Ђакон Ненад Илић: Протест омладине или Убиће нас наша превелика памет

Ђакон Ненад Илић

После најразличитијих коментара о протестима младих, отишао сам у центар града да видим о чему се ради.

Није било ни једног страначког обележја, ни једног председничког кандидата, а чини ми се ниједног професионалног политичара. Био је то карневал са озбиљним бројем учесника. Колико сам могао да проценим – око 30.000, можда и више. Углавном млади људи, али било је и старијих, па и баш старијих. 

После дуже времена један масовни скуп који ми је изазвао добро расположење и пробудио наду.

Наравно, како нема видљивог вођства да усмерава енергију, како ће од сутра време да се поквари па ће бити и кишице – мале су шансе да ће ствар да прерасте у нешто озбиљно, али никад се не зна. Можда и хоће. Ако нам наша памет допусти то.

Тамо док сам ходао међу младим хулиганима и хулиганкама који су између осталог претећи викали „Хоћемо културу“, упозоравали једни друге да не праве никакву штету и да се не пентрају на опасна места, схватио сам да је наш највећи проблем то што смо постали препаметни.

Унапред све знамо.

Знамо да нема шансе да узурпатор не добије изборе.

Знамо да је побуна против бахатих власти у циљу страних служби које би да дестабилизују земљу, која ето стабилно и мирно иде у пропаст.

Знамо да деца нису могла сама да изађу на улице.

Знамо ми и много тога више. Знамо де нема сврхе да се венчавамо, да рађамо децу. Да је глупо да ризикујемо и верујемо једни другима. Зна се колико сви лажу.

Знамо да ћемо сви једног дана умрети. Па што онда уопште и да се трудимо.

Убиће нас ова наша памет.

Колико само овде на Фејсбуку може да се прочита паметних анализа које су толико паметне да вас само бацају у безнађе.

Србија је у недељу понижена.

Од човека који је наше паре искористио да направи нове зубе, купи нове наочаре и одштампа се у зилион примерака да нам се смеје у лице.

Деца неће да отрпе понижење ћутећи.

Хвала им због тога. Хвала им што сам осетио за тренутак да овај народ није мртав. Хвала им ако ништа друго штo су ме мало орасположили, што су унели дах живота у ово наше мртвило.

Али паметни смо ми. Навикли смо се на мир и нећемо допустити да нас ико узнемирава. Послаћемо ми сву ту децу преко границе, а ми ћемо остати овде да они од седамдесет година допуњују пензије тако што ће се старати о онима од преко осамдесет.

И да се разумемо. Не гарантујем за будућност ових протеста. Да ли ће их и ко ће их злоупотребити. На шта ће све то да испадне, кад, овако паметни, знамо да не може ништа. Али ко се умори од памети може себи да дозволи мало глупости ових дана па да осети живот у Србији. Ако деца не одустану од нас.

Први део наслова: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: ,

5 replies

  1. ” Био је то карневал са озбиљним бројем учесника.
    После дуже времена један масовни скуп који ми је изазвао добро расположење и пробудио наду.
    Србија је у недељу понижена.
    Хвала им ако ништа друго штo су ме мало орасположили, што су унели дах живота у ово наше мртвило. ”

    Помаже Бог оче Ненаде

    Прошли пут Вам се обратих са Брате, и прво користим прилику да Вам се извиним, искрено. Праштајте, молим Вас!

    Уједно, не повлачећи остало што написах, иако јесте било и оштро и грубо. И било је с разлогом.

    Сви ћемо једног дана стати пред Јединог, Праведног, Судију. И свако ће одговарати појединачно.
    Моја ништавност за себе самог, али и за своју децу за све што их научих (и не научих, а требало је), не указах, не показах личним примером. И сваки ће мој неисповеђени грех на њих се стровалити.
    Моја ништавност је лаик, мирјанин, нема фејсбук налог и нема десетине, стотине, хиљаде подршки и похвала (да не употребим страну реч like-ова).
    Ви нисте лаик, имате фејсбук налог, пуно народа Вас прати, слуша, подржава, бива поучено са Ваше стране.
    И Ви нећете одговарати сутра само за себе и за своју децу, већ и за све што поучисте криво неког малог, неког лаика, неког ко није још ушао у Веру Православну, неког ко се није још утврдио у Вери Православној. Али, то је Ваша одговорност пред Господом.
    Моја ништавност само жели да укаже на чињеницу да не чините добро, односно да чините зло свима који Вас, било из (оправданог) незнања, било из жеље да нешто науче од лица свештеног, образованог, прате и подржавају.
    Зашто?

    Зато што их ни овом објавом не упутисте у Велики Часни Пост и у то шта се у то доба (ваља) чини(ти).
    Зато што није природно да се свештено Православно лице одушевљава некаквим КАРНЕВАЛОМ у доба Великог Часног Поста.
    Зато што је свештено Православно лице, високо образовано, МОРАЛО знати ПРЕ недеље, 02.априла, да ће Србија у недељу бити понижена (како велите); зато што се у доба Великог Часног Поста не чине ствари непомјанику угодне.
    Зато што их не поучавате Православљу и Науци Христовој, не поучавате их да се покају, исповеде, закукају из свег гласа Господе помилиј ме, него их поучавате да (сад кад сте их већ позвали да се занимају некаквим изборима у доба Поста, да обавезно гласају, и када су те изборе изгубили) сада карневалишу улицама градова, како би поправљали расположење неким старијим од њих који су, такође, изгубили изборе у недељу.
    Зато што наду може да пробуди воља и жеља (тог) младог света да се оправослави, да се крсти (уколико није), да се покаје, да се утврди у Вери Светога Саве, а не некакав један масовни скуп у доба Великог Часног Поста.
    Зато што сте својим (генерално) наступом Ви, у ствари, опасни за све који Вас прате и слушају и подржавају; јер уместо да их поучавате и усмеравате на Пут један једини исправни којим ваља ићи, Ви их скрећете на којекакве странпутице.

    На шта их Ви сад позивате? Шта је то што сада подржавате?
    масовно хистерисање деце која су САД схватила да их краду, да нема културе, да живе у диктатури, и, шта?
    Да изађу сви, да излазе на улицу сваки дан и вичу, сва деца ове Србије, све док – ШТА?
    Док им главни изборни глумац не каже – јаоој, извините, па ја сам вас у ствари покрао, ја сам диктатор, јаој, опростите молим вас, одо ја. Је л’ то очекујете?

    Стварно, где живесте Ви оче све ове године ?

    Има, оче, неких Православних Срба који суботом крозт Београд носе крстове и иконе и барјаке и молитвено позивају народ на оправослављење, на покајање, на светосавски пут; но они Вам очигледно тешко могу подићи расположење, јер их ваљда према Вашим мерилима – нема пуно (нису тако масовни), јер иду иза Крста Часног, иза лика Господа и спаса нашег Исуса Христа, иза иконе Пресвете Мајке Божије и Архангела Михаила, јер нису у КАРНЕВАЛСКОМ ФАЗОНУ, јер разобличавају сво зло екуменизма, глобализма, разправосављивања Србије, симфоније која влада између овакве богоборне и антиправославне власти коју имамо и Београдске Патријаршије, јер се уздају само и искључиво у Господа Бога да им(нам) може помоћик, а не у своје мишиће и масовност као Ви, јер знају да док се Србија не врати Светом Сави и Светом Владики Николају и Светом Ави Јустину неће и не може бити боље, па макар свих 6.700.000 и нешто хиљада гласача изашло на улицу и КАРНЕВАЛСКИ тражило највреднијем протестанту у Србији да се склони … И иду тако већ 55 субота заредом !

    Моја ништавност Вам шаље доле део једне поздравне беседе Светог Владике Николаја:

    Свети владика Николај (Велимировић): О онима који се отимају за старешинска места

    ‘ Помози Вам Бог, браћо,

    Бог Вам помог’о (одпоздрављају присутни)

    Никад се код нас Срба није одвајао појам Братства, од појма Бога.

    Драги брате Председниче, поштована господо србска, браћо и сестре,

    Саветујем вам, браћо, избегавати модерну нескромност названом ”пропагандом”, у преувеличавању својих успеха у прошлости и, обећавања за будућност.

    Свака се ствар у свету може сакрити, осим – Истине. За истину нема губера (покривача). Не давати маха оним’ који се гурају тражећи прва старешинска места, јер је то противно Науци Христовој. Код нас такве народ иронично назива ”Гур-Гур”. Од ”Гур-Гура” пати народ србски, као уосталом и сав свет. А, ”Гур-Гура” све више има у свакој организацији. Кнез Милош је слао све ”Гур-Гуре” у (тзв.) ”Гургусовачку кулу”.

    Многи од нас памте време када су поштени а способни људи, бегали од вођства и старешинства, док их Народ није ПРИМОРАО ДА СЕ ПРИМЕ!!!

    Тако је то било… ‘

    миодраг таназовић

  2. “Juče je London Times objavio ovu čitulju:

    – Danas žalimo odlazak voljenog prijatelja Zdravog Razuma koji je bio sa nama mnoge godine. Niko ne zna tačno koliko je bio star s obzirom da je njegova krštenica davno zagubljena u birokratskoj crvenoj traci.

    On će biti zapamćen po tome što se držao dragocenih lekcija >Znati kad se skloniti sa kiše, >Zašto ko rano rani dve sreće grabi, >Život nije uvek fer, >Možda sam ja kriv.

    Zdrav Razum je živeo po jednostavnim ekonomskim pravilima >Ne troši više nego što zarađuješ i oprobanim strategijama >Odrasli, ne deca, vode stvari. Njegovo zdravlje je počelo naglo da propada kada su uvedene dobro zamišljene ali preopterećujuće regulative. Izveštaji o >6-togodišnjem dečaku optuženom za sexualno uznemiravanje
    zato što je poljubio devojčicu > o >Učitelju koji je otpušten jer je kaznio nevaspitanog učenika su samo pogoršali njegovo stanje.

    Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kad su roditelji napali nastavnike jer rade posao koji su oni propustili da urade u disciplinovanju njihove nevaspitane dece.

    Propao je još više kad su škole morale da dobiju roditeljski pristanak da bi deci dali losion za sunčanje ili aspirin, ali nisu smeli da obaveste roditelje ako je učenica trudna i želi da abortira. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis a kriminalci počeli da dobijaju bolji tretman od svojih žrtava.

    Zdrav Razum je prebijen otkad niste mogli da se branite od provalnika u sopstvenom stanu i provalnik je mogao da vas tuži za napad. Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kad je jedna žena propustila da shvati da je kafa koja se puši vruća, prosula je u krilo i odmah dobila ogromnu nadoknadu.

    Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja Istine i Poverenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike. Iza njega ostaju njegova 4 polubrata <Znam svoja prava,<Hoću odmah, <Neko drugi je kriv i <Ja sam žrtva. Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih jer je vrlo malo njih shvatilo da
    je otišao.

    Ako ga se ti još sećaš, prosledi ovu vest, ako ne, pridruži se većini i ne radi ništa."

    Драган Славнић

  3. Србљи испуштају чињеницу из вида да им је отаџбина окупирана и претворена у масовну лабораторију за социјално-психолошки инжењеринг спроведен од стране окупатора у спрези са домаћим помагачима којих има много боја и врста, од корисних будала до отворених издајника, провокатора, кукавица, уцењених, аутошовиниста, итд (то је данашња тзв политичка елита у Србији). Избори (сваких годину дана, или 15 месеци) су очигледна фарса а служе само да се провере механизми масовне контроле народне свести и евентуално освеже новим садржајима. Наша отаџбина нема своју власт јер није суверена, није слободна. Протагонисти на власти су само мало више (да ли уопште?) од лутака у позоришту. Решење наше ситуације није у бављењу њима. Слобода долази збацивањем ланаца окупације оличених у присуству нато на КиМу, средствима масовног (дез)информисања у рукама окупатора, урушеним безбедносним службама, војној немоћи… Без подршке споља од стране анти-натовске силе каква је Русија, наше шансе на опстанак су никакве. Ово врапци врло добро знају али луткари не дају да се чује, па нам одвлаче пажњу изборним шибцарењем, масовном пропагандом и политичким ”перформансом” као што су ови ”протести”. Народ остаје у мраку, незнању, тврдоврат и непокајан.Остаје нада да нас Распети и Васкрсли Господ наш Исус Христос помилује!

  4. Правда – небеска или земаљска ?

    Кад Миодраг пише :
    “Има неких православних Срба који суботом кроз Београд носе крстове и иконе и барјаке и молитвено позивају народ на оправослављење, на покајање, на светосавски пут”, ја имам утисак да су то људи опредељени за Небеску правду

    Кад ових дана студенти носе кроз Београд транспаренте, они такође позивају на правду и на светосавски пут. Претпостављам да су и они православни Срби (а не снаге хаоса и безумља) и да траже правду одмах. Земаљску.

    Жао ми је да СПЦ није осудила изборну фарсу у којој се лукави мачак безскрупулозно поиграо са десет храбрих мишева и српским народом.
    Студенти су то препознали и траже рачун.

  5. ИСТИНОЉУБЉЕ”
    ”Вести са Православне страже: Четвртак, 6. 4. 2017. г…

    Побуна робова насред торпедованог брода – без сећања да је Бог Србу спас и слобода

    Док испред издајничке „Владе Србије“ трају непрестани Православни протести као припрема за свакосуботње Литије Београдом, задњих вечери нас затичу нови протестанти који пуну годину дана гледајући нас овде – нису марили што великоиздајник Вучић гази и потапа Светиње и распродаје отаџбину, а сада су се „спонтано“ решили да га пошто-пото збаце са власти.

    Међутим, како постоји основана сумња да је исти страни режисер, који је од Вучића и направио победника преварних избора без конкуренције, сада организовао и оне који у великим многољудним шетњама, идући улицама и скандирајући пароле, агресивно прете да хоће да га збаце с власти, тада човек остаје затечен шта чинити. Вучић јесте великоиздајник, омладина која протестује Београдом је већински са добром намером изашла, огорчена због свих лукавих сплетки и издаја политичара. Међутим, треба бити мудар и избећи примену силе, а не престајати са протестима, јер све ово јако личи на режију припремања оружаних немира. Није страшан немир, већ је страшно ако ли исти они који су инсталирали Вучића, сада већ посматрајући га као излизаног свог пиона, покушају да његову смену изведу преко крвопролића и разарања; притом већ припремивши неког новог Вучићевог заменика великоиздајника који би се при крају појавио као вођа ових протеста, и тако Курта засео у крваво седло уместо Мурте.

    Вечерас нам се један наш брат, близак нам познаник (иначе доказани србски родољуб који је ове ноћне протестне шетње наивно схватио као независну борбу народа против издајника, масонског потрчка Вучића, те се претходних вечери прикључио челу колоне десетина хиљада протестаната), пожалио како су га вечерас момци у цивилу ухатили под руку и одгурали далеко са чела колоне уз коментар: “ Уклони се, ти ниси из ове приче“. Понављамо, ако су Вучићу помогли у кампањи и, потом га прогласили апсолутним победником избора – то значи да он сада има образложење да оружано чува своју издајничку власт (стога у државне институције свако вече улази мноштво антитерористичких специјалаца), тако да онима који желе режирати хаотичну смену (њиховог потрошног материјала) Вучића, сада само требају режирани протести да инсценирају почетак сукоба демонстраната са до зуба наоужаним укућанима, масонима и педерима, „легално“ окупираних државних институција.

    Уосталом, може бити да је све ово наша фикција и машта, али мислимо и да ће се многе ствари појаснити за овај викенд. Јер чињеница је да сваковечерњи протести полако губе на посећености и ако се буду овако „спонтано“ наставили, све ће се више смањивати. А ако ли смо овде нешто исправно претпоставили, тј. да су и ови протести веома осмишљени и лукаво руковођени, онда би за викенд, када иначе позивају људе и из других градова, врло лако могао започети сукоб и хаос.

    Дај Боже да све ово погрешно процењујемо, али, када се осврнемо на чињеницу да већина овог народа који протестује сада, иначе неће Православље, не осврће се пуну годину дана на Православне Литије центром Београда против уништавања Светиња, распродаје Србије; тровања народа из ваздуха, вакцинама, ГМО храном, ријалитијима, дрогом, коцкарницама…схватамо да онда и није чудо ако нам се непобожнима и непокајаним, само формално декларисаним православцима, неко велико зло ускоро почне догађати. Вучић је заслужио да плати за све скрнављење Светиња, распродају земље и исмевање србске историје и свести, али водите рачуна да вас у то не поведу они који су нам спремили широк дијапазон могућих резерви издајника Вучића.

    Понављамо, прво је требало борити се за Истину Православну – ако ли желите Слободу Благословену, а ако ли желите слободу занемарујући Православну побожност живљења, онда нам следи страшно страдање и нови још гори „вучић“ од овога садашњег великоиздајника.

    Православна Литија је традиционално у суботу у 15.00 часова испред тзв. Владе Србије, а потом, ми ћемо трасама Истине и Мира, а ви добро гледајте куда ћете… Јер је Господ Христос рекао једном занавек: „Ја сам ПУТ, ИСТИНА и ЖИВОТ!“ Аналогно томе, све остале идеологије, вође и идеје су странпутица, лаж и смрт. Рече Господ својим ученицима и: „Будите мудри као змије и безазлени као голубови“! А цело Свето Писмо бруји реченицом: „Што је људима немогуће – Богу је (све) могуће!“ А непокајан и духовно учмао србски народ данас управо живи у временима када нас је унаокруг и изнутра преплавио непријатељ и издајник – тако да нам само Господ Бог може помоћи! А да би Бог помогао – морамо сви завапити, похрлити на исповест, Причешће, нарочито у одбрану Истине Православне, коју продане власти и њихови опуномоћеници међу епископатом и свештенством покушавају евроунизовати, екуменизовати, масонско-антихришћански глобализовати..

    Нека нам је Господ Бог Једини у помоћи, хтели ми то или не хтели, како бисмо се на крају освестили и са сузама припили у наручје Творцу своме Небескоме који нас увек нетремице с Љубављу ишчекује.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading