Александар Лазић: О Интернет комента(то)рима

Важан део Интернет сајтова постали су и кориснички коментари, као и полемика треба ли их дозволити “у целини и целости”, “кројити” или скроз уклонити… Верујем да ће доста посетилаца схватити зашто баш у овом тренутку понављамо овај текст из августа 2013. године, један од првих објављених на овом сајту

Александар Лазић: Да ли Лезбољуб обавезно мора да буде и Противпедерковић

Александар Лазић

Nick est omen: Неки међу вама (што рече ономад непревазиђени Тирке) можда знају да сам се донедавно бавио и уређивањем коментара читалаца на једном сајту: ја сам то волео да зовем модерацијом, а они чијом сам муком располагао нису имали двојбе да је реч о цензури. Али, ето – судбина неком није увек пас (парафраза), па је мој одлазак изгледа обрадовао део оног света који од живота и каријере има само NICK (надимак под којим пише коментаре читалаца). Надимак је знак и код оних који се потписују (а примерак о којем говоримо у овом блогу је те феле) пуним именом и презименом: ван Интернет заједнице даноноћно посвећене коментарисању вести – то име и човек (као) да не постоје.

Интернет за самоиздавање: Кад ме једном једна тета из радио-апарата нешто питала управо на ову тему, направио сам поређење сајтова/блогова с праксом самиздата у социјалистичком (конц)лагеру: да бисте некад нешто рекли, посебно истинито, у социјалистичком изобиљу свега и свачега, морали сте то откуцати на писаћој машини, “шапирографисати” и раздељивати ручно (док вас не ухапсе); данас Интернет дозвољава свакоме (практично) да пише шта хоће, али вас због тога не хапсе (макар док не постанете видљиви). Другим речима, данашња слобода да на Интернету нешто кажете привидна је и кратког домета; ако кажете нешто на блогу и сајту који нико не посећује – неће вам зафалити ни длака, али ако слично изјавите на посећеним друштвеним мрежама могло би вам се десити да фасујете макар информативни разговор. У том смислу је модерација/филтрирање коментара сразмерно пропорционалнa посети на неком сајту (а и закон великих бројева не каже ништа друго но да већа посета обавезно доноси и више манијака).

2-crop

Лезбољуб у акцији

Разрада или Мало о теми: Елем, чињеница да на сајту **** (тако и у даљем тексту) више нисам ни модератор, а камоли супермодератор, понукала је једног писца коментара читалаца (рогобатно звучи, ал’ то му је функција, а можда и занимање!) да ми упути поруку с насловом ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДЕ. Ето, за многе сам ствари – у свом не тако кратком животу – оптуживан, али етикету ПРОТИВНИКА СЛОБОДЕ сада добих по први пут. Разлог корисника ********** *********** за немерљиву срећу јесте да је мојом одстрањивањем најзад прошао његов, по сопственом признању, ТРАКТАТ.

Да мало разјасним: човек једном написао неки читалачки коментар, њему се много допао али модераторима није (јер, ако ништа друго крши правила доброг укуса, што ћете се и сами уверити у наставку), наш БОРАЦ ЗА ИНТЕРНЕТ СЛОБОДУ није био лењ већ је коментар сачувао и слао поново, поново и поново… И сад му је прошао, што је код њега изазвало толику срећу да је о томе морао да обавести и мене. Нема ми друге но да избацим име и остале податке, и ставим на увид ову победу бескомпомисних Интернет Бораца противу злог Гушитеља Слободе (тј. мене).

Писмо или Садржај:

Поштовани г. Лазићу,

Извињавам се унапред што ћу Вам непозван узети мало Вашег драгоценог времена, али морам Вас обавестити о потпуно неочекиваном лабављењу цензуре на ****-*!

Наиме, објавили су коначно мој мали ”несташни” трактат о извођењу лезбејки на прави пут под шаљивим псеудонимом Лезбољуб Противпедерковић.

Тај трактат је слан и вама за време вашег цензорског вакта, али без успеха.

Ви ипак нисте имали храбрости!

Елем, пошто је јуче Стејт дипартмент дао подршку Београд прајду 2013.:

објављен ми је коментар следеће садржине:

Цитат из текста вести: До сада, своје присуство на Београд прајду су потврдили представници Уједињених нација, ОЕБС-а, Делегације Европске комисије, Европског парламента, Владе Шведске и бројни независни експерти из целог света.

Значи, биће то педер бал на веома високом нивоу?!
Нарочито се радујем овим ”независним експертима из целог света”!
То су вероватно они ”експерти” који предлажу смањење пензија и лапот пензионера?!
”Права” педера да се на улици цмачу и држе за ручице су очито изнад права пензионера на достојанствену старост!!
Но, ”свако време има своје бреме”, а највеће светско бреме у данашње време је Стејт дипартмент!!
Скинути то бреме са леђа и
”тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветлија”
!

Охрабрен тиме, послао сам пробни балон под ником Лезбољуб Противпедерковић:

Лезбољуб Противпедерковић

Да ли ће Стејт дипартмент да подржи и моја права?
Ја захтевам поштовање мојих људских права, а нарочито право да слободно волим лезбејке, јер та моја склоност и права проистекла из ње, треба да буду ”вредности које сви делимо – а то су: једнакост, достојанство и толеранција у Србији”.

На моје велико изненађење модератор то објави!

Још више охрабрен, пошаљем мој чувени трактат:

Lezboljub Protivpederkovic

Kako bih olaksao posao Stejt dipartmentu, a u cilju skracivanja vremena koje im je potrebno da podrze moje osnovno ljudsko parvo, evo, prilazem im i svoje Pismo o namerama:
U duhu “tolerancije i postovanja prava na jednakost u razlicitostima”, bio bih rad pomoci nekoj zgodnoj lezbejci (pod uslovom da takva postoji), da se vrati na pravi put, tj. svome stadu.
Napravio bih joj i “mapu puta” za vracanje sa stranputice: nesto slicno cuvenoj Bt-inoj mapi puta ka bezalternativnoj Europi.
Taj put bi obavezno pocinjao aktivnim praktikovanjem LINGUA SERBIANA, sa sredisnjicom po slobodnom dminom izboru, a zavrsavao bi se ostrim spustom po ekstremno klizavoj spust stazi, ka uspesnoj zavrsnici.
Pismo je, iz razumljivih razloga, pisano latinicom, kako se Dipartment ne bi preterano umno naprezao!

Међутим, дежурни модератор је исцрпео своју храброст самим тим што је објавио онај претходни мој ”несташни” коментар.

Али, код поподневног сам, на своје огромно запрепашћење, прошао!

Одао сам му признање следећим коментаром:

Браво, браво, браво за модератора!!!

За Вашу храброст награђујем Вас следећом причом:

Повела се расправа међу младим женама: да ли се веће задовољство доживљава са кратким, а дебелим, или са дугим, а танким?!

Полемика би трајала у недоглед да се у расправу није укључила жена у зрелом добу следећим речима: ” Ма, немате ви појма! Ни кратак а дебео, ни дугачак а танак, ништа не вреде без МУДА!!”

Дакле: ствар је ипак у мудима!

Ви сте овим доказали да их имате!

Тестирајте их још једном, па објавите и ову похвалу на Ваш рачун!

Међутим, модератор није хтео више да ризикује!

Ето, то сам хтео да Вам саопштим господине Лазићу!

Вредело је и са Вама понекад водити рововски рат.

За вашег вакта српска реч педер је била забрањена у коментарима читалаца!

Сада више није!

Слобода се осваја постепено и уз велике напоре!

Будите ми здрави и весели!

Срдачан поздрав,

********** ***********

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Противу цензуре

Tags: ,

15 replies

  1. Господине Лазићу,

    Запамтићу ове велике мисли Вас као грандиозног мислиоца:

    1. Надимак је знак и код оних који се потписују (а примерак о којем говоримо у овом блогу је те феле) пуним именом и презименом: ван Интернет заједнице даноноћно посвећене коментарисању вести – то име и човек (као) да не постоје.

    2. Другим речима, данашња слобода да на Интернету нешто кажете привидна је и кратког домета; ако кажете нешто на блогу и сајту који нико не посећује – неће вам зафалити ни длака, али ако слично изјавите на посећеним друштвеним мрежама могло би вам се десити да фасујете макар информативни разговор. У том смислу је модерација/филтрирање коментара сразмерно пропорционалнa посети на неком сајту (а и закон великих бројева не каже ништа друго но да већа посета обавезно доноси и више манијака).

    3. Да ли Лезбољуб обавезно мора да буде и Противпедерковић?

    У свом обраћању Вама, нисам изнео ни једну увреду на Ваш рачун, што се може видети и из оног што сте цитирали на Вашем блогу!
    То што Вас вређа истина, да нисте објавили оно што је неко после Вас ипак објавио, је ипак само Ваш проблем!

    Да сте својевремено организовали коктел у Реакцији којој сте тако самопрегорно жртвовали своју маленкост, бар за Београђане, коментаторе вести на НСПМ-у, или бар прихватили позив на пиће на мој рачун, уверили бисте се да нити сам манијак, нити сам човек који ван интернета на постоји.

    Напротив!

    Овакав Ваш поступак ипак Више говори о Вама самом, него о мени!

    Такође, овакав Ваш ниподаштавајући однос према коментаторима вести најбољи је доказ да Ви ипак и нисте били прави човек за једну такву одговорну функцију!
    Јер, шта је гола вест, без занимљивог коментара њених читалаца?
    Признаћете, мада невољно, да су у већини случајева, коментари читалаца занимљивији од самог текста или вести објављених на НСПМ-у!

    Зато НСПМ и јесте институција!

    Имате ли МУДА и професионалне (личне) радозналости, г. Лазићу, да ме, после оваквих увреда, погледате у очи на чашици пића и бар отклоните недоумицу изнету у Вашој ВЕЛИКОЈ ИНСИНУАЦИЈИ наведеној под р. бројем 3?

    И поред свега, будите ви мени здрави и весели!

    Јер, шала нас је одржала, њој(зи) хвала!

    Лезбољуб

  2. S obzirom da se gospodin Lazić poprilično ućutao, verovatno zbog sunovrata u duboko razmišljanje, odlučih da lično pružim podršku svom istomišljeniku i borcu za ljudska prava nas LEZBOFILA!
    Lezbofili ni kod nas na Zapadu nemaju nikakva prava, pa je apel gospodina Lezboljuba Stejt dipartmentu da se i nama kao izrazito manjinskoj grupi u širokoj lepezi nastranosti koje Zapad praktikuje i podržava, priznaju sva prava koja imaju i homići ili ti po vaški, pederi!
    Lezboljube, ne posustajte u Vašoj pravednoj borbi!
    Imate svu podršku nas ugroženih Lezbofila sa već poprilično natrulog Zapada!
    Srdačan pozdrav od Lezbofila Antipedersena.

    PS: Savetujem gospodina Lezboljuba da mi se obrati za pravnu pomoć oko regulisanja zaštite autorskih prava, ako smatra da je gospodin Lazić neovlašćeno i bez dozvole stavio na uvid javnosti njegovo autorsko delo.

  3. Поштовани Лезбољубе, није само Аца ”кривац” што Ваши коментари нису били објављени. Ево, свечано и јавно признајем да сам и ја један од оних који нису пуштали ваше коментаре. Који су разлози за то – о томе можемо само уз неку стомаклију, наравно уколико и мене позовете на пиће:)

  4. Поздрав господине Јањићу!

    Откуд сад па Ви?
    Није ваљда господин Лазић, уплашен подршком западних лезбофила и антипедерсена, коју је моја маленкост добила на овом његовом веома посећеном и читаном блогу, одлучио да ангажује дрвеног адвоката?
    Злу не требало, можда ће му и затребати помоћ адвоката, ако се деси чудо, па подршку за остварење својих лезбољубних права добијем и од Стејт дипартмента!
    Онда ћу га тужити због говора мржње према мени, не као лезбофилу, већ као коментатору под пуним идентитетом!
    Доказ:

    ”Надимак је знак и код оних који се потписују (а примерак о којем говоримо у овом блогу је те феле) пуним именом и презименом: ван Интернет заједнице даноноћно посвећене коментарисању вести – то име и човек (као) да не постоје.”

    Но, можда је он Вас ангажовао као секунданта, погрешно тумачећи мој позив на пиће као позив на двобој?
    Ево, још једном јавно изјављујем, да га нисам звао на двобој, већ на чашицу пића и мало разговора у коме бих му предочио доказе да нисам манијак, нити сам човек без звања и каријере и да своје коментаре на НСПМ-у објављујем под пуним идентитетом, јер иза сваке своје речи стојим својим интелектуалним интегритетом!
    Али, господине Јањићу, он још увек није одговорио на мој позив, јер по свему судећи нама МУДА, као што их није имао ни у НСПМ-у?
    Позив на пиће Њему је и даље отворена опција!
    Сада, кад се већ нудите, позивам и Вас!
    Само је ствар договора, да ли ћу Вас угостистити обојицу заједно или сепаратно?
    У случају прве варијанте, задржавам право да и ја поведем свог секунданта, чисто ради уравнотежења односа снага!

    А што се тиче Вашег ”саучесништва” у необјављивању мојих коментара, не замерам Вам!
    Нисам ни Лазићу ништа замерао, сем што сам констатовао стање ствари и нагласио приметни искорак напред на НСПМ-у у односу на његов вакат!
    Но, дали сте ми згодну прилику за једну малу дигресију:
    Кад се прошле године поводом педер-бала јавила Хилари да ће предводити поворку педера кроз Београд, па се после предомислила и у минут до 12 одустала од те сулуде намере, послао сам НСПМ-у следећи коментар:

    ”Веома је могуће да би главна белосветска терористкиња, која је недавно учествовала у бруталном убиству Гадафија, на челу педерске параде у кругу двојке била идеална мета Моамеровим пустињским осветницима, који би могли пројездити парадом све јашући на двогрбим камилама на опште запрепашћење београџанских лезбо-дева?!
    Још ако би потегли своје мало јаче калибре (базуке нпр.), ето педерима силне цике и цептања од сладострасног задовољства! ”

    Зашто ово није објављено, јасно је само Вама двојици?!
    Будите ми и Ви Јањићу, поред Лазића наравно, здрави и весели и уз брдо брзи!

    Срдачан поздрав и до скорог виђења!

    Лезбољуб

  5. Lezboljube (ili kako li se već zovete), uviđate li da je činjenica da su vam ovde komentari objavljeni a tamo negde možda nisu prilika da stanete i razmislite jeste li zaista osvojili tu slobodu ili samo živite u prividu? Ili ste i sami privid?

  6. Деда Мразовом малом од кужине:

    Није уопште неопходно да мали од кужине, па макар она била и Деда Мразова, познаје правопис србског језика.
    Али, на овако фреквентној Лазићевој магистрали за размишљање је тако нешто ипак пожељно.
    У Правопису постоји и упутство о интерпункцији и њеним знаковима:
    Интерпункцијски знакови су симболи који служе за означавање структуре и организацију писања, као и интонацију и паузе којих се треба придржавати приликом гласног читања.
    Један од тих знакова је и зарез.

    Но, малени, ожежите снажно (макар и без зареза) по мојим ставовима!
    Само ме немојте ударати испод појаса!
    Јер, гос’н Лазић не трпи нефер борбу на свом размишљалачком блогу!

  7. Gospon Lezboljube, vi sve o svemu (i to čistim srBskim), osim o temi? Jeste li osvojili slobodu ili vam samo prolaze vaši neukusni komentari? I je li vam i ovde na blogu neki obrisan ili vam i dalje brišu tamo gde ste ‘osvojili slobodu’? I izvinite puno ako nisam pismen po vašim aršinima, a obavezno nastavite sa uvredama.. I kako ne primetiste da ne koristim ćirilicu, niste li vi Srbin, iz naroda najstarijeg?

  8. Деда Мразовом малом од палубе:

    Виспрени сте Ви, малиша, па чак знате и по нешто о срБској граматици, које се ја придржавам у потпуности изузев у случају грађења присвојног придева од личне именице Србин!
    Дуго су Срби били срПски и чекићарски (од српа и чекића) народ, али доћиће време када ће Срби бити само своји, тј. срБски, а то ће се десити кад Србијом буду владали СрБи, а не срПови! Ја се спремам за то време поред осталог и присвојним придевом срБски!
    То време мора доћи као што ће доћи и време победе здравља и здравог разума у целом свету да не кажем читавој васељени, када ће педерастија поново бити стављена на листу озбиљних психичких обољења као што је и била, док је мала већина поткупљених психијатара прегласавањем није са ње скинула!
    Наравно да ми Ваша латиница не смета, јер знам да је многим Србима туђе увек драже било него своје! То је још пре два века приметио и Јован Стерија Поповић у својој ”Покондиреној тикви”. Тада је за скоројевиће све туђе, претежно немачко и француско, бивало ”ноблес”, док се данас то по београЏанском зове ”ин”.

    ”niste li vi Srbin, iz naroda najstarijeg?”

    Ову гадост нећу коментарисати!
    Само ћу Вас питати: из ког сте Ви народа?

    Лезбољуб

  9. Lezboljube, iako smatram da je pitanje neumesno i da bi g. Lazić trebalo da ga briše, kao i sve vaše komentare ipak da vam kažem da sam čistokrvni Srbin, i kao takav se gnušam prebrojavanja krvnih zrnaca.
    Ali, odgovorite, gde ste osvojili slobodu – na nspm ili ovde?

  10. Малецком:

    Ви сте доиста безобразни!
    Зар Ви нисте мене питали:
    ”niste li vi Srbin, iz naroda najstarijeg?”

    Са Вама прекидам даљу комуникацију, јер сте, како сами признајете, мали и као такав нисте ми дорасли као равноправни саговорник!
    Вероватно ме због своје мале висине, да не кажем минијатурности, стално ударате по цеваницама и испод појаса!
    Ако Лазић лично не истрчи на терен (ринг) или не делегира озбиљнијег такмичара и ја ћу ”бацити копље у трње”!
    На велику жалост његовог овако бројног читатељства!

    Што се брисања мојих већ објављених коментара тиче, може и Лазићу и Вама да буде поучан пример ”чојства” једног од ”великих” вођа ”Отпора”, Ивана Маровића”, који је на своме врхунцу 2007., у свом осињем гнезду на Б92, ”јуначки” отрпео моје контре:
    http://blog.b92.net/text/979/Idemo-ispocetka/

    Још тада сам освојио Слободу!
    Сада је само потврђујем!

    С Богом!

    Лезбољуб

  11. Lezboljube, brate, pa tamo (na http://blog.b92.net/text/979/Idemo-ispocetka/ ) nikakvog Vas (Lezboljuba Protivpederkovića) nema, pročitah tamo svakojakog djubreta, ali Vaš nadimak ne nađoh? Da se niste tamo lažno, daleko bilo pretstavljali?

    A ako nećete (ili nesmete sa mnom da polemišete), u redu, razumem kad je neko slabiji ili kad se “pali “na velike zverke. Ja nisam pismen kao vi, nemam blog kao Lazić, ali imam nadimak koji nema veze sa DEDOM MRAZOM (živeli vi srBski komunisti) nego sa BOŽIĆ BATOM. Suviše bi bilo da od vas tražim da znate odakle izvire ovaj moj nadimak (vi gledate, sumljam opravdano, samo ruske serije).

  12. Dodatak za Lezboljuba: Slučajno posetih nspm, kad ono tamo neko prepiso vaš kometnar, ili ste ga vi iskopirali…

    Мирослав Анђелковић
    За миша:
    Дуго су Срби били срПски и чекићарски (од српа и чекића) народ, али доћиће време када ће Срби бити само своји, тј. срБски, а то ће се десити кад Србијом буду владали СрБи, а не срПови! Ја се спремам за то време поред осталог и присвојним придевом срБски!
    То време мора доћи, као што ће доћи и време победе здравља и здравог разума у читавом белом свету да не кажем читавој васељени, када ће педерастија поново бити враћена на листу озбиљних психичких обољења на којој је и била, све док је недавно на неком конгресу мала већина поткупљених психијатара прегласавањем није са ње скинула!
    Наравно да ми Ваша латиница не смета, јер знам да је многим Србима туђе увек драже било него своје! То је још пре два века приметио и Јован Стерија Поповић у својој ”Покондиреној тикви”. И тада је за скоројевиће све туђе, претежно немачко и француско, бивало ”ноблес”, док се данас то по београЏанском зове ”ин”.

  13. Приликом расправе са Иваном Маровићем и његовим бесним фановима, у мом последњем коментару, који је уједно и задњи (75.) коментар на теми ”Идемо из почетка” навео сам и следеће:

    ”Ali cista je steta propustiti priliku, a ne turiti u jednu dobru pesmu onog zapadnog velikana, koji je svojevremeno pobegao sa casa na kome se radio test inteligencije.”

    Мислио сам наравно на оног великана јуниора, који као да није био биолошки продукт свога тате, великана сениора!
    Но, очито је да се и у Србији бежало са тих часова!
    Видљиво је то на сваком кораку!
    Па и овде!

    Мирослав Анђелковић

  14. Lezboljube, vi ste čuveni Miroslav Andjelković, po meni najpoznatoji komentator Politike i čitavog srBskog Interneta? Čestitke!
    P. S. 🙂

  15. @Mali pomoćnik Božić Bate

    Мада сам се зарекао да са Вама нећу више да комуницирам, ево, обзиром да термин ”најпознатији” нисте ставили под наводнике, правим изузетак и кажем:
    ХВАЛА!
    Но, и ако сте наводнике испустили због непознавања Правописа срБског језика, опет кажем:
    ХВАЛА!

    М. Анђелковић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading