Саша Јанковић: Сребреница је геноцид

Председнички кандидат Саша Јанковић, гостујући у Инсајдеру, изнео је своје виђење питања кључних за будућност Србије, попут става о случају Сребреница и одговорности наше земље и целог друштва.

Саша Јанковић (Фото: Јутјуб)

Даница Вученић: Да ли је Сребреница геноцид као што каже Међународни суд правде и Трибунал у Хагу или је само ратни злочин?

Саша Јанковић: Србију обавезују пресуде међународних судова, наравно да је геноцид. Је л` утврдио Међународни суд правде да је геноцид? Онда је геноцид. Утврдио Међународни суд правде и да Србија није крива за тај геноцид, али да није учинила све да га спречи. И то је оно што ме гризе. И да није Међународни суд правде рекао геноцид, убиство, намерно, свесно убиство хиљада људи, ма једног човека, јесте неопростиво. Ја желим да са своје земље скинем ту сенку, скинем ту срамоту, не тако што ћу умањивати значај тога што се десило. Желим да будем оштрији него што је Међународни суд правде према нама…

Даница Вученић: На који начин?

Саша Јанковић: Потпуно јасно указивањем да имамо одговорност, историјску одговорност, као држава одговорност, као друштво одговорност за то што се десило. Да је свако од нас део те одговорности, не само они који су највише одговорни. Нисмо се побунили кад је требало, ћутали смо. Да ли смо се плашили, да ли нисмо имали информације, шта год било, имамо историјску одговорност. И нема али.

(Спутњик, 30. 3. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Желим да будем оштрији него што је Међународни суд правде према нама…

    Да смо малициозни покварењаци рекли бисмо – па ваљда се госн Јанковић разуме у класификацију убистава. Али нисмо, па нећемо 😛

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading