Владимир Коларић: Пропаст колонијалног ума

Владимир Коларић

Када се суочите са заступницима колонијалне политике, која се данас углавном појављује у виду модернизације као вестернизације, по правилу ћете бити подвргнути стратегијама искључивања, најпре у виду априорних оптужби за ригидност, незнање и примитивизам.

Ваши ставови ће бити тумачени и делигитимизовани незнањем и необавештеношћу, док ће саговорник у прилог сопствених ставова наводити општа места и етаблиране ауторе колонијалистичког мејнстрима, који се узимају као непорециви ауторитети.

Док ће ваше излагање по правилу бити разобличавано као митоманијско, митоманска природа колонијалистичког дискурса никада неће бити узимана у обзир.

Оптужбе за теорију завере и параноју ће се подразумевати, а репертоару ће се наћи и стратегија пасивне агресивности, кроз патетично позивање на коректан дијалог и разумевање, у коме ће саговорник, иако у позицији агресора, глумити улогу жртве ваше искључивости, као неприхватања наводно очигледног.

Насиље колонијалистичког ума се у највећој мери заснива на оваквим стратегијама „очигледности“ и нормализацији сопствене позиције (уз истицање сопствене моралне супериорности), а која је подржана својеврсном појмовном и генерално епистемолошком хегемонијом колонијалистичког дискурса, нормализованог у мери да чини невидљивом сопствену колонијалну природу. И у мери да уљуљкује савест конвертита и оних који су такав насилни дискурс интериоризовали до те мере да су постали његови најострашћенији заговорници.

Нимало парадоксално, као помоћ у антиколонијалистичкој аргументацији могу послужити искуства либералистичке епистемологије у расправама са марксистичким полемичарима, указивањем на њихову „затворену“ логику.

Стваралачки отпор колонијалистичком дискурсу се тиме још више открива као  трансидеолошко и цивилизацијско питање, и од највећег је значаја за сваког ко се још усуђује да мисли.

Постаните донатор-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света. Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно. Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи можете прочитати НА ОВОЈ СТРАНИЦИ. Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем, Четири стотине речи

Tags: ,

3 replies

  1. Добар део војника либерализма су задрте незналице, које верују у то што им је сервирано, као што би веровали у било шта, што им понуди рука која их храни. Притом лењи духом и телом, властољубиви и частохлепни – пази Лукави кога ће да бира.

  2. Тачно сте све ово рекли, Владимире, али чини ми се помало набацано и не и довољно разрађено.

    Тема је толико озбиљна (не мислим у смислу да није фриволна — што она такође свакако није — него да представља довољно велики проблем) да заслужује озбиљнији есеј, рецимо три до три и по пута дужи и конзистентије повезан унутар самог текста.

    Овако очекујете да читалац скаче за вама као на шаховској табли за брзу симултанку.

  3. Хвала, Мали Џокица, потпуно се слажем.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading