељ, наиме, више нема право да одлучује у вези са оним што је значајно за здравље његовог детета. Влада и њени министри, од којих су неки, будимо реални, најобичнији чиновници транснационалних компанија, увели су обавезно цепљење наше деце стално новим и новим вакцинама (овде).

Отуда је оправдано поставити питање – чија су наша деца? Вакцинисањем деце против воље родитеља, а сада и увођењем васпитања које већина родитеља у Србији не подржава (што је супротно и праву родитеља из члана 65 Устава и члана 70 Породичног закона) – а под изговором Владе да је тако у ЕУ – врши се фактичка национализација наше деце. Тачније, имајући у виду стварни степен суверености Србије, врши се њихова колонијална експропријација.

Уколико мислите да тврдећи то претерујем, погледајте шта предвиђа нови Закон о трансплатацији. О томе у наредној колумни.

(ФСК, 18. 4. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

13 replies

  1. “наш еминентни вирусолог и имунолог Тодор Јовановић” је зубар.

  2. @Александар Живковић
    Зар као лекар не можете опонирати ни једном другом Антонићевом наводу!?
    Познат ми је Ваш став о обавезном вакцинисању, као што је и Вама познато моје најнепријатније животно искуство доживљено приликом вакцинације мојих унучића близанаца!
    Има о реченом у архиви Стања.

  3. “МР ДАНИЈЕЛА ГАЈИЋ: ВРАТИЛИ СЕ ТУРЦИ ЗУЛУМЋАРИ
    Објављено фебруар 27, 2016 од стране istok
    Да нам је неко пре само 16 година рекао да ће нам држава законима отимати децу, да ће сумњиве стране вакцине бити обавеза због које родитељи могу да изгубе дете, нико не би веровао. Данас на жалост, Србија спроводи болесне и нељудске законе Европске уније, на штету сваког човека и друштва у целини. Ништа више није нетакнуто шапом европске губе.
    ________________________________________
    Све су нам уништили, променили, извитоперили. Наш језик, културу, историју, нашу веру, нашу традицију. Убили нам економију, отели и окупирали Косово и Метохију, озрачили нас уранијомом до краја постојања света. Растурили нам војску, наоружање, отерали младе, паметне људе.
    Наметнули нам медије који сеју разврат, декаденцију, нихилизам, секс и насиље, амерички простаклук и европске перверзије. Али ту није крај. Пошто је крађа српских беба која је трајала 50 година раскринкана, сада се траже нови начини отимања деце. Горе од Турака злумћара који су мушка чеда од две године па навише отимали за војску јаничара, сада се родитељима за свакаве глупости плене рођена деца! Ако немате посао, а држава вас је оставила без могућности икакве зараде, узеће вам децу уместо да вам дају социјалну помоћ. Ако дете дисциплинујете, то је одмах породично насиље, а децу на уче да све крију од родитеља. Да имају заштићени секс са 12 година, да код гинеколога иду сами и да здравствени картон крију. Ако дугујете за рачуне који сваког дана без оправдања расту, узеће вам кућу или стан, а потом опет и децу, јер немате где да их чувате. Закон о одузимању деце тако постаје хлеб „старатељима“ који примају по 30.000 за једно отето дете, а родитељима држава неће да помогне ни са 10.000 да подижу своју децу. Замислите само ту дечицу отету од родитеља који их воле али су сиромашни! Замислите себе са пет, или десет година да вас је неко отео од родитеља, јер сте се купали у кориту, а нисте имали купатило! Замислите који то старатељ воли туђу децу? Ако воли зашто тражи 30.000 по детету да воли отето дете? И сада ето, још ће сваки родитељ који се плаши страних, увезених вакцина морати да бира: да ризикује здравље детета или да му дете отму’? При том, буне се образовани родитељи који имају контакте у иностранству, где вакцинација није свуда обавезна.

    Један родитељ се обратио српском народном фронту и изнео изузетно запажање: ако су вакцинисана деца „заштићена“, како онда невакцинисана деца могу да заразе „заштићену“ децу? Одговора у „стручној“ јавности нема.

    Вероватно због тога што већини српских лекара стране фармаколошке компаније плаћају семинаре, путовања, стипендије а преко лекара гурају сумњиве и неиспитане лекове. Зашто је у ствари уништен институт Торлак? Те вакцине биле су одличне и није било ни толико пуно спорних последица вакцинације. Зашто је у свету повучена ММР вакцина? Када ће Светска здравствена организација да објасни скандал око свињског грипа и лажних вакцина за исти? Сем светских лажова и похлепних и бескрупулозних фармаколошких компанија, народ Србије не верује ни својој држави.

    Државне институције су под директном командом НАТО пакта и управом Брисела. Како да им верујемо било шта? Све што раде, управљено је против разума и против оптанка људи. Као да нам није довољан демографски пад наталитета до ивице истребљења Срба, него нам треба још један закон због кога ће свака Српкиња да се размисли сто пута пре него што роди дете, које јој може бити одузето или упропашћено „законима“ бриселске Србије. Дакле, за лечење болесне деце нема пара, а знамо зашто нам се рађају све болеснија деца и зашто се јављају „егзотичне“ болести никада виђене у свету. Осиромашени уранијум, о ком стручна јавност ћути. Болнице су рупе, прљаве, старе, технички заостале, препуне и корумпиране, са нељубазним и дрчним особљем. Једна млада жена на путу од зачећа, које је немогуће без вештачке оплодње за сваки трећи млади пар у Србији, доживљава пакао ако нема, веровали или не око 10.000 евра да уложи до порођаја.
    И на крају свих мука, компликација и борбе за своје дете, дочека те Закон о вакцинацији. Зашто не постоји јавна дискусија о томе? Зашто не чујемо руске стручњаке, него само сатрапе са Запада? Не верујем ничему што долази из Европе: труло месо, ГМО храна, уцене, сплетке, сумњиви лекови и сада обавезне ЊИХОВЕ вакцине за српску децу??? А да ли је држава поред овог „закона“ пружила родитељима гаранције за здравље деце и који је процес мониторинга за нове вакцине направљен, да ли је мониторинг јаван и доступан родитељима?
    Шта ће бити са децом која после вакцинације оболе, а у питању су ужасне последице? Друго, шта је са децом која дођу из иностранства, из дијаспоре а рецимо нису вакцинисана? Неће им дати да иду у школу или ће их избости вакцинама све одједном? Шта је са децом дипломата у Београду? Многа нису вакцинисана? Хоће ли спас бити руска школа у Београду, за све родитеље који са пуним правом не верују ништа ни Европској унији, а ни њиховим вакцинама? Родитељи, не дајте да вас фарбају.

    Правите удружење и тражите да држава ГАРАНТУЈЕ здравље ваше деце! Ако одбију- удружите се са просветарима, па на улице. Шетња је здрава, дружење је лепо, а ефекти само позитивни.
    (Начелник штаба, мајор СНФ Мр Данијела Гајић)
    ________________________________________
    vesti-gazeta.com
    Овај унос је објављен под Болести Н.С.П, Вакцине, НАСЛОВНА од стране корисника istok. Забележите сталну везу.”

    Драган Славнић

  4. У нечем се слажем са г. Антонићем који критикује слепо копирање тзв. ЕУ-норми у васпитању деце. У суштини, не ради се ни о каквим обавезним нормама, него о типичном карикатуралном и мајмунском опонашању српских властодржаца који, оптерећени вишевековним рајинским менталитетом стеченим под Османлијама, данас уображавају да то виде као “ЕУ-норме“, и онда на силу покушавају да их намећу својим поданицима.
    С друге стране, што се тиче вакцинација – не слажем се у свему са његовим критикама и ставовима. И супруга и ја смо лекари са вишедеценијским искуством (она као лекар у дечијем диспанзеру, ја – као специјалиста медицински микробиолог у болници) у холандској здравственој служби. У Холандији, државни бесплатни програм вакцинације није обавезан, и не постоје никакве санкције за родитеље који децу не вакцинишу – па ипак је степен добровољне вакцинације стално на нивоу око 95%. Децу не вакцинишу углавном најортодокснији протестанти, који сматрају да је вакцинација грех: ићи против воље Божије (тј. да је то покушај да се човек умеша у то да се неко разболи, или не) и антропософи. Што се избора вакцина и њиховог порекла тиче (ЕУ/САД/Кина/Индија…..), сигурно је да оне треба да буду регистроване и контролисане од стране надлежних националних/транснационалних органа и да је питање цене секундарно, док на ставове шарлатана типа Тодора Јовановића и Слађане Велков о вакцинама и аутизму заиста не треба обраћати озбиљну пажњу, и родитељима после пуне информисаности остављати да сами доносе одлуку о бесплатној вакцинацији њихове деце.

  5. Моја унука је после примања те вакцине /прво примање/, после извесног времена, имала нападе неконтролисаног вриштања, а тек касније смо сазнали да је то један од нежељених или пропратних појава после вакцинације.
    Такође, дете постаје све више подложно алергијама, од чега мора да се лечи.
    Познато је да вакцинација није обавезна у земљама ЕУ, осим у новопридо-
    шлим чланицама и онима који чекају учлањење.
    У Бону и Минхену, Цириху и Шавхаузену имам познанике код којих сам се распитао и добио потврдан одговор да вакцинација – није обавезна.
    Дете од блиских познаника је умрло пар сати после вакцинације, и сада родитељи ни под разно не дозвољавају да име се још двоје деце вакцинише.
    Спремни су и да се иселе из Србије, али вакцинацију неће дозволити.
    Ми, нажалост, немамо производњу домаћих вакцина /а имали смо!/ нити
    имамо референтну установу за контролу увозних вакцина.
    Намерно је приватизован инситут Торлак, и, некако истовремено, забрањена је
    производња пеницилина у Галеници – а зашто?!
    За евентуална нежељена дејства нико не сноси одговорност, а родитељи или
    старатељи се санкционишу ако одбију вакцинацију своје деце.
    Не знам да ли ће моћи, желети и СМЕТИ актуелна власт /ЊЕНИ ДОНАТОРИ/ бити изричита према мањинским групама – ЦИГАНИМА, АЛБАНЦИМА, у ЈУЖНОЈ СРБИЈИ, АЗИЛАНТИМА или власт има “ПИК“ на већинско, СРБСКО, ПРАВОСЛАВНО становништво?!
    Не доводи се у питање имунизација као превентвина здравствена заштита, већ ВРСТА ВАКЦИНЕ И ЊЕН ПРОИЗВОЂАЧ /ИНОСТРАНИ – ”НОВАРТИС”/, А БЕЗ МОГУЋНОСТИ ПРОВЕРЕ ИСПРАВНОСТИ ИСТЕ У ДОМАЋОЈ РЕФЕРЕНТНОЈ УСТАНОВИ!!! Родитељ или старатељ нема пред собом никакав папир – декларацију – као што је то случај са осталим лековима који се издају на лекаарски рецепт /са плаћањем или бесплатно/?!.
    У целој ствари збрку и великпо неповерење у добре намере имунизације становништва уноси и подељеност јавности око ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВИМА,
    флуорисању воде…
    Ако се сад свему дода и ова МЕДИЦИНСКА ТРАГЕДИЈА око спасавања бебе из Новог Пазара, где је публицитет /МИНИСТРА ЗДРАВЉА?!/ био испред живота бебе, онда шта мислити и рећи о ”присилном вакцинисању” које сугерише то исто МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА, са актуелним министром ЗЛАТИБОРОМ ЛОНЧАРОМ, и бившом ”министарком” СЛАВИЦОМ ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ?! Мега капитал и профитери разних фела тврде да је то безопасно, а све више бoлесних то демантује.
    Стиче се утисак да светска елита води биолошки рат против већинског станов-
    ништва Планете, а све зарад неких болесних и похлепних циљева који се могу подвести под један именитељ – именитељ САТАНИЗМА!

    @Иоанн Дубињин
    Када би вакцинација у Холандији била иста или слична као у Србији и осталим
    земљама југо-источне Европе /новим чланицана ЕУ или кандидатима/,
    ни под разно постотак вакцинисане деце не би био 95%?!
    Ако мега капитал хође да смањи број становника на Планети, чему толико ”душе-брижнитво” за опстанак поулације младих и присилне вакцинације
    баш на већ поменутим просторима Европе?
    Велико је и сасвим оправдано неповерење домаћег становништва, имајући у
    виду чињеницу укудања веронауке као обавезног предмета, а под обавезно
    увођење ЛГБТ хомосексуалног васпитања кроз школски ситем непунолетне
    полулације од 3. до 18. год./вртићи, основна и средња школа/, па је , онда,
    и разумљиво зашто толико неповерење и отклон према обавезном вакцинисању,
    а које је један од услова за улазак Србије у ЕУ.
    Ако се у исту раван – ”под обавезно” – стављају педеризација непунолетних грађана од 3. до 18. год, као и њихова вакцинација. закључак је само један:
    физичко и ментално срозавање и требљење становништва Србије!
    Осим тога, да ли су Вам /професионално као микробиологу/ позната накнадна,
    одложена дејства таквих вакцина, рецимо за 10, 2о или 3о година???
    Нису!
    Е, па, онда, немој те бити толико сигурни у Ваше очекивано искуство у погледу
    добронамерности савременог начина вакцинисања, на корист младих нараштаја,
    ако су Холандија, Белгија, Луксембург и нордијеске земље предводнице у про-
    пагирању настраности сваке врсте – педофилије, некрофилије, промискуитета …
    и тако попуног менталног убијања тих младих нараштаја.
    Ову тврдњу не можете оспорити!
    Па, одакле Вам толика и таква професионална самоувереност да се то исто
    неће радити и са телима тог истог младог нараштаја /којем је душа већ сатрвена/- њиховом физичком уништавању, а пре тога насилним, одстрањивањем појединих органа, ради продаје, сходно законима о обавезном
    донорству, а који се, ето, уводи и у Православну Србију?!
    Осим тога, шта ћемо са природном имунизацијом?
    Ја сам као дете прележао мале и овче богиње, велики кашаљ, заушке, рубеоле,
    а да нисам био вакцинисан!
    Не само ја – већ многе генрације пре и после мене!
    Ако децу сувише кљукамо вакцинама – паралишемо нормалан развитак природ-
    ног имунитета, и тако само, на посредан начин децу чинимо много слабијима
    него што ће их мегаломенсако вакцинисање за све и свашта заштити..
    Погледајте, само, молим Вас, вакцине за грип: сваке године нове вакцине, а пре
    тога у лабораторијама микробиологије производња навих – хибридних и ГМО
    вируса и бактерија.
    Зар није то намештено од стране непријатеља Бога и Човека!
    Јесте!
    Е, па, онда: ”КРИВО СЕДИМО, АЛ` ПРАВО БЕСЕДИМО!”

    Драган Славнић

  6. Ако још једном прочитате моју последњу реченицу: “…и родитељима после пуне информисаности остављати да сами доносе одлуку о бесплатној вакцинацији њихове деце”, схватићете да не заступам ОБАВЕЗНУ вакцинацију. Ко хоће да вакцинише децу (а држава је обавезна да то омогући и пружи информације) – може и треба да их вакцинише. Ко неће, и мисли да зна боље: широко му поље!

    Иначе – на Ваше питање: “…Осим тога, да ли су Вам /професионално као микробиологу/ позната накнадна, одложена дејства таквих вакцина, рецимо за 10, 2о или 3о година???“. И професионално, и лично могу говорити само о 10 и 20 година: код мојих најстаријих унука и њихове генерације ми нису позната штетна накнадна дејства до 20 година. Ако поживим коју годину више, моћи ћу да одговорим и о 30 година.

    О “педеризацији и настраностима“, кажете: “…ако су Холандија, Белгија, Луксембург и нордијеске земље предводнице у пропагирању настраности сваке врсте – педофилије, некрофилије, промискуитета …и тако попуног менталног убијања тих младих нараштаја. Ову тврдњу не можете оспорити!“ Могу, бар делом. Педофилија је законом забрањена и педофили се немилосрдно прогоне. Некрофилија спада у домен психијатрије. Промискуитет… ма, осврните се око себе и схватићете да сваки просечни читаоц српских таблоида може Холанђанима држати постдипломску наставу из тог предмета.

    Што се овога тиче: “…Ако се у исту раван – `под обавезно` – стављају педеризација непунолетних грађана од 3. до 18. год,…“ – то је стварно апсурдна тврдња. Јесте – још у основним школама постоји предмет “сексуално обавештавање“ и нагласак је на томе да се не врши дискриминација оних који су хомосексуално оријентисани, и ни о каквој “педеризацији“ нема говора – а на мојим унуцима нисам приметио да су их тиме “одвратили“ од хетеросексуалности.

    Следећа Ваша опаска: “…. Па, одакле Вам толика и таква професионална самоувереност да се то исто неће радити и са телима тог истог младог нараштаја /којем је душа већ сатрвена/- њиховом физичком уништавању, а пре тога насилним, одстрањивањем појединих органа, ради продаје, сходно законима о обавезном донорству..“ је још апсурднија – прави галиматијас! Насилно одстрањивање појединих органа? Ради продаје? На којој планети Ви живите??? Не знам како је у том погледу у Србији, али што се Холандије тиче, то је немогуће. Свако ко жели, може се добровољно регистровати код државе да буде донор после смрти – а ко то изричито не жели, такође се региструје као онај ко одбија донаторство. И у једном, и у другом случају у џепу носе одговарајући документ. По новом закону, држава сваком грађанмину упућује писмо са тим питањем, па тек ако неко и шест недеља после другог писма не одговори, сматра се донором – па чак и у том случају, ако се родбина после његове/њене смрти томе успротиви, органи се не узимају.

    Ваш велики проблем је то што сте, очигледно, присталица теорија компликованих завера – али томе, на жалост, помоћи нема; ја ово нисам ни писао да убедим Вас, него да читаоцима пружим уравнотеженију информацију.

  7. Садржаји свих вакцина су чисти отрови (вируси, канцерогени конзерванси, тешки метали, жива, алуминијум…) У вакцинама не постоји ни један једини здрав састојак.

    Насилно убризгавање отрова у здрав организам је тровање.

    Међутим, фармацеутска индустрија вас преко својих лекара и новинара убеђује да тровање није тровање када га они врше, већ да је тада оно добро за здравље ваше деце.

    Убеђују јавност да је тровање здравог организма заправо метод лечења од будућих (непостојећих) болести.

    $$$$$$

    Замолио бих све родитеље да ОБАВЕЗНО погледају видео у прилогу, а затим да сами ОДЛУЧЕ о вакцинисању свог детета.

    „По Уставу Републике, нико не сме бити подвргнут било каквом облику злостављања, или без своје дозволе лекарским или научним експериментима“ – а сви знамо да вакцинисање спада у медицински експеримент јер не постоји НИ ЈЕДНА КЛИНИЧКА СТУДИЈА која потврђује њену безбедност.

  8. @Иоанн Дубињин

    ……….”Ваш велики проблем је то што сте, очигледно, присталица теорија компликованих завера – али томе, на жалост, помоћи нема; ја ово нисам ни писао да убедим Вас, него да читаоцима пружим уравнотеженију информацију.”

    Поштовани,
    слажем се, да треба читаоцима пружити уравнотеженију информацију.
    За почетак, из рада једног Богом благословеног удружења грађана

    ТРИБИНА ПАТРИОТСКИХ ХВАЛОСПЕВА

    Српски алуминијум, жива, формалдехид у Торлаковим вакцинама мање токсични и канцерогени него инострани(!?)

    Пише: др Јована Стојковић
    Извор: vakcinainfo.org

    Удружење “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију” већ годинама опомиње на неопходност промене неуставног закона који налаже обавезну, а заправо присилну вакцинацију деце у Србији. Сваки добронамерни и освешћени савезник, а нарочито лекар, пожељан је и добродошао. Ипак, имамо обавезу и потребу да реагујемо на поруке са трибине („Две жене на разне теме“, прим. ред.) у којој су учествовале две цењене даме и доказани професионалци у својим областима.

    Наиме, на трибини је речено да не треба постављати питање да ли треба вакцинисати, уз одговор да „наравно да треба“.

    Не можемо а да се не запитамо:

    Шта је то тако јединствено и недвосмислено у овој медицинској интервенцији, па се може нетремице преписати милионском становништву?
    Због чега је могуће, на пример, одбити операцију мозга, а није могуће ни теоретски одбити вакцинацију?
    Да ли ће „неодговорна и неука“ мајка која одбије вакцинацију свог детета бити подвргнута и присилној операцији тумора на мозгу или је њена неодговорност и неукост селективна и променљива?
    Због чега се вакцинација обмањујуће представља као неупитна научна истина, иако је само актуелни медицински консензус који је одувек имао и неистомишњенике у медицинским круговима?
    Због чега се вакцинација мегаломански представља као неупитно „достигнуће медицине и човечанства“ када подаци државних статистика говоре о огромном смањењу смртности од заразних болести пре увођења исте?
    Само за поменути пертузис, у Енглеској је смртност опала за 97,5-99% пре увођења националног програма вакцинације 1957. У САД-у се од 1870. до увођења вакцинације смртност од пертузиса смањила за 77-92%, док је у Аустралији смртност од исте болести пре увођења вакцинације пала за 85%. Када је прве вакцине против“ вируса вариоле“ уводио Џенер, човечанство је било 150 година далеко од открића електронског микроскопа којим се вирус једино могао видети. До деведесетих година двадесетог века, медицина готово ништа није знала о начину на који вакцине стимулишу имуни систем (Епидемиологија 153.стр.), иако је до тада успела да „искорени многе болести“. То наука сигурно није, али видимо да постаје религија.
    Због чега се износи немогућа тврдња да вакцине могу бити безбедне само ако се произведу у Србији, а у случајевима оштећења се брани ставом да „сваки лек има и нежељена дејства“?
    Да ли су српски алуминијум, жива или формалдехид мање токсични и канцерогени него инострани?
    Да ли патриотски хвалоспеви могу да неутралишу чињеницу коју је потврдио суд у Србији да је Торлакова вакцина против полиомијелитиса изазвала парализу деце у Србији, као и БСЖ вакцина која је разболела хиљаду казастанске деце, а којима је њихово министарство здравља због тога платило одштету?

    Преиспитивање ефикасности и безбедности вакцинације дешава се широм света (али и у нашој земљи) и то управо од стране лекара и научника који су „студирали десет година и лечили хиљаде пацијената“. Др Робер Менделсон, др Фред Кленер, др Џон Сил, др Ејри Зајерман, др Вилијам Хауард Хеј, др Робер Симпсон, др Ј.А.Морис, др Том Бурбахер, др Џил Џејмс, др Џефри Бредстрит, др Харима Тирани, др Ендрју Моулден, др Брус Липтон, др Шери Тенпени, др Мајл Фарли, др Арчи Калокеринос, др Стефани Сенеф, др Лорин Деј, др Мејер Ајзенштајн, др Сузан Хемфрис, др Жилијан Ланктут, др Павел Воробјев, др Червноскаја, др Кириличева, др Онишченко, др Лидија Гајски, др Срећко Сладољев , др Ђула Сунара и др Расел Блејлок, неурохирург, само су неки од њих. Ово указује да је позивање на сопствено научно и професионално звање да би се оправдала потреба за обавезном вакцинацијом чист психолошки маневар позивања на ауторитет.

    Иако никоме не бранимо да верује да су вакцине неопходне и безбедне, напомињемо да научних доказа за тако нешто нема, јер све досадашње студије о вакцинама имају следеће недостатке:

    Фармакокинетичке студије нису обавезне, па се самим тим најчешће не изводе, те нисмо у могућности да знамо како се додаци у вакцинама апсорбују, дистрибуишу и складиште и телу.
    Праћење нежељених дејстава обично траје 5 до 15 дана, што онемогућава увид у средње и дуготрајне учинке.
    Скоро никада се у студијама не користи прави плацебо (на пример физиолошки раствор), већ су то или раније вакцине или ађуванси без антигена.
    Нема одговарајућих контролних група тј. невакцинисане деце, јер је „неетично“ некоме не дати вакцину.
    Методологија детекције нежељених ефеката је у најмању руку субјективна и ослања се на перцепцију истих од стране медицинских сестара или родитеља и тада се њихов исказ сматра валидним и научним , али када дођете са оштећеним дететом након редовне вакцинације тада сте некомпетентни или луди, а ваше дете је анегдота.
    Већина студија је финансирана од стране фармацеутских кућа које вакцине и производе. Коментар није потребан.
    Студије о ефикасности и безбедности вакцина укључују само здраву децу и због тога настаје привид безбедности на основу кога се одобравају, а у реалности се примењују на све већој популацији деце са хроничним сметњама.

    У ово време „атомске технике и прашумске етике“ подсетимо се онога чега сваки лекар треба да се придржава:

    “У медицинској пракси, принцип аутономије подразумева не само спремност, него моралну, а у многим земљама и законску обавезу медицинских професионалаца да поштују мишљења, процене и одлуке, дакле вољу пацијента у вези са њиховим третманом , и то у свим сегментима медицинског поступања (превенција , дијагноза, терапија, рехабилатације, истраживачки процес). (70 стр. Увод у медицинску етику, Медицински факултет Универзитет у Београду)

    “Информација пацијенту мора бити потпуна и исказана на начин да је пацијенту сасвим разумљива .У супротном, евентуални пристанак је добијен на начин који се ни на који начин не може етички оправдати, а за такво је чињење у развијеним правним државама, углавном предвиђена законска санкција“. (72. стр. Увод у медицинску етику, Медицински факултет Универзитет у Београду)

    “Показује са да продирање права, то јест правне регулације у подручје медицинског морала и етике, не значи увек и ојачавање морала и етике, право их каткад и анулира“. (77. стр. Увод у медицинску етику, Медицински факултет Универзитет у Београду)

    „Ни под претњом нећу користити медицинска знања тако да кршим људска права или угрожавам грађанске слободе“. (Женевска декларација)

    „Особа треба да буде у ситуацији да слободно може да врши избор, без икаквог утицаја силе, преваре, лукавства, принуде, погрешног процењивања или других прикривених облика приморавања.“ (Нирнбершки конгрес )

    “Лекар мора поштовати право компетентног пацијента да прихвати или одбије лечење.“ (Интернационални кодекс лекарске етике)

    Наше удружење неће дозволити да се наша настојања усмере на споредне колосеке. Ми идемо право у центар! Слобода избора по питању вакцинације и осталих медицинских третмана!

    https://facebookreporter.org/2017/04/19/reagovanje-dr-jovane-stojkovic/

  9. По мени, овде су и сам аутор, и коментатори, злоупотребили иначе тачан проблем.
    Не треба бркати проблем вакцинације деце са проблемом злоупотребе деце.
    Не можете упоређивати земље где су неке болести одавно искорењене са онима где још тињају.

  10. @ Мирослав Анђелковић
    Могу да опонирам многим НЕТАЧНОСТИМА које као ЧИЊЕНИЦЕ наводи професор Антонић у свом тексту кроз уста “еминентних” стручњака. Само због једне толико јасне – да еминентним вирусологом и имунологом сматра зубара познатог по Тодоксину, професор Антонић не заслужује да се сматра релевантним аутором на БИЛО КОЈУ тему. Он је за мене од сада само “еминентан”.
    Нијесам, иначе за обавезну вакцинацију, ту је др Дубињин јасно показао о чему се ради. Антонић, међутим, њему претпоставља “еминентну” др Велков.
    Сјећам се и случаја Ваше унуке, збиља непријатно искуство за њу и све вас у породици. Чини ми сте да сте још морали да платите у приватној апотеци ту вакцину, схватам Вашу озлојеђеност на наш здравствени систем.

    @Ђорђе Ивковић
    Слажем се. Извињавам се што сам томе допринео. Препоручујем чланак др Александре Павићевић, етнолога у Политици од прије два дана. Она је указала на мету – укидање дјечјег стида као увод у Хакслијев “Врли, нови свијет”. Али да бисмо имали морални интегритет да говоримо о тако крупним темама, не смијемо га олако трошити, и то је била моја основна реакција на Антонићев чланак. Ширење “моралне панике” некада се лијепо продаје, као и спрдње (с киме?) као што је била она, исте др Александре Павићевић да Теслин прах треба ракетом избацити у васиону. То је био њен чланак у “Недељнику” који је прештампала у Гласнику Етнографског института САНУ! С таквим браниоцима моралног интегритета одосмо сви у Басаријаду.

  11. @Иоанн Дубињин

    Нисам знао да не живите у Србији, да се лично, породично, нисте суочили са
    нежељеним учинком вакцинације, те сам се зато упустио у коментар са Вама.
    Ваша запажања су личне природе, а не резултат неког озбиљног и научно
    потврђеног рада појединца или групе.
    Ценим и поштујем Ваш професионализам, али то није довољно за разумевање
    присилне вакцинације деце у Србији, јер Ви, лично, нисте са тим суочени у Хо-
    ландији, институционално, па не знам како, у том смислу, можете дати неку ”уравнотеженију” информацију!
    Теоретски, професионално и субјективно – да, али објективно то може бити
    само ако сте и сами у том проблему, а Ви то нисте!

    Због тога, не знам због чега мишљења и других лекара, попут Вас, а разликују
    се од Ваших, нису довољно уравнотежена за пружање довољне и потпуне
    информисаности родитеља, а и сами се суочавају као родитељи и лекари, овде
    у Србији, где живе, раде, одгајају, школују децу…

    У Холандији се деца вакцинишу холандским вакцинама, или иностраним, а пре
    тога провереним у рефернтним установама Хаоландије.
    У Србији нема Србијанских вакцина, а нема ни рефернетне установе која ће
    гарантовати исправност истих, а вакцине долазе од оних који су нас бомардовали 1999-е осиромашеним уранијумом?!
    Зар мислите да неко треба да буде толики идиот и да на бланко, без провере,
    прихвати такве вакцине, за које нико не сноси одговорност: ни произвођач, ни
    увозник, ни дистрибутер /Министарство здравља Србије/ ни лекар који их пре-
    писује, па ни медицински техничар који их убризгава у тело – нико, ама баш
    нико, а родитељ се може чак законски санкционисати и одузумањем ридитељства ако дете не вакцинише.
    То је, свакако, ван кодекса лекарске етике, а ви то у Вашим коментарима не
    апострофирате?!

    Ипак, Др Иоанн Дубињанин, Срби можда јесу ”луд” народ, али не морају баш
    да буду и БЛЕСАВИ /без наводника/.

    А што се тиче моралног посрнућа наше деце, па то све долази са Запада,
    као цивилизацијска ”тековина”!
    Колико до пре пар деценија хомосксуализам /педерастија/ је третирана као
    болест /толико векова у назад, а / онда се ”декретом” то брише из пописа
    болести и проглашава за ”другачију сексуалну оријентацију”?!
    Ето примра како се ”декретом”, ”законски” може укинути нека болест да буде
    болест и како се законски може увести обавезно вакцинисање.!
    Видите да то нема, ама баш никакве везе се Вашом струком и искуством.
    Видите како је на делу очигледна TЕОРИЈА ЗАВЕРЕ!

    Драган Славнић

  12. @ Драган: У нечем сигурно имате и право. Ја већ скоро 50 година не живим у Србији, а ако је заиста тако како говорите: тј. да родитељима који не вакцинишу децу аутоматски следи не само ригорозна новчана казна, него и одузимање деце – то је стварно монструозно, па желим још једном да нагласим: присталица сам вакцинације, али противник сам ЗАКОНСКИ ОБАВЕЗНЕ вакцинације и законских санкција онима који вакцинацију одбијају. Те санкције не смеју бити оправдаване неким назови – ЕУ нормама. Понављам што сам већ казао: “ У суштини, не ради се ни о каквим обавезним ЕУ нормама, него о типичном карикатуралном и мајмунском опонашању српских властодржаца који, оптерећени вишевековним рајинским менталитетом стеченим под Османлијама, данас уображавају да то виде као `ЕУ-норме`, и онда на силу покушавају да их намећу својим поданицима“.

  13. ВАСЕЉЕНСКА:
    ”49 пријава против родитеља који нису вакцинисали децу

    у ВЕСТИ ДАНА, Друштво 26. априла 2017. 0

    Београд – Од почетка године инспекција Министарства здравља поднела је 49 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу.

    Нема података колико је до сада родитеља и кажњено.

    Прошле године инспекција је поднела 198 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу.

    Епидемиолог Милена Kаназир из Института за јавно здравље Батут каже је важно одржавање колективног имунитета, а да би се он постигао неопходно је да 95 одсто малишана буду вакцинисани према календару имунизације.

    „Само када је висок проценат вакцинасаних, могуће је спречити ширење болести и настанак епидемије“, рекла је Kаназир гостујући на РТС.

    Недеља имунизације почела је 24. априла и трајаће до 30 априла, а циљ је да се скрене пажња на важност континуитета вакцинације.
    Kаназир каже да је Србија раније достизала жељени циљ обухвата од 95 одсто, али да у последњих неколико година не достиже тај циљ, посебно не ММР вакцином(против малих богиња, заушки и рубеола).

    „Вакцинација је постала жртва свог успеха, јер многи родитељи, па и лекари нису видели заразне болести које остављају тешке последице“, нагласила је она.

    Kаназир је упозорила на епидемију малих богиња у суседној Румунији, где је до сада регистровано 5.000 оболелих са 22 смртна исхода.”

    Танјуг

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading