Владимир Коларић: На маргинама полемике С. Басаре и М. Ковића (2)

Поводом полемике Светислава Басаре и Милоша Ковића, пренете и на „Стању ствари“ (први и други део)

Владимир Коларић

Полемика се очекивано наставља даљим Басариним лупетањем, мада се ни Ковић баш не прославља. Недостаје му сигурности потребне да „завршни ударац“: што није чудно, с обзиром да овде још нема искуства и одважности у супротстављању одавно институционализованим и нормализованим обрасцима колонијалног ума.

Најзанимљивије и најзначајније је то што се цела бука очекивано разоткрива као интрига, и то она најодвратнија – универзитетска. Ко је макар једном присуствовао гнусобама, какве су на пример састанци катедре, добро зна о чему говорим.

Укратко, Басарин другар (а кумови им Беба и Латинка) би нешто да уради са Ковићем, по могућности да га шутне с Филозофског. А Басара је ту да припомогне.

Ето још једног упозорења да када се једном продате због привилегија – а што укључује и обавезу да непрестано исповедате правоверност како бисте се искупили за „младалачке грехе“ – повратка нема.

А тужно је то некако за писца. Талентованог писца.

И наравно, никако не запуштати образовање. То је најбоље оружје против свих тих јадних, окошталих, провинцијалних умова који мисле да је пристанак на колонијализацију њихово највеће животно достигнуће.



Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , ,

5 replies

  1. Духовност и образ(овање) господина Ковића наспрам баналне метазифизичке празнине, постварености и таштине (празнине) јаловог басаре и њему налик, подразумева пристојност и неимање страсти те жеље за понижавањем које долазе из зависти и увређености, које су, је ли, суштина духовног плебса и нишче рајинска нарави, чија перјаница и јесте јалови басара и њему налик…

  2. Извињавам се на погрешци у коментару, ево исправке: “метафизичког празнословља и бесловесности” а не “метафизичке празнине”.

  3. Ковић је у првом делу доминирао, “поцепао” је Басару к’о куче патофну. На жалост, десило се оно што се често дешава у полемикама са бестидним људима – изгубио је живце, па тиме и контролу над ситуацијом. Није осетио моменат кад да пресече. Но, то се (нам) се свима догађа.

  4. Искрено – сву ову полемику са Басаром и око њега нисам ни прочитао. То што је он љубимац система – није довољно да се бавимо његовом празнином и простотом.

  5. @ Ђорђе Ивковић
    .. да – велики су добици у сукобу, ако човек сачува хладну главу и достојанство – своје и супарниково, колико је могуће.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading