Митрополит Серафим позвао Ердогана да се окане „лажне религије“, крсти и да му кум буде Путин

(Pravoslavie.ru, 14. 4. 2017)

Грчки митрополит пирејски Серафим, веран традицији и без „длаке на језику“, послао је отворено писмо турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, у коме га, између осталог, позива да се окане лажне исламске религије и прихвати „Христа Спаситеља и Искупитеља света“, чак га саветујући кога да узме за крсног кума, преноси AgionOros.ru.

Митрополит Пирејски Серафим

Почињући своје писмо анализом кризе на Блиском истоку, митрополит пише да добри односи између Турске и Русије јесу „веома значајни“ и наглашава да они омогућавају турским представницима да на равној нози разговарају са САД и ЕУ.

Архијереј наставља изражавајући своје уверење да, у случају да пропадне турски покушај да уђе у ЕУ, председник [Ердоган] има спреман „План Б“ – на којем је годинама радио – обнову минуле славе Отоманског царства.

„Свака држава жели политичког лидера који поштује и припада религији већине народа“, нагласио је митрополит Серафим, али и означио Ердогана као разарача секуларизованог наслеђа Кемала Ататурка и обновитеља ислама у Турској.

Свакако, избор ислама као учвршћујућег фактора, по мишљењу грчког епископа, наравно представља грешку.

Путин и Ердоган (Фото:  REUTERS/ Kayhan Ozer/Presidential Palace)

У наставку писма, митрополит нуди бројне историјске и теолошке примере које показују „заблуде исламске религије“, тврдећи да је „заснована на мноштву илузија“.

Као закључак ове [37 страница] дуге верске и теолошке студије, архијереј Грчке православне цркве позива турског председника да прокаже своју „демагошку лажну религију“, и да се „на ползу [њега] лично и [његове] породице и [његовог] народа…  покаје, одбаци [своје] заблуде и поверује у Богочовека Христа, Спаситеља и Искупитеља света“. Митрополит је Ердогана посаветовао да прође веронауку и православно се крсти, нудећи му да „замоли [његовог] садашњег савезника председника Русије Владимира Путина да му буде кум, а цариградског патријарха да начелствује службом“.

Са енглеског посрбило: Стање ствари

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. Za početak može da tajno poveruje i krsti se. Ostalo će se uz Božiju pomoć dodati.

    Mogli bi i mi naše glavare da pozovemo na život u Veri, i sa manje od 37 stranica.

Оставите коментар