Владимир Коларић: Крај „конзервативне револуције 2.0“ или „Трампова издаја“

Владимир Коларић

Првом директном нападу америчких војних снага на регуларну војску Сирије претходило је одрицање председника Доналда Трампа од неколицине својих најближих сарадника, укључујући стратега његове победничке (медијске) кампање Стива Бенона.

Овај чин, према аутору америчког часописа „The Duran“ Адаму Гарију, представља кршење пет темељних Трампових обећања, захваљујући којима је и освојио председнички мандат:

1) Мир са Русијом: овај атак несумњиво значи озбиљно нарушавање америчко-руских односа.

2) Без војне интервенције на Блиском истоку: јасно је да је интервенционистичка политика САД у овом делу света настављена, и чак заоштрена.

3) Асад није проблем: обећани спољнополитички реализам у овом случају је јасно нарушен, у корист наставка императивне политике промене сиријског режима.

4) Америка на првом месту: овом приликом су интереси салафитских центара моћи јасно стављени испред интереса америчког народа.

5) Уништење Исламске државе: овим нападом је настављено америчко савезништво са Исламском државом, као битан аспект хегемонистичко-интервенционистичког тренда у политици САД.

Наставак праксе подстицања ненасилних револуција, односно „анонимног рата“ против Русије, укључујући и праксу „операција под лажном заставом“, заоштравање сукоба у Донбасу, као о зелено светло за пријем Црне Горе у НАТО, потврђују континуитет политике интервенционистичког хегемонизма.

Пракса обликовања света у складу са наметнутим идеолошким схемама и даље остаје доминантна парадигма америчке политике, тако да би се у том светлу ефекат Трампове изборне победе могао оквалификовати као „вишак капитализма“, односно напад не на идеолошко-финансијску базу глобалног поретка моћи, већ на преостале институције које су макар у некој мери одржавале систем социјално-економске регулације, али и правног поретка.

Наде оних који су рачунали на „конзервативну револуцију 2.0“ глобалних размера, најновијим поступцима Трампове администрације су (можда и) очекивано развејане, а светска политика се макар и невољно враћа једном политичком реализму, ослоњеном на искуство антоколонијалне борбе, и рачунајући на изгледа трајно неизбежан и чини се конститутиван русофобијски аспект цивилизаторске идеологије политичког Запада.

Постаните донатор-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света. Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно. Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи можете прочитати НА ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Или: Трамп је јахао на гласовима “America First” гласача, пошто је то био једини начин да добије изборе, а када је добио, наставио је да спроводи политику Израела, чији је експонент од почетка. Тако се сам Израел ратосиљао потрошених модела своје лобистичке оперативе и преузео директније начине борбе. Колико ли то може да траје? И шта после тога? Ако “после” уопште дође…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading