Геворг Мирзојан: Напад САД на сиријску војску представља компромис Трампа и Путина

Ноћни напад Сједињених Америчких Држава је компромис између Вашингтона и Москве, сматра колумниста, доцент Финансијског универзитета при Влади РФ Геворг Мирзојан

Амерички напад на сиријску војску није почетак велике операције Трампа против Башара Асада, Ирана и Сирије, јер Трамп није толико наиван да не схвата да је рат клопка која противречи свим његовим концептима спољне и унутрашње политике, сматра Мирзојан. А са друге стране, додаје, Трамп није могао да не одговори и не покуша да сачува имиџ јаког лидера. Амерички председник је режирао мали, али веома скуп шоу. А у томе му је помогла Русија, пише експерт.

„Резултат је следећи: противници Трампа аплаудирају, Москва, Техеран и Дамаск негодују, СБ УН заседа, а затим… ништа.“

Вашингтон је чак дао до знања да даље неће ићи. Представник Пентагона је изјавио да је бомбардовање аеродрома Шајрат сасвим довољан одговор Асаду за примену хемијског оружја. Трамп је решио искључиво тактичке задатке, сматра Мирзојан.

Да је све урађено у договору са Русијом сведочи то што Москва „није приметила“ америчке ракете, није их обарала, нити напала америчку ракетну крстарицу. А постојао је и споразум са Сиријцима, јер су 59 крилатих ракета (у вредности од преко 100 милиона долара) причиниле минималну штету, пише Мирзојан.

И Русија може да буде задовољна. Са једне стране, напади САД на Сирију стављају Русију у незгодан положај, али Кремљ схвата да је Трамп морао да покаже зубе, јер ситуација би могла да буде још мање пријатна. Почев од упада копнене војске САД у Сирију, па све до озбиљне радикализације америчке спољне политике. По свему судећи, Кремљ још верује у перспективе руско-америчких односа док је Трамп на челу државе, па је одлучио да му учини услугу, сматра Геворг Мирзојан.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 7. 4. 2017)



Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , ,

3 replies

  1. Све је то супер, али хајде да се вратимо на тренутак на праву децу која су била прикључена на праве апарате и право издисала на правим снимцима…

    Ко је за то крив?

    Намештаљка Мекејна и Сороша? Ухапсите их.

    Договор Путина и Трампа? Разобличите их.

    Случана грешка сиријске војске? Позовите је на одговорност.

    Намерна диверзија ДАЕШа? Сравните их са земљом.

    Бога не можете купити високопарним геополитичким говором. Ко је, дакле, крив за децу?

  2. Путин се договорио са Трапом да обојица очерупају Сирију, са Вучићем да очерупају Србију, а са Обамом да неонацисти очерупају Украјину.

    Путин је на власти од 2000, а свет од тада граби великим корацима напред, од демократских промена, преко маковог цветања, па до пусте Србије Шта ти не разумеш, Милане?

  3. Хаха… ништа. Отприлике:)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading