Монд: Вучић, моћни човек на Балкану у јеку кризе

Србин Александар Вучић, моћни човек на Балкану у јеку кризе – тако париски „Монд” види српског премијера у тексту у којем даје његов профил након јасне победе на председничким изборима.

„Монд” истиче да се Вучић наметнуо као „моћни човек Србије” откако је постао премијер, 2014, године, „свакако више него иједан други човек на власти” после Слободана Милошевића.

„Овакав утицај Александра Вучића на његову земљу требало би да је учини зоном стабилности у региону којем стабилност недостаје”, наводи париски дневник, уз подсећање да је Западни Балкан последњих месеци поприште тешких политичких криза и поновног распламсавања етничких тензија.

Француски дневник констатује да су овлашћења председника Србије ограничена, али оцењује, позивајући се на мишљење посматрача, да ће Вучић без икакве сумње пронаћи „довољно помирљивог премијера”.

И други светски медији баве се данас Србијом и Вучићем након његовог изборног тријумфа, истичући његову поруку да ће Србија наставити пут ка Европској унији, али да ће истовремено одржавати пријатељске односе с Русијом и Кином.

И „Њујорк тајмс” наводи да ће под Вучићем као председником „Србија вероватно наставити исти курс унутрашње и спољне политике као током времена које је он провео на функцији премијера”, попут, набраја лист, увођења политичких и економских промена неопходних за чланство у Европској унији, уз истовремену тежњу блискијим односима са Русијом.

„Иако је тиме створио тензије са Бриселом, господин Вучић је одбио да подржи санкције против Русије”, подсећа њујоршки дневник.

Лист наводи да је Вучић „ојачао имиџ неопходног партнера међународној заједници” током кампање кроз састанке са светским лидерима, немачком канцеларком и председником Русије.

„Фигаро” указује да су се избори за председника Србије свели на својеврсни „референдум за или против Вучића” и да је прилично велики број председничких кандидата „резултат неспособности опозиције да на изборе изађе с једним заједничким представником”.

Би-Би-Си преноси да је Вучић, према прелиминарним резултатима јучерашњег гласања, освојио јасну победу на председничким изборима, истичући да се залаже за чланство Србије у ЕУ, али да га противници оптужују да изборе користи за јачање своје власти.

Британски сервис наглашава Вучићев закључак да је народ гласао за његову политику придруживања ЕУ, без окретања леђа традиционалним савезницима Русији и Кини.

На исту Вучићеву констатацију указује и руска агенција Тас, цитирајући мишљења већине посматрача да ће, како наводи, нови премијер бити „техничка фигура”, док ће заправо Вучић имати пуну контролу над премијером.

Америчка агенција Блумберг оцењује да тријумф на јучерашњим председничким изборима Вучићу отвара пут за јачање власти и, у исто време, Русији даје шансу да продуби свој утицај на Балкану.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 3. 4. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading